Ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni: tratament minim invaziv de radiologie intervențională
Ablația prin radiofrecvență reprezintă o metodă de tratament minim invaziv al nodulilor tiroidieni, care este recomandată în situații specifice, având în vedere particularitățile fiecărui caz, și care prezintă avantaje importante pentru pacienți: de la păstrarea funcției tiroidei la recuperarea rapidă.
Ablația prin radiofrecvență este o procedură minim invazivă, care se realizează în echipă multidisciplinară endocrinolog-radiolog intervenționist, sub anestezie locală și control ecografic. Procedura presupune puncția directă a tiroidei, implicit a nodulilor tiroidieni benigni, și distrugerea, prin căldura produsă de curentul de radiofrecvență, a unei porțiuni variabile de țesut nodular.
Cum se desfășoară ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni?
Procedura de ablație prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni este o procedură efectuată în regim ambulatoriu, pacientul necesitând o monitorizare postoperatorie de doar 3 ore. În dimineața procedurii, pacientul nu va consuma lichide și nu va mânca. Alte pregătiri preoperatorii nu sunt necesare. Intervenția se realizează într-o sală special destinată procedurilor minim invazive, sub ghidaj ecografic.
Citiți continuarea articolului: