Antibioticele nu reduc durata și severitatea tusei în infecțiile acute ale tractului respirator inferior (studiu)

©

Autor:

Antibioticele nu reduc durata și severitatea tusei în infecțiile acute ale tractului respirator inferior (studiu)
Un studiu amplu, prospectiv, efectuat în contextul clinicilor de îngrijire primară și de urgență din Statele Unite, a evaluat impactul antibioticelor asupra severității și duratei tusei la pacienții cu infecții ale tractului respirator inferior. Cercetarea, condusă de Dr. Dan Merenstein de la Georgetown University School of Medicine și publicată în Journal of General Internal Medicine, a constatat că utilizarea antibioticelor nu a avut un impact măsurabil asupra ameliorării sau scurtării perioadei de tuse, chiar și în prezența unei infecții bacteriene.
Studiul a arătat că, deși infecțiile tractului respirator inferior pot fi mai periculoase și pot include pneumonii în aproximativ 3% până la 5% din cazuri, practica prescrierii antibioticelor fără dovezi clare de infecție bacteriană persistă, adesea sub presiunea așteptărilor pacienților. De asemenea, a fost subliniată dificultatea de a diferenția între infecțiile virale și cele bacteriene în practica clinică.

Analiza a inclus pacienți cărora li s-au prescris antibiotice adecvate pentru tratamentul infecțiilor bacteriene, dar care nu au arătat diferențe în durata sau severitatea tusei comparativ cu cei care nu au primit antibiotice. De asemenea, s-a observat o prescripție scăzută de antivirale, din cauza limitării medicamentelor eficiente doar pentru anumite virusuri, cum ar fi gripa și SARS-COV-2.

Investigația a inclus teste de laborator avansate pentru a detecta prezența patogenilor, confirmând că, chiar și pentru pacienții cu infecție bacteriană verificată, durata până la rezoluția bolii a fost similară indiferent de administrarea antibioticelor - aproximativ 17 zile. Studiul a evidențiat, de asemenea, riscurile asociate cu suprautilizarea antibioticelor, incluzând efecte adverse serioase și dezvoltarea rezistenței la antibiotice, un fenomen global îngrijorător subliniat recent de Organizația Mondială a Sănătății.

Autorii studiului recomandă o investigație mai detaliată a tratamentului adecvat al simptomelor severe de tuse, sugerând necesitatea unor noi studii clinice randomizate, dat fiind că ultimele astfel de studii datează din aproximativ 2012 și au fost doar observaționale.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 154
Bibliografie
Large study finds antibiotics aren't effective for most lower tract respiratory infections, link: https://medicalxpress.com/news/2024-04-large-antibiotics-effective-tract-respiratory.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  •