Insuficiența ovariană precoce
Insuficiența ovariană precoce reprezintă epuizarea funcției ovariene prematur. În mod normal, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 de ani; insuficiența ovariană precoce este în general descrisă ca un sindrom ce include amenoree (lipsa menstruației), creșterea nivelului hormonilor gonadotropi (hormoni produși de glanda hipofiză pentru a stimula funcționarea ovarelor) la valori întâlnite în menopauză, precum și deficit de hormoni sexuali (estrogeni și progesteron), înainte de vârsta de 40 de ani. Pierderea funcției endocrine a ovarelor are efecte sistemice, asupra întregului organism, iar pierderea fertilității poate avea impact emoțional profund. Deși simptomatologia este identică cu cea a menopauzei naturale, insuficiența ovariană precoce diferă în multe privințe de menopauza normală, deoarece oprirea funcției ovariene, odată apărută, nu este în general definitivă.
Cauzele insuficienței ovariene precoce sunt de mai multe tipuri. Ele pot să țină de o reducere a numărului inițial de foliculi ovarieni primordiali cu care o femeie se naște, de o pierdere accelerată a foliculilor (datorită unor afecțiuni genetice, unor factori toxici-chimioterapie, radioterapie, tutun, unor virusuri, sau unor afecțiuni autoimune) sau de o disfuncție foliculară (tot de cauză genetică sau autoimună). Uneori identificarea cauzei care a dus la insuficiența ovariană este imposibilă.
Diagnosticul este suspicionat în condițiile unor tulburări de ciclu menstrual (lipsa de durată variabilă a menstruațiilor), însoțite de infertilitate și semne de scădere a impregnării estrogenice (bufeuri vaso-motorii, tulburări de somn, uscăciune vaginală etc.). Adesea sunt observate forme fluctuante, evoluția fiind dificil de prezis, deoarece disfuncția ovariană nu este permanentă la toate pacientele. Aproximativ 50% dintre femeile tinere prezintă funcție ovariană intermitent, impredictibil, timp de mulți ani după stabilirea diagnosticului.
Citiți mai multe:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/insuficienta-ovariana-precoce