Antidepresivele moderne ar putea reduce riscul de recădere la pacienții cu tulburare bipolară

Antidepresivele moderne ar putea reduce riscul de recădere la pacienții cu tulburare bipolară

©

Autor:

Antidepresivele moderne ar putea reduce riscul de recădere la pacienții cu tulburare bipolară
Un studiu clinic internaÈ›ional revoluÈ›ionar condus de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică contestă ghidurile de practică convenÈ›ionale pentru gestionarea tulburării bipolare. Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, sugerează că tratamentul prelungit cu antidepresive moderne ar putea ajuta la prevenirea recidivei pacienÈ›ilor cu tulburare bipolară în episoade depresive. Această descoperire are potenÈ›ialul de a remodela abordarea globală a gestionării depresiei bipolare.
Tulburarea bipolară implică schimbări extreme ale stărilor emoÈ›ionale între maxime maniacale sau hipomaniacale È™i scăderi depresive. Tratarea depresiei în tulburarea bipolară este complexă, deoarece episoadele depresive pot fi foarte dăunătoare pacienÈ›ilor È™i familiilor acestora. Dr. Lakshmi Yatham, autorul principal al studiului, subliniază importanÈ›a reducerii riscului de recidivă pentru a oferi pacienÈ›ilor stabilitate È™i o calitate îmbunătățită a vieÈ›ii.

În prezent, ghidurile de practică clinică recomandă întreruperea tratamentului antidepresiv la opt săptămâni după remisiunea depresiei. Cu toate acestea, acest nou studiu provoacă această abordare. Cercetarea a implicat un studiu clinic randomizat cu 178 de pacienÈ›i cu tulburare bipolară care au obÈ›inut remisiune din episoade depresive folosind antidepresive moderne. AceÈ™ti pacienÈ›i au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri: unul a continuat tratamentul cu antidepresive timp de 52 de săptămâni, în timp ce celălalt a renunÈ›at la antidepresive È™i a trecut la un placebo după opt săptămâni.

În timp ce analiza iniÈ›ială nu a arătat o diferență semnificativă statistic în ratele de recădere între grupuri, o examinare mai atentă din săptămâna a È™asea încolo, când tratamentele au divergeat, a evidenÈ›iat un beneficiu semnificativ pentru cei care au continuat tratamentul antidepresiv. AceÈ™ti pacienÈ›i au avut cu 40% mai puÈ›ine È™anse de a prezenta o recidivă a unui eveniment de dispoziÈ›ie È™i cu 59% mai puÈ›ine È™anse de a avea un episod depresiv, comparativ cu grupul placebo. Important, nu a existat nicio diferență semnificativă în apariÈ›ia episoadelor maniacale sau a evenimentelor adverse între grupuri.

Descoperirile studiului evidenÈ›iază potenÈ›ialul terapiei antidepresive extinse de a stabiliza pacienÈ›ii cu tulburare bipolară, în special în timpul fazelor depresive care sunt mai răspândite È™i prezintă un risc mai mare de tentative de sinucidere. Cercetarea sugerează că revizuirile viitoare ale ghidurilor privind tulburarea bipolară vor include probabil aceste dovezi, ceea ce duce la schimbări în practica clinică în ceea ce priveÈ™te utilizarea antidepresivelor pentru a gestiona depresia bipolară.

sursa: Science Daily
foto: University of British Columbia

Data actualizare: 07-08-2023 | creare: 07-08-2023 | Vizite: 621
Bibliografie
Modern antidepressants may reduce risk of relapse for patients with bipolar depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230802235456.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • RezistenÈ›a la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum