ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Boli infecțioase Boli infecțioase Iași

Angina pectorală: opțiuni de tratament

Angina pectorală: opțiuni de tratament
Autor: Dr. Maria Gavrilaș, medic primar Cardiologie și Medicină internă, Arcadia

Ce alegem pentru tratamentul anginei pectorale: medicamente, schimbarea stilului de viață, angioplastie, implantare de stent sau intervenție chirurgicală de bypass?

 

Angina pectorală a fost descrisă pentru prima oară în 1768 de către William Heberden, descriere clinică valabilă și astăzi. Criza de angină se manifestă prin durere toracică anterioară (durere în piept) cu caracter de constricție (strivire), care poate iradia în brațe, la baza gâtului sau în spate, cu durata de circa 15-20 de minute și care apare frecvent în legătură cu efortul fizic, stresul intens, alteori după o masă prea greoaie sau consum excesiv de alcool.
Cauza anginei pectorale este reprezentată de reducerea aportului de oxigen la nivelul mușchiului inimii, datorată în principal stenozelor arterelor coronare prin plăci de aterom.
Este important să inițiem tratamentul cât mai devreme pentru a evita evoluția spre infarct miocardic sau alte complicații.

 

Tratamentul anginei pectorale este diferențiat în funcție de tipul acesteia: stabilă sau instabilă.
Angina pectorală stabilă se caracterizează prin apariția durerii la efort fizic moderat sau intens, cedează la repaus sau administrare sublinguală de nitroglicerină, nu își modifică aspectul (durata, frecvența crizelor, intensitatea, răspunsul la nitroglicerină) cel puțin 3-6 luni.
Angina pectorală instabilă face parte din sindroamele coronariene acute și se manifestă fie prin apariția subită a unei crize de durere intensă pentru prima oară, fie prin schimbarea caracterului crizelor de durere anterioară. Apare de regulă la repaus sau la nivel redus de efort, nu cedează (sau cedează mai greu) la administrarea de nitroglicerină sublingual. Angina pectorală instabilă reprezintă o urgență pentru că are un risc crescut de evoluție spre infarct miocardic acut, aritmii sau alte complicații severe, inclusiv moarte subită.
Alte tipuri mult mai rare de angină pectorală sunt reprezentate de angina vasospastică (Prinzmetal), datorată în principal unui spasm al arterelor coronare, sau angina microvasculară, în care sunt afectate arterele mici, distale.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/angina-pectorala-optiuni-de-tratament

 
Programare