ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Cardiologie pediatrică Cardiologie pediatrică Iași

Scaunul bebelușului: scaunul normal și motivele de îngrijorare

Scaunul bebelușului: scaunul normal și motivele de îngrijorare
Autor: Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie și specialist Pediatrie, Arcadia

Scaunul bebelușului are aspect extrem de variabil în funcție de vârsta acestuia, de modul de alimentație, precum și de alți factori: tratamente medicamentoase, alergii sau intoleranțe alimentare, infecții digestive.

Primul scaun al nou-născutului apare în primele 24-48 de ore de viață și se numește meconiu. Acesta este de culoare neagră-verzuie, este lipicios, asemănător gudronului, și este format din lichid amniotic, mucus și celule moarte înghițite de făt în uter.

După primele 48 de ore de viață, apar scaunele de tranziție, de culoare galben-verzuie, semiconsistente, care pot conține ocazional mucus și chiar urme de sânge ca rezultat al înghițirii de sânge în timpul nașterii.

După 3-4 zile de scaun de tranziție, se modifică aspectul și consistența scaunelor în funcție de modul de alimentație a nou-născutului. Cei alăptați la sân pot avea scaune des, la fiecare masă, semiconsistente și de culoarea muștarului, cu mici grunji asemănători semințelor. Dacă scaunul are aspect verde strălucitor, spumos, e posibil ca nou-născutul să primească prea mult lapte matern de început (bogat în lactoză – un glucid cu efect purgativ) și insuficient lapte de sfârșit, bogat în grăsimi. Nou-născuții care primesc formulă vor avea scaune mai legate față de cei alăptați (întrucât laptele praf se digeră mai greu decât laptele matern), de culoare brun/galben-maro sau verde-maronie. Culoarea verde se explică prin faptul că formula este fortificată cu fier. De asemenea, dacă sugarul primește supliment cu fier, scaunul acestuia va deveni verde închis spre negru.

 

Citiți continuarea articolului:

https://arcadiamami.ro/stiinta-arcadia/articol/scaunul-bebelusului-scaunul-normal-si-motivele-de-ingrijorare

 

 
Programare