Aportul alimentar, antioxidanți, minerale și vitamine în relație cu astmul copilăriei

Aportul alimentar, antioxidanți, minerale și vitamine în relație cu astmul copilăriei

©

Autor:

Aportul alimentar, antioxidanți, minerale și vitamine în relație cu astmul copilăriei
Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nutrition a investigat asocierile cauzale dintre consumul regulat de nutrienÈ›i È™i nivelurile serice de minerale, vitamine È™i antioxidanÈ›i È™i riscul de astm în copilărie. Cercetătorii au analizat aportul de proteine, grăsimi, carbohidraÈ›i È™i zaharuri, precum È™i concentraÈ›iile serice de antioxidanÈ›i (β-caroten, licopen, acid uric), minerale (cupru, calciu, zinc, seleniu, fosfor, magneziu, fier) È™i vitamine (vitaminele A, B6, B12, C, D, E È™i folat) ca variabile instrumentale.
Rezultatele analizei au indicat asociaÈ›ii inverse între consumul de zahăr (raportul È™anselor, 0,7) È™i riscul de astm infantil, în timp ce aporturile de magneziu (raportul È™anselor, 1,6), grăsimi (raportul È™anselor, 1,4) È™i vitamina D (raportul È™anselor, 1,1) au fost asociate pozitiv cu riscuri crescute de astm. Meta-analiza a confirmat semnificaÈ›ia statistică a acestor asociaÈ›ii, cu rezultate similare obÈ›inute în analizele de sensibilitate.

Descoperirile studiului subliniază o posibilă reducere a riscului de astm infantil prin creÈ™terea consumului de carbohidraÈ›i complecÈ™i, în stilul dietei mediteraneene, È™i evidenÈ›iază un paradox în efectul consumului de zahăr asupra nivelurilor de astm infantil. De asemenea, studiul a găsit legături semnificative între fosfor È™i zinc într-o bază de date, dar nu a reuÈ™it să demonstreze corelaÈ›ii cauzale precise între cupru seric, fosfor È™i riscul de astm.

Antioxidanții, cum ar fi vitaminele E și C, carotenoidele și seleniul, sunt esențiali pentru prevenirea și terapia astmului pediatric prin neutralizarea radicalilor liberi și minimizarea daunelor oxidative, care promovează inflamația căilor respiratorii. Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce incidența astmului la nou-născuți și exacerbările acute de astm la persoanele cu nivele scăzute.

Studiul concluzionează că majorarea consumului de zahăr È™i reducerea conÈ›inutului de grăsimi din dietă ar putea diminua incidenÈ›a astmului infantil, deÈ™i aceste constatări provin din cercetarea randomizării mendeliene È™i necesită investigaÈ›ii suplimentare pentru verificare. Limitările includ selecÈ›ia demografică, puterea explicativă a variabilelor instrumentale È™i lipsa unor cercetări privind nivelurile de consum. Este necesară o cercetare suplimentară pentru a îmbunătăți înÈ›elegerea căilor biologice È™i selecÈ›ia variabilelor instrumentale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-05-2024 | creare: 28-05-2024 | Vizite: 259
Bibliografie
Study links high sugar intake to lower childhood asthma risk, while fat, magnesium, and vitamin D increase it, link: https://www.news-medical.net/news/20240527/Study-links-high-sugar-intake-to-lower-childhood-asthma-risk-while-fat-magnesium-and-vitamin-D-increase-it.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii creÈ™te riscul copilului de a dezvolta astm
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Copiii care suferă de astm sunt predispuÈ™i la obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum