Antibioticele nu reduc durata și severitatea tusei în infecțiile acute ale tractului respirator inferior (studiu)
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a arătat că, deși infecțiile tractului respirator inferior pot fi mai periculoase și pot include pneumonii în aproximativ 3% până la 5% din cazuri, practica prescrierii antibioticelor fără dovezi clare de infecție bacteriană persistă, adesea sub presiunea așteptărilor pacienților. De asemenea, a fost subliniată dificultatea de a diferenția între infecțiile virale și cele bacteriene în practica clinică.
Analiza a inclus pacienți cărora li s-au prescris antibiotice adecvate pentru tratamentul infecțiilor bacteriene, dar care nu au arătat diferențe în durata sau severitatea tusei comparativ cu cei care nu au primit antibiotice. De asemenea, s-a observat o prescripție scăzută de antivirale, din cauza limitării medicamentelor eficiente doar pentru anumite virusuri, cum ar fi gripa și SARS-COV-2.
Investigația a inclus teste de laborator avansate pentru a detecta prezența patogenilor, confirmând că, chiar și pentru pacienții cu infecție bacteriană verificată, durata până la rezoluția bolii a fost similară indiferent de administrarea antibioticelor - aproximativ 17 zile. Studiul a evidențiat, de asemenea, riscurile asociate cu suprautilizarea antibioticelor, incluzând efecte adverse serioase și dezvoltarea rezistenței la antibiotice, un fenomen global îngrijorător subliniat recent de Organizația Mondială a Sănătății.
Autorii studiului recomandă o investigație mai detaliată a tratamentului adecvat al simptomelor severe de tuse, sugerând necesitatea unor noi studii clinice randomizate, dat fiind că ultimele astfel de studii datează din aproximativ 2012 și au fost doar observaționale.
sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 294
Bibliografie
Large study finds antibiotics aren't effective for most lower tract respiratory infections, link: https://medicalxpress.com/news/2024-04-large-antibiotics-effective-tract-respiratory.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Pacienți cu variola maimuței, diagnosticați simultan cu celulită infecțioasă
- Nouă țintă identificată pentru prevenirea herpesului labial și a herpesului genital
- Boala Chagas: Tulpinile hibride fac parazitul mai periculos
- O genă umană ar putea fi responsabilă de răspunsul sistemului imunitar la infecțiile virale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Azitrox 500 - cum se ia?
- Ibuprofenul este antibiotic?
- Intrerupere antibiotic augmentin dupa 6 zile. Pot sa reiau tratamentul?
- Intarziere in luare antibioticului! Un sfat va rog!!
- Tratament cu antibiotic si cu imunostimulator firs defense, la un copil de 6 ani
- Determinari hormonale si antibiotice
- Otetul alimentar si antibioticele.
- Antibiotic vs erectie
- Ce părere aveți despre antibioticul Metronizadol?
- Se poate lua Zinnat 500 daca alaptezi?