Recuperarea medicală în geriatrie
La nivel global asistăm la geriatrizarea populației. Recuperarea joacă un rol strategic, esențial pentru a contracara deficiențele și dizabilitățile cu care se confruntă persoanele vârstnice. Programele de recuperare abordează limitarea funcțională și abilitățile reziduale ale vârstnicilor. Un stil de viață mai activ și o activitate fizică regulată, inclusiv exerciții aerobe și de rezistență, îmbunătățesc statusul cardiovascular, respirator, musculo-scheletal și cognitiv la pacienții vârstnici. Terapia ocupațională, dispozitivele de asistență, adaptarea la mediu și la viața cotidiană reprezintă o strategie de reabilitare esențială la persoanele vârstnice cu sau fără dizabilități.
Reabilitarea este definită ca „un set de intervenții menite să optimizeze funcționarea și să reducă gradul de dependență”. Mai simplu, reabilitarea ajută o persoană în vârstă să fie cât mai independentă posibil în activitățile cotidiene și permite participarea la educație, muncă, recreere. Face acest lucru lucrând cu pacientul vârstnic pentru a aborda condițiile de sănătate subiacente și simptomele acestora, cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoilor lui, folosind produse de asistență, educând pentru a consolida autogestionarea și adaptând sarcinile astfel încât să poată fi îndeplinite în siguranță și independent.
Ce reprezintă recuperarea medicală geriatrică?
Este o formă de fizioterapie special orientată către adulții în vârstă, problemele și provocările unice ale acestora. Terapia de recuperare medicală în Geriatrie ia în considerare faptul că adulții în vârstă tind să devină mai puțin activi în timp, se confruntă cu o scădere a forței musculare, a coordonării și a timpului de reacție și au o toleranță mai scăzută la activitatea fizică.
Citiți continuarea articolului: