ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Iași

Atac de panică sau atac de cord?

Atac de panică sau atac de cord?
Autor: Dr. Maria Gavrilaș, medic primar Cardiologie și Medicină internă, Arcadia

În societatea agitată în care trăim, ne confruntăm adesea cu situații stresante sau tensionate care pot avea un impact asupra stării sănătății noastre mintale, dar și asupra sănătății fizice.
Două tipuri de evenimente cu aparență similară, dar cu etiologie și consecințe complet diferite sunt adesea confundate, cel puțin la debutul lor: atacul de panică și atacul de cord (sau infarctul de miocard). Există însă diferențe esențiale între aceste două evenimente și este foarte important să le recunoaștem și, bineînțeles, să le tratăm adecvat.

Mecanismul de producere este total diferit. Atacul de panică este datorat unei reacții exagerate a sistemului neurovegetativ, hormonilor care apar în situații de frică sau stres. Atacul de cord este produs de ocluzia unei artere (coronare) care vascularizează mușchiul inimii. În această ultimă situație este vital să solicităm ajutor medical imediat, existând riscuri amenințătoare de viață.

Debutul și manifestările atacului de panică și ale atacului de cord pot părea asemănătoare la prima vedere, ceea ce poate crea confuzie pentru cei care se confruntă cu această situație.
Atacul de panică poate apărea brusc, fără avertismente prealabile, în timpul unei situații stresante sau fără legătură cu aceasta. Pacientul acuză palpitații, durere în piept, dificultate la respirat, senzație de sufocare, amețeli, transpirație excesivă, tremurături și senzație de pierdere a controlului. Simptomele pot atinge intensitatea maximă în primele minute și se pot ameliora treptat.
Atacul de cord poate începe, de asemenea, brusc, de obicei în cursul unui efort fizic, la o solicitare emoțională (stres), dar și la repaus. Simptomele principale sunt reprezentate de durerea în piept, care este intensă, cu caracter de strivire și care poate iradia în maxilar, brațe, dorsal. Durerea asociază și alte manifestări, cum ar fi: senzație de sufocare, palpitații, transpirații, vărsătură, anxietate.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiacardio.ro/sanatatea-inimii/articole/atac-de-panica-sau-atac-de-cord

 
Programare