ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Psihologie Psihologie Iași

Clamparea întârziată a cordonului ombilical

Clamparea întârziată a cordonului ombilical
Autor: Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie, Pediatrie, Arcadia

Clamparea întârziată a cordonului ombilical constă în prelungirea timpului dintre nașterea copilului și pensarea cordonului ombilical.

 

Clamparea întârziată a cordonului ombilical permite transferul unei cantități mai mari de sânge de la placentă la copil, crescând volumul sanguin al copilului cu până la o treime. Se produce, așadar, creșterea cantității de fier din sânge și creșterea depozitului de fier al nou-născutului, care este vital pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului acestuia.

 

Deși există multe dezbateri cu privire la momentul optim pentru efectuarea clampării, Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru toate nașterile clamparea tardivă a cordonului ombilical (1 până la 3 minute). Cu toate acestea, clamparea întârziată nu este recomandată dacă nou-născutul este asfixiat și are nevoie de resuscitare imediată.

 

Care sunt beneficiile?

 

Unele studii noi au descoperit că întârzierea clampării cordonului ombilical poate avea efect pozitiv atât asupra prematurilor, cât și asupra bebelușilor născuți la termen. Aceste beneficii includ creșterea transfuziei placentare, o creștere cu 60% a celulelor roșii și o creștere cu 30% a volumului sanguin neonatal, conferindu-i nou-născutului o porție suplimentară de hemoglobină și celule stem.

 

Un alt beneficiu este scăderea riscului de anemie prin deficit de fier. Prin efectuarea clampării întârziate a cordonului ombilical o cantitate suplimentară de 40 până la 50 mg/kg de fier se transferă nou-născutului, ceea ce reduce riscul ca bebelușul să sufere de efectele secundare severe asociate deficitului de fier, cum ar fi tulburările cognitive și probleme ale sistemului nervos central. Sângele primit în plus îl ajută pe copil să facă față mai bine trecerii de la viața din uter, unde totul îi este asigurat de placentă, către lumea exterioară. Plămânii primesc mai mult sânge, schimbul de oxigen putând avea loc fără probleme.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/clamparea-intarziata-a-cordonului-ombilical

 

 

 
Programare