Aplicație ce dezvăluie percepția asupra propriului corp
Autor: Patriche Silvia
Potrivit unui studiu recent publicat în revista științifică JMIR Mental Health, atât modelele care împânzesc podiumurile de modă cât și femeile obișnuite sunt preocupate de imaginea corporală mai mult decât ar fi sănătos. (1)
Pentru a ajunge la aceste concluzii o echipă de cercetători de la UCLA și Laureate Institute for Brain Research din Tulsa, Oklahoma au testat o aplicație pentru a măsura percepția pe care o avem despre propriul corp. Aceștia au apelat la 65 de modele de la o agenție de modeling din Londra și 38 de femei obișnuite apoi le-au distribuit în două grupe pentru a vedea care își cunoaște corpul mai bine.
Participantele au folosit un avatar 3D oferit de aplicația Smatomap pentru a estima forma corporală precum și dimensiunea anumitor părți ale corpului. Cercetătorii au măsurat apoi femeile pentru a putea compara ce diferențe există din felul în care se percep față de dimensiunile corporale reale. De asemenea, voluntarele și-au deschis fața, abdomenul, coapsele și fundul folosind un model 2D, o altă caracteristică a aplicației.
Rezultatele au arătat, poate deloc surprinzător, că modelele și-au estimat mai bine dimensiunile și forma corpului. Ceea ce i-a surprins pe cercetători a fost că aceste femei care trăiesc din felul în care arată tot sunt preocupate de anumite părți ale corpului. Modelele erau preocupate de felul în care arată coapsele și fundul iar femeile obișnuite credeau că au burta prea mare. Ambele grupuri și-au descris anumite părți ale corpului drept „grase” sau „umflate”.
De asemenea, deși modele aveau corpurile mai subțiri prin comparație cu non-modelele, diferențele la nivelul umerilor și ale bustului erau aproape nesemnificative. Un alt lucru interesant a fost că deși modelele și-au estimat dimensiunile corpului cât mai aproape de realitate, ambele grupe și-au subestimat forma corporală precum și dimensiunea unor zone ale corpului.
Pe viitor, cercetătorii își doresc să repete experimentul pe voluntari cu anorexia nervosa și dismorfie corporală.
Studiile realizate anterior au conchis că imaginea de sine a femeilor este influențată de felul în care arată prietenii și necunoscuții de pe rețelele sociale (în special, Facebook și Instagram). Din fericire tot studiile spun că descrierea emoțiilor pe care le simțim vizavi de felul în care arătăm precum și faptul de a ne înconjura de prieteni care nu sunt obsedați de imaginea corporală ne ajută să ne acceptăm așa cum suntem. (2, 3, 4)
Sursa: Science Daily
2. The effects of active social media engagement with peers on body image in young women. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S174014451730517X?via%3Dihub
3. Self-Compassionate Writing Exercises Increase College Women’s Body Satisfaction. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0361684318773356
4. Exposure to body focused and non-body focused others over a week: A preliminary investigation of their unique contributions to college women’s eating and body image. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1740144518303796?via%3Dihub
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implantul de genunchi imprimat 3D ar putea ajuta mii de bolnavi de artrită
- Analiza mișcărilor nanoparticulelor dezvăluie dacă celule canceroase sunt corect vizate de medicamente
- Kit pentru analiza ADN-ului prelevat din salivă - predispoziţia spre mai mult de 100 boli
- Durerile cronice de spate, ameliorate cu ajutorul unui hidrogel experimental
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni