Patologii endocrino-pediatrice
Una dintre ramurile endocrinologiei este endocrino-pediatria. Aceasta include o serie de patologii, cu elemente distinctive față de patologia adultului, în ceea ce privește manifestările clinice și abordarea terapeutică.
Pentru a ști când să ne adresăm medicului endocrinolog, urmărim o serie de semne clinice și simptome, având în vedere câteva dintre cele mai frecvente patologii.
Hipotrofia staturală (înălțimea mică)
Unul dintre principalele motive pentru care este solicitată o evaluare endocrinologică este observarea unei staturi mici. Aceasta este sesizată adesea de către părinți, medicul de familie sau cadrele didactice ale copilului.
Printre cauzele acesteia se numără: nanismul hipofizar (deficitul de hormon de creștere), hipotiroidismul (deficitul de hormoni tiroidieni), hipercortizolismul, pubertatea precoce cu închiderea prematură a cartilagiilor de creștere, talia mică pentru vârsta gestațională, sindroame de malabsorbție, boli cronice, sindroame genetice (sdr. Turner, sdr. Noonan, acondroplazii etc).
Un rol extrem de important în orientarea diagnosticul îl are anamneza, cu obținerea informațiilor referitoare la sarcină, naștere, perioada postpartum, coexistența altor patologii asociate, înălțimea părinților, precum și un istoric familial.
Examenul clinic presupune determinarea înălțimii și raportarea acesteia la graficele adaptate la populația României, greutatea, evaluarea existenței unor disproporții (membre scurtate), dezvoltarea pubertară, precum și evaluarea anumitor particularități clinice, ce pot fi sugestive unor sindroame genetice.
În funcție de acestea, se vor efectua o serie de investigații menite să identifice cauza: atât hormonale cât și biologice generale, teste de stimulare si explorări imagistice.
În funcție de patologie, se recomandă tratament cu hormoni de creștere, cu scopul obținerii unei înălțimi finale ameliorate și o calitate a vieții normală, tratament care va fi urmat până la închiderea cartilagiilor de creștere sau până la vârsta osoasă de 14 ani la fete și de 15 ani și 6 luni la băieți.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/patologii-endocrino-pediatrice