Cu cât plătim mai mult pentru o masă în oraș, cu atât ne place mai mult
©
Autor: Redacția ROmedic
Prețul pe care îl dăm pe o masă ne influențează în evaluarea acesteia, a arătat un studiu recent realizat de o echipă de cercetători de la Cornell University.
Participanții, 139 de clienți dintr-un restaurant cu specific italian unde se servea un prânz de tip all you cand eat, au plătit fie 4 dolari, fie 8 dolari pentru aceleași bufet, ce includea pizza, paste, salată și supă. După servirea mesei, clienții au fost rugați să evalueze pe o scală de la 1 la 9 măsura în care le-a plăcut mâncarea.
Persoanele care au plătit 8 dolari au considerat mâncarea ca fiind cu 11% mai bună decât cei care au plătit mai puțin. În schimb cei care au plătit doar 4 dolari nu doar că au evaluat mâncarea ca fiind mai puțin gustoasă, dar după fiecare felie de pizza au considerat acest fel de mâncare din ce în ce mai rău.
Explicația pe care au găsit-o cercetătorii constă în așteptările pe care ni le setăm în funcție de prețul pe care îl plătim – dacă nu ne-a costat mult, nici mâncarea nu poate să fie bună. Este practic vorba de fenomenul cunoscut în psihologie sub denumirea de autoîndeplinirea profețiilor. Mentalitatea de tipul „primești în funcție de cât plătești” este extrem de răspândită și iată că ne afectează și abilitățile senzoriale.
Recomandarea cercetătorilor este că dacă vrem într-adevăr să ne bucurăm de o masă servită în oraș, să evităm restaurantele foarte ieftine și să le alegem pe cele mai scumpe pe care ni le putem permite. Deși cantitatea pe care o consumăm rămâne aceeași, valoarea mesei va fi sporită de prețul pe care îl plătim.
Participanții, 139 de clienți dintr-un restaurant cu specific italian unde se servea un prânz de tip all you cand eat, au plătit fie 4 dolari, fie 8 dolari pentru aceleași bufet, ce includea pizza, paste, salată și supă. După servirea mesei, clienții au fost rugați să evalueze pe o scală de la 1 la 9 măsura în care le-a plăcut mâncarea.
Persoanele care au plătit 8 dolari au considerat mâncarea ca fiind cu 11% mai bună decât cei care au plătit mai puțin. În schimb cei care au plătit doar 4 dolari nu doar că au evaluat mâncarea ca fiind mai puțin gustoasă, dar după fiecare felie de pizza au considerat acest fel de mâncare din ce în ce mai rău.
Explicația pe care au găsit-o cercetătorii constă în așteptările pe care ni le setăm în funcție de prețul pe care îl plătim – dacă nu ne-a costat mult, nici mâncarea nu poate să fie bună. Este practic vorba de fenomenul cunoscut în psihologie sub denumirea de autoîndeplinirea profețiilor. Mentalitatea de tipul „primești în funcție de cât plătești” este extrem de răspândită și iată că ne afectează și abilitățile senzoriale.
Recomandarea cercetătorilor este că dacă vrem într-adevăr să ne bucurăm de o masă servită în oraș, să evităm restaurantele foarte ieftine și să le alegem pe cele mai scumpe pe care ni le putem permite. Deși cantitatea pe care o consumăm rămâne aceeași, valoarea mesei va fi sporită de prețul pe care îl plătim.
Data actualizare: 06-06-2021 | creare: 14-10-2014 | Vizite: 1674
Bibliografie
Lower Buffet Prices Lead to Less Taste Satisfaction, link: https://foodpsychology.cornell.edu/OP/buffet_pricing ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele cu tulburare obsesiv-comportamentală au un risc mai mare de deces
- Un studiu arată că administrarea de antidepresive nu îmbunătățește calitatea vieții
- Cercetările subliniază rolul sistemului imunitar în depresie
- Eficiența și siguranța utilizării psilocibinei ca tratament antidepresiv (studiu)
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni