Hipertensiunea arterială
Afecțiunile cardiovasculare constituie principala cauză de mortalitate în lume, hipertensiunea arterială fiind foarte răspândită. Prezenţa hipertensiunii arteriale oscilează între 5 şi 7 % în ţările slab dezvoltate şi 10–20% în ţările industrializate. De cele mai multe ori aceasta este descoperită întâmplător, la controale de rutină.
Prin tensiune arterială (T.A.) se înţelege presiunea exercitată de masa sanguină asupra peretelui vascular. Ea este influenţată de 4 elemente principale: debitul cardiac, rezistenţa şi elasticitatea vaselor precum şi vâscozitatea sângelui.
Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt intre 100-140 mm Hg pentru componenta sistolică şi de 70-90 mm Hg pentru cea diastolică.
Câte tipuri de hipertensiune arterială există?
Hipertensiunea arterială poate fi de 2 tipuri: primară (80-90% din cazuri) atunci când are drept cauza o predispoziție genetică exacerbată de prezența factorilor de risc cardiovascular şi secundară (10-20% din cazuri), când apare ca o complicaţie a afecțiunii unui alt organ – a unei afecţiuni renale, endocrine sau neurologice. Principalii factori de risc se împart în 2 categorii: majori şi secundari.
Factorii de risc majori ai hipertensiunii arteriale
Acești factori sunt reprezentanți de:
- Fumat – produce prin nicotină o creştere de scurtă durată a tensiunii arteriale, dar nu există dovezi sigure că ar fi o cauză a hipertensiunii arteriale. Nicotina are importanţă însă în ce priveşte apariţia complicaţiilor la hipertensivi. Renunţarea la fumat nu duce la foştii fumători la reducerea tensiunii arteriale, dar le scade în mare măsură riscul cardiovascular.
- Diabet
- Hipercolesterolemia
Factorii de risc secundari ai hipertensiunii arteriale
Factorii secundari sunt reprezentaţi de:
- Factorul ereditar: În familiile cu ambii părinţi hipertensivi, hipertensiunea arterială apare cu 10 ani mai devreme decât în familiile cu un singur părinte afectat şi cu 20 de ani mai devreme decât în familiile neafectate. Se pare că şi grupa sangvină e important, predispuşi fiind purtătorii grupelor 0, A şi B;
- Vârsta: în general apare după 50 de ani la bărbați și 60 de ani la femei şi creşte odată cu vârsta;
- Sexul: hipertensiunea arterială esenţială evoluează mai lent şi mai uşor de controlat la femei decât la bărbaţi. În ţara noastră, studii epidemiologice au demonstrat că în mediu rural, spre deosebire de cel urban, HTA este mai frecventă la femei decât la bărbaţi;
- Rasa: populaţia neagră urbană din SUA are o rată a prevalenţei hipertensiunii arteriale de două ori mai mare decât populaţia albă din aceeaşi zonă, iar riscul complicaţiilor cardiovasculare secundare este de 4 ori mai mare.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/hipertensiunea-arteriala-sa-nu-o-neglijam