Tulburările de somn la adult
Somnul reprezintă acea stare de repaus în care conștiența este suspendată, un proces normal, de importanță capitală pentru regenerarea resurselor fizice, psihice și intelectuale ale omului. Tulburările de somn pot lua forme diverse, de la neregularități, întreruperi, până la somnolență excesivă sau anumite fenomene particulare ce apar în legătură cu somnul.
Este bine-cunoscut în zilele noastre faptul că diversele tulburări de somn cresc riscul unor boli ca accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială și boala coronariană, demența, tulburări psihice, motiv pentru care orice tulburare a somnului necesită evaluare medicală precoce.
Cele mai multe tulburări de somn pot fi ușor diagnosticate prin simpla descriere a pacientului în cadrul consultației neurologice. Doar cazurile complexe sau neobișnuite (precum apneea, convulsiile sau tulburările de comportament motor, mișcările involuntare atipice în timpul somnului) necesită documentarea în laboratoare de somn specializate.
Somnul normal
În mod obișnuit, există diferențe notabile de la o persoană la alta în ceea ce privește durata și profunzimea somnului, în funcție de vârstă, terenul genetic, activitatea fizică de peste zi și starea psihologică. De exemplu, se constată o scădere a duratei somnului în funcție de vârstă: un nou-născut doarme 16-20 de ore pe zi, un copil 10-12 ore pe zi, un adolescent 9-10 ore pe zi, un adult 7-8 ore, cu scădere treptată până la 6,5 ore spre vârste înaintate.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/tulburarile-de-somn-la-adult