ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Iași

Primele două embolizări de fibrom uterin au fost efectuate cu succes la Arcadia

Săptămâna trecută au fost efectuate primele embolizări de fibrom uterin în cadrul spitalului Arcadia. Cele două paciente, prima din Iași, în vârstă de 29 de ani, iar cealaltă din Bârlad, în vârstă de 33 de ani, au apelat la această soluție modernă de tratament datorită beneficiilor sale: protejarea integrității anatomice și a capacității reproductive, perioada scurtă de recuperare, caracterul minim invaziv al intervenției. Recomandată de Societatea Americană de Ginecologie drept metoda de tratament de primă intenție pentru fibromul uterin, embolizarea câștigă tot mai mult teren și în România, rezolvând rapid, eficient și sigur o problemă de sănătate cu care se confruntă peste 40% dintre femei.

Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumoră non-canceroasă ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numărul și mărimea fibroamelor variază de la o pacientă la alta, însă în general se observă 1-3 noduli cu dimensiuni între 10-150 mm.
Embolizarea fibroamelor uterine este o metodă modernă de tratament, minim invazivă, non-chirurgicală și extrem de eficientă. Ea constă în înfundarea arterelor uterine, vasele de sânge ce alimentează fibroamele, astfel că se produce devascularizarea și resorbția formațiunilor tumorale, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare, cu excepția fibroamelor subseroase pediculate. Intervenția se desfășoară în laboratorul de cateterism, sub control radiologic cu ajutorul angiografului, și este efectuată de către medicul radiolog intervenționist. Metoda este recomandată în principiu oricărei paciente cu fibromatoză uterină simptomatică ce dorește un tratament minim invaziv, conservator, care nu necesită incizii, anestezie generală sau transfuzii sangvine.

Liliana A. are 29 de ani și a fost prima pacientă ce a beneficiat la Iași de o embolizare de fibrom uterin, efectuată săptămâna trecută la spitalul Arcadia. Pentru ea, alegerea a fost simplă: dorește să aibă copii, astfel că nu putea opta decât pentru o metodă de tratament care să îi permită împlinirea acestui vis. În plus, a fost atrasă de ideea unei intervenții moderne, cu recuperare ușoară, fără incizii și cicatrici. A aflat diagnosticul de fibrom uterin în toamna anului trecut, iar de atunci a adunat informații. Faptul că la Arcadia încep să se realizeze embolizări a fost exact vestea pe care o aștepta pentru a acționa.
O poveste asemănătoare are și Oana O. din Bârlad, care a ales embolizarea din aceleași considerente legate de caracterul conservator și minim invaziv al procedurii. Oana trăiește cu soțul ei în Danemarca, însă problemele sale de sănătate și-au găsit rezolvarea la Iași, unde medicii de la Arcadia au ajutat-o să parcurgă rapid tot traseul de la diagnostic la tratament: consultația OG, investigația IRM de confirmare, consultația de radiologie și, în cele din urmă, embolizarea.
La doar câteva zile după intervenție, Liliana și Oana spun că ar recomanda fără rezerve embolizarea oricărei alte femei care se confruntă cu diagnosticul de fibrom uterin.

Dr. Mihai Jr. Crețeanu, medicul radiolog ce a efectuat embolizările la Arcadia, precizează: „Pentru ambele paciente, tratamentul fibroamelor prin embolizare era varianta optimă, de nediscutat: ambele aveau de suferit din cauza simptomelor intense ale afecțiunii, ambele planificau să aibă copii în viitorul apropiat, ambele aveau o patologie conformă cu recomandările de embolizare. Pacienta de 29 ani prezenta un fibrom de aproximativ 4 cm., iar cea de 33 ani prezenta 3 formațiuni fibromatoase, cea mai mare de 7,5 cm. Intervențiile au durat în medie 30 de minute și s-au derulat în cele mai bune condiții, fără incidente intraoperatorii. Post intervenție, pacientelor le-a fost administrată medicație pentru controlul durerii. Durerea este un simptom normal după embolizare, fiind provocată de fenomenele ischemice de la nivelul formațiunilor fibromatoase. A doua zi după efectuarea procedurii, pacientele au fost externate, urmând să revină pentru control la două și la șase luni post intervenție, când se va vizualiza absența vascularizației la nivelul fibromului printr-o ecografie specifică. Riscul de recidivă în astfel de situații este însă foarte mic, sub 5%, astfel că ne așteptăm ca pacientele să aibă o evoluție foarte bună și să se bucure în curând de vestea că vor deveni mame.”

Realizarea procedurilor de embolizare de fibrom uterin deschide activitatea de radiologie intervențională în cadrul rețelei Arcadia, fiind doar una dintre noutățile medicale programate în cursul anului 2014. „Ne aliniem mereu celor mai moderne și noi proceduri de tratament, astfel că era firesc să inițiem activitatea de radiologie intervențională, fiind vorba despre intervenții minim invazive, eficiente, cu riscuri reduse pentru pacient și cu avantajul important al recuperării rapide și ușoare. Primele beneficiare ale noilor servicii de embolizare sunt pacientele diagnosticate cu fibrom uterin, însă noutățile vor continua, astfel încât să abordăm prin metode intervenționale o patologie tot mai complexă”, precizează la rândul său dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia.

Rețeaua de sănătate Arcadia împlinește în această vară 4 ani de activitate și este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale în regiunea Moldovei, cu servicii integrate de policlinică și spital în aproximativ 40 de specialități. Peste 250.000 de persoane au ales Arcadia în această perioadă, pentru probleme medicale dintre cele mai diverse. Echipa Arcadia numără peste 600 de persoane și se distinge prin faptul că îmbină performanța profesională cu arta unei comunicări pline de căldură și amabilitate.
 
Programare