Asocierea dintre diabet și cancerul de sân: prezența uneia dintre cele două afecțiuni crește riscul de dezvoltare a celeilalte
©
Autor: Domșa Dariana
![Asocierea dintre diabet și cancerul de sân: prezența uneia dintre cele două afecțiuni crește riscul de dezvoltare a celeilalte](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42273.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cancerul de sân și diabetul de tip 2, două afecțiuni distincte cu o frecvență ridicată, au un caracter comun, riscul de a dezvolta una dintre cele două afecțiuni fiind influențat de prezența celeilalte. Studiile arată că riscul de cancer de sân crește cu până la 27% în rândul femeilor care suferă de diabet. Rezistența la insulină, o caracteristică a diabetului zaharat, este asociată cu incidența cancerului de sân și cu supraviețuirea slabă. Majoritatea studiilor sunt însă fie neclare, fie incomplete.
Studiul actual, publicat în revista Nature Cell Biology, descrie un posibil mecanism biologic care leagă cele două afecțiuni. Conform mecanismului descris, cancerul de sân suprimă producția de insulină, ceea ce duce într-un final la diabet, în timp ce diabetul afectează capacitatea organismului de a menține zaharul din sânge în limite normale, ceea ce promovează dezvoltarea celulelor canceroase.
Cercetarea, efectuată folosind modele de șoarece, arată că utilizarea unui medicament pentru scăderea nivelului glucozei (inhibitori miR-122) la rozătoarele cu tumori la sân determină suprimarea creșterii tumorii, pe fondul restabilirii nivelului normal al glucozei din sânge. Conform autorilor, inhibitorii miR-122 ar putea fi utilizați în viitor în terapia cancerului mamar, dacă studiile clinice confirmă eficacitatea lor.
sursa: Science Daily
foto: O celulă de cancer mamar captată în procesul de diviziune, cu tubulină (o proteină structurală) în roșu, mitocondriile în verde, iar cromozomii în albastru. Photo credit: Wei QianNational Cancer Institute
Data actualizare: 04-07-2022 | creare: 04-07-2022 | Vizite: 277
Bibliografie
The paired perils of breast cancer and diabetes, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220530120312.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Neoplasm mamar
- Chist mamar
- Rog un raspuns urgent, poate fi cancer la san?
- Cancer la san sau nu?
- Cancer mamar
- Cancer mamar metastaze osoase
- Rezultate biopsie cancer la san.
- Mierea si cancerul de san
- Cancer san