Uterul septat – diagnostic și tratament
Malformaţiile uterine reprezintă un grup de anomalii ale formei uterului existente încă de la naştere. Deşi în majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, acestea pot avea un impact hotărâtor asupra potenţialului reproductiv al femeii, reprezentând una dintre principalele cauze de avort recurent (aproximativ 18%).
În cadrul malformațiilor uterine, cu cea mai mare frecvenţă se distinge uterul septat, afecţiune care poate creşte riscul de avort cu un procent cuprins între 20% și 40%. Uterul septat se caracterizează prin prezenţa unei benzi de ţesut (sept) care porneşte de la fundul cavităţii uterine şi împarte uterul în două, având lungime variabilă, uneori extinzându-se până la col (uter septat complet) sau vagin.
Deşi este posibilă dezvoltarea unei sarcini normale în condiţiile uterului septat, afecţiunea poate creşte riscul pentru avorturi repetate în trimestrele I şi II de sarcină, naştere prematură, prezentaţie anormală (pelvină), creştere insuficientă a fătului, anomalii ale placentei sau risc de hemoragie la naştere.
Diagnosticul de uter septat poate fi suspicionat la ecografia endovaginală 2D, dar pentru confirmare este necesară ecografia 3D, uneori asociată cu sonohisterografia (procedură ce implică infuzia de soluţie salină sterilă în cavitatea uterină), histeroscopia (procedură minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavității uterine cu ajutorul histeroscopului, un instrument optic foarte subțire), laparoscopia sau RMN.
Descoperirea fortuită a acestei malformaţii uterine la femeile asimptomatice care nu doresc o sarcină nu necesită tratament. Deşi părerile referitoare la necesitatea terapiei sunt încă controversate, majoritatea studiilor au evidenţiat beneficiul major al tratamentului chirurgical în cazul femeilor cu istoric de pierderi de sarcină repetate.
Înaintea intervenţiei se impune o documentare atentă a cazului pentru a diferenţia uterul septat de alte malformaţii uterine congenitale (uter bicorn, uter arcuat).
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/uterul-septat-diagnostic-si-tratament