Totul despre recuperarea după o intervenție laparoscopică
O intervenție chirurgicală la nivelul cavității abdominale, chiar și atunci când este minim invazivă precum laparoscopia, poate ridica unele preocupări pentru perioada postoperatorie în ceea ce privește cicatrizarea, durerea, timpul de recuperare și confortul.
Laparoscopia, numită și celioscopie, este o tehnică medicală chirurgicală minim invazivă și foarte comună, care permite vizualizarea cavității abdominale fără a deschide abdomenul. Efectuată sub anestezie generală, laparoscopia poate îndeplini o funcție diagnostică (pentru a diagnostica afecțiuni) sau operativă (pentru a trata afecțiuni).
Când se indică laparoscopia?
Laparoscopia poate fi indicată în:
- intervenții chirurgicale digestive: îndepărtarea vezicii biliare, a splinei, apendicectomie; mai sunt incluse operațiile la colon și rect, dar și la nivelul ficatului;
- intervenții ginecologice: sarcină extrauterină, extirpare a unui chist ovarian, fibrom, histerectomie, infecție pelvină, ovariectomie sau chiar endometrioză;
- chirurgie bariatrică: intervenție chirurgicală de modificare a sistemului digestiv la pacienții supraponderali.
Cum sunt cicatricile după laparoscopie?
Laparoscopia este o tehnică chirurgicală care prezintă numeroase avantaje. Nu numai că reduce riscul de infecție și timpul de recuperare, dar, din punct de vedere estetic, limitează dimensiunea cicatricilor abdominale. Deci, în cazul unei intervenții care decurge conform planului, inciziile făcute de echipa medicală sunt foarte mici. Nu va exista o cicatrice mare, vizibilă așa cum ar putea exista după o procedură clasică.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/totul-despre-recuperarea-dupa-o-interventie-laparoscopica