Boala Chagas: Tulpinile hibride fac parazitul mai periculos

©

Autor:

Boala Chagas: Tulpinile hibride fac parazitul mai periculos

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au cartografiat felul în care parazitul Trypanosoma cruzi dă naștere la noi variante care se sustrag mai eficient sistemului imun și produc infecția. Aceste descoperiri pot duce la apariția de noi metode de diagnostic, prevenție și tratament pentru boala Chagas, care afectează milioane de oameni în America Centrală și de Sud și provoacă sute de decese în fiecare an.
Infecția cu Trypanosoma cruzi este cronică și poate duce la boala Chagas, care se manifestă prin simptome severe gastrointestinale și cardiovasculare. Parazitul are multe gene ce pot varia semnificativ, ceea ce îi permite să evite sistemul imun, mecanismul fiind încă necunoscut.

O colaborare științifică între mai mulți cercetători din Suedia a arătat că parazitul formează noi variante ce reprezintă combinații între diferite tulpini. Acești hibrizi sunt adesea mai capabili să se sustragă sistemului imun. Cartografiind genomul tulpinilor parentale și al descendenților de-a lungul timpului, s-a putut obține o imagine detaliată a modului în care se formează hibrizii.

Rezultatele arată că hibrizii conțin inițial tot ADN-ul de la ambii părinți, însă cantitatea de ADN scade treptat până atinge un nivel corespunzător. De asemenea, s-a descoperit că există rearanjamente frecvente ale materialului genetic într-un proces cunoscut drept recombinare genică.

Profesorul Björn Andersson din cadrul departamentului de Biologie Celulară și Moleculară de la Institutul Karolinska menționează că aceste cunoștințe sunt importante, deoarece schimbul de material genetic poate duce la apariția de noi variante genetice care fac parazitul mai periculos. O mai bună înțelegere a acestui fenomen poate ajuta la dezvoltarea de noi metode pentru diagnosticarea, prevenția și tratamentul bolii Chagas, o afecțiune ce predomină în America Centrală și de Sud.

Studiul se bazează pe tulpini parazitare care formează spontan hibrizi în laborator. S-a izolat ADN atât de la paraziții parentali, cât și de la descendenți și s-a cartografiat întregul lor genom folosind secvențierea ADN la scară largă.

Se vor studia în continuare probe colectate din natură și de la pacienți pentru a cartografia în mai mare detaliu felul în care parazitul își modifică genele. În același timp se lucrează la îmbunătățirea procesului de diagnosticare a bolii Chagas în Bolivia.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 16-05-2022 | creare: 16-05-2022 | Vizite: 569
Bibliografie
Chagas disease: Hybrid strains make insidious parasite more dangerous, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220510102906.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: