Artrofibroza cotului
Artrofibroza reprezintă contractura capsulei articulare și este caracterizată prin limitarea severă a mobilității articulației respective. La nivelul cotului, aceasta se datorează în special traumatismelor, intervențiilor chirurgicale, artrozei sau cauzelor congenitale (de exemplu, artrogripoza sau luxația congenitală a capului radial).
Simptomatologia artrofibrozei cotului
Durerea este un simptom des întâlnit. Dacă aceasta apare la mijlocul arcului de mișcare, atunci patologia principală este în interiorul articulației. Dacă durerea apare la extremele mișcărilor de flexie și extensie, aceasta se datorează întinderii capsulei contractate (anterioară sau posterioară), a conflictului între apofiza coronoidă și fosa coronoidă (anterior) sau între olecran și fosa olecraniană (posterior).
Redoarea articulară (limitarea mișcărilor într-o articulație) afectează de obicei capacitatea de a îndeplini activitățile zilnice.
Diagnosticul artrofibrozei cotului
Diagnosticul de artrofibroză se stabilește prin examenul clinic și este completat de investigațiile imagistice.
Examenul clinic demonstrează limitarea mișcărilor active și pasive, care trebuie întotdeauna comparate cu mișcările articulației cotului de pe partea opusă. Se pot observa deformări, cicatrici chirurgicale corespunzătoare unor intervenții anterioare sau modificări de tip inflamator.
Citiți continuarea articolului: