Intervenții chirurgicale ginecologice frecvente
Afecțiunile ginecologice care pot apărea în viața unei femei au cauze și factori de risc diferiți. Consultul ginecologic periodic este recomandat tocmai pentru analiza acestor factori de risc, pentru diagnosticarea afecțiunii și stabilirea tratamentului adecvat. În unele cazuri, tratamentul poate fi chirurgical. Chirurgia minim invazivă are avantaje importante pentru paciente: de la dimensiuni minime ale inciziei, la reducerea sângerării, durerii și a perioadei de spitalizare și recuperare.
Histerectomia
Histerectomia este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale ginecologice. Medicul poate indica această opțiune de tratament în cazul unui diagnostic de fibrom uterin, adenomioză, neoplazii sau în unele tipuri de prolaps uterin, în cazul unor durei pelvine cronice sau al unor sângerări vaginale anormale.
În funcție de particularitățile fiecărui caz, histerectomia poate fi:
- totală, cu anexectomie bilaterală (îndepărtarea uterului în totalitate împreună cu trompele uterine și ovarele);
- totală interanexială (îndepărtarea uterului, cu păstrarea ovarelor și a trompelor uterine);
- subtotală (îndepărtarea corpului uterin și păstrarea colului uterin);
- cu limfadenectomie (îndepărtarea uterului și a stațiilor ganglionare pelvine).
Progresul tehnicilor chirurgicale a transformat o intervenția clasică, care presupunea o incizie de minimum 15 centimetri la nivelul abdomenului, într-o intervenție minim invazivă, care presupune fie o incizie la nivelul vaginului (histerectomie vaginală), fie 3-4 incizii de 0,5-1 centimetru la nivelul abdomenului (histerectomie laparoscopică), fie o combinație între cele două.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/interventii-chirurgicale-ginecologice-frecvente