Antioxidanții alimentari ar putea preveni durerile lombare la femei
©
Autor: Airinei Camelia
Durerea în zona inferioară a spatelui este o problemă comună de sănătate globală și poate fi cauzată de factori precum tensiunea musculară, rigiditatea sau durerea localizată. Factorii precum îmbătrânirea, obezitatea, depresia și inactivitatea fizică sunt asociați cu durerea de spate inferioară, iar stresul oxidativ joacă un rol cheie în progresia acesteia.
Un studiu publicat în BMC Public Health explorează relația dintre indicele antioxidant alimentar compozit (IAAC) și durerea în zona inferioară a spatelui. Studiul a inclus participanți din National Health and Nutrition Examination Survey din SUA, din patru perioade, începând din 1999 până în 2010. Informațiile despre practicile dietetice au fost obținute prin interviuri de reamintire dietetică. Aportul de antioxidanți a fost evaluat folosind Food and Nutrient Database for Dietary Studies (FNDDS), iar IAAC a fost determinat. Datele privind vârsta, rasa, sexul, indicele de masă corporală (IMC), educația, fumatul, activitatea fizică și raportul de venituri la sărăcie al familiei, au fost colectate prin examinări fizice și chestionare. Participanții au fost grupați în cvartile bazate pe valorile IAAC.
Analiza a inclus 17.682 de participanți, cu o vârstă medie de aproximativ 45 de ani. Majoritatea erau albi non-hispanici și aproximativ 52% erau femei. Modelul 1 și modelul 2 au arătat o corelație negativă semnificativă între IAAC și durerea în zona inferioară a spatelui, sugerând că un IAAC mai ridicat reduce prevalența durerii de spate inferioară. Cu toate acestea, această asociere nu a fost observată în modelul 3. Femeile din cvartilul cel mai înalt aveau cu 20% mai puține șanse de a experimenta durerea în zona inferioară a spatelui comparativ cu cele din cvartilul cel mai scăzut.
Deși modelul complet ajustat nu a arătat asocieri semnificative între IAAC și durerea în zona inferioară a spatelui, analiza subgrupurilor a relevat o asociere negativă la femei. În plus, dintre componentele antioxidanților, seleniul și zincul au fost asociate independent cu durerea în zona inferioară a spatelui. Studiul sugerează potențialul modificării dietetice pentru a reduce durerea de spate inferioară, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări.
sursa: News medical
foto: Kateryna Artsybasheva / Shutterstock.com
Un studiu publicat în BMC Public Health explorează relația dintre indicele antioxidant alimentar compozit (IAAC) și durerea în zona inferioară a spatelui. Studiul a inclus participanți din National Health and Nutrition Examination Survey din SUA, din patru perioade, începând din 1999 până în 2010. Informațiile despre practicile dietetice au fost obținute prin interviuri de reamintire dietetică. Aportul de antioxidanți a fost evaluat folosind Food and Nutrient Database for Dietary Studies (FNDDS), iar IAAC a fost determinat. Datele privind vârsta, rasa, sexul, indicele de masă corporală (IMC), educația, fumatul, activitatea fizică și raportul de venituri la sărăcie al familiei, au fost colectate prin examinări fizice și chestionare. Participanții au fost grupați în cvartile bazate pe valorile IAAC.
Analiza a inclus 17.682 de participanți, cu o vârstă medie de aproximativ 45 de ani. Majoritatea erau albi non-hispanici și aproximativ 52% erau femei. Modelul 1 și modelul 2 au arătat o corelație negativă semnificativă între IAAC și durerea în zona inferioară a spatelui, sugerând că un IAAC mai ridicat reduce prevalența durerii de spate inferioară. Cu toate acestea, această asociere nu a fost observată în modelul 3. Femeile din cvartilul cel mai înalt aveau cu 20% mai puține șanse de a experimenta durerea în zona inferioară a spatelui comparativ cu cele din cvartilul cel mai scăzut.
Deși modelul complet ajustat nu a arătat asocieri semnificative între IAAC și durerea în zona inferioară a spatelui, analiza subgrupurilor a relevat o asociere negativă la femei. În plus, dintre componentele antioxidanților, seleniul și zincul au fost asociate independent cu durerea în zona inferioară a spatelui. Studiul sugerează potențialul modificării dietetice pentru a reduce durerea de spate inferioară, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări.
sursa: News medical
foto: Kateryna Artsybasheva / Shutterstock.com
Data actualizare: 19-01-2024 | creare: 19-01-2024 | Vizite: 737
Bibliografie
Higher antioxidant intake linked to lower back pain risk in women, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240116/Higher-antioxidant-intake-linked-to-lower-back-pain-risk-in-women-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modul în care sarcina modelează percepția sinelui și identitatea
- Efectele pilulei de a doua zi ar putea fi potențate de un medicament antiinflamator
- Mai puține alimente procesate în dieta femeilor scade în mod semnificativ nivelul trigliceridelor
- Femeile cu ovare polichistice au un risc de deces cu 47% mai mare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Galci putin dureroase la baza coloanei. (lombar)
- Dureri in zona lombara, radiografie coloana vertebrala.
- Durere lombara sau ceva mai grav ?
- Tatal meu este bolnav
- Lombosciatica
- Dureri ( arsuri)lombare cu radiere in membrele inferioare
- Durere lombara
- Dureri de spate după actul sexual
- Durere spate