ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Iași

Tulburările cognitive la adult

Tulburările cognitive la adult
Autor: Dr. Anca Iftimi, medic specialist Neurologie, Arcadia

Ritmul alert de viață, ce caracterizează secolul vitezei în care trăim, pune la încercare capacitățile noastre de adaptare prin gândire critică, analiză, autocontrol, memorie. În același timp, fenomenul îmbătrânirii populației la nivel global se află în plină evoluție și lumea medicală remarcă frecvența tot mai crescută a sindroamelor demențiale. În acest mod, problema tulburărilor cognitive a devenit una de importanță capitală în rândul tuturor categoriilor de vârstă.

 

Tot mai mulți adulți, chiar și din categoria celor tineri, se adresează medicului neurolog acuzând diverse disfuncții mentale. Acestea se prezintă sub diverse forme, de la dificultăți de concentrare și atenție în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dificultăți de învățare (apelând la diverse suplimente ce promit creșterea capacității de memorare), dificultăți de evocare a noțiunilor sau numelor anterior cunoscute, pierderea șirului ideilor în timpul discursurilor sau conversațiilor, perturbarea activităților prin uitarea succesiunii de acțiuni sau sarcini ce urmau a fi îndeplinite, uitarea obiectelor în diverse locuri, până la dezorganizarea mentală ce determină accidente casnice sau provocarea situațiilor periculoase. Toate acestea stârnesc îngrijorare semnificativă din partea pacienților, fiind fundamentată de perturbarea capacităților profesionale și sociale, cu afectarea implicită a calității vieții.

 

Diagnosticul tulburărilor cognitive

Prezentarea precoce la medicul de specialitate este necesară pentru o evaluare cât mai completă a acestor probleme. În urma discuției cu medicul neurolog, se pot aplica o serie de teste neurocognitive ce au drept scop o evaluare cât mai obiectivă a tipului și severității tulburării cognitive de care suferă pacientul. De asemenea, acestea pot fi completate printr-un bilanț biologic complet și o evaluare imagistică a creierului prin CT sau RMN cerebral.

Uneori, anumite tulburări cognitive sunt expresia unor afecțiuni sistemice, endocrinologice, carențiale, fiind așadar reversibile și tratabile, cu restabilirea performanțelor mentale anterioare normale ale pacientului. Alteori sunt asociate sau chiar determinate de tulburări de somn sau anumite afecțiuni psihiatrice necontrolate, precum depresia sau anxietatea.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/tulburarile-cognitive-la-adult

 
Programare