Diagnosticul neinvaziv al nodulilor tiroidieni prin elastografie
Nodulul tiroidian reprezintă o patologie frecventă, afectând până la 50% din populație, cu precădere de sex feminin. Nodulii sunt descoperiți, în general, la palpare sau cu ocazia unui examen ecografic. Un diagnostic diferențial complex, care să distingă nodulii benigni de cei maligni, poate fi realizat prin efectuarea puncției tiroidiene sau neinvaziv, printr-o examinare asociată ecografiei în modul B/Doppler – elastografia tiroidiană.
Ce este elastografia tiroidiană?
Ecografia tiroidiană este primul examen medical care poate confirma sau infirma prezența unui nodul la nivelul acestei glande și care oferă informații despre un posibil risc de malignitate, prin vizualizarea unor anumite caracteristici ale nodulului. Prin aprecierea durității nodulului, elastografia tiroidiană face posibil diagnosticul diferențial complex. Această tehnică are la bază faptul că un nodul tiroidian malign are, în general, o consistență crescută, dură, informație dovedită de practica clinică. Cu alte cuvinte, atunci când se aplică vibraţii sau o compresiune mecanică, tumora se deformează mai puţin în comparaţie cu ţesutul din jur.
Prin elastografie, folosindu-se un echipament ecografic de ultimă generaţie care analizează transmiterea și recepția ultrasunetelor reflectate de țesuturi, rezultă o imagine specifică, care poartă numele de elastogramă și care permite calculul raportului între formațiunea nodulară și țesutul înconjurător, sugestiv pentru un diagnostic diferențial.
Citiți continuarea articolului: