ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Iași

Perimenopauza

Perimenopauza
Autor: Dr. Raluca Mogoș, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Menopauza reprezintă un punct din evoluția naturală a vieții femeii care marchează sfârșitul vieții reproductive. Cronologic, se consideră că menopauza „fiziologică” începe la un an de la ultimul ciclu menstrual. Menopauza poate fi, de asemenea, indusă de intervenții chirurgicale sau medicale (iradiere, chimioterapie) care elimină ovarele sau diminuează drastic funcția acestora. Dat fiind faptul că prin creșterea speranței de viață femeile pot petrece o treime din existență după menopauză, tulburările asociate acesteia reprezintă o problemă de sănătate publică.

 

Menopauza survine în mod obișnuit între 45-55 de ani (în medie la 51 de ani) și este precedată de perimenopauză. Se consideră că 8% dintre femei pot experimenta menopauza prematură, înainte de 40 de ani, iar 5% pot avea sângerări până la vârsta de 60 de ani.

 

Menopauza este precedată de o perioadă variabilă de timp denumită perimenopauză, în care apar tulburări care afectează femeia pe plan fizic, emoțional, mental, cu diminuarea calității vieții. Perimenopauza conține perioada de „tranziție la menopauză”, care începe cu primele tulburări de ciclu, care vor fi detaliate în continuare, și anul care urmează ultimului ciclu menstrual. Perioada de tranziție la menopauză, care durează în mod obișnuit 4 ani, se divide la rândul său într-o perioadă precoce de lungime variabilă și una tardivă de aproximativ trei ani.

 

Pentru a înțelege ce se întâmplă în perimenopauză este necesar un scurt rapel asupra funcției normale și a îmbătrânirii ovarului. În timpul perioadei reproductive, foliculii ovarieni eliberează ovulul pentru fertilizare și secretă hormonii care mențin troficitatea aparatului genital și reglează comportamentul reproductiv. Acești hormoni sunt estrogenii și progesteronul care se secretă ciclic pe parcursul vieții reproductive. În timp, rezerva de foliculi a ovarelor scade, ovulația devine mai rară, scade secreția de progesteron și apoi aceea de estrogeni. Reducerea până la dispariție a secreției de estrogeni este responsabilă de tulburările ciclului ovarian care apar în perimenopauză și de majoritatea tulburărilor asociate acesteia.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/perimenopauza

 
Programare