Alimentele ultraprocesate domină dietele copiilor, de la vârsta mică până la copilăria mijlocie
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în European Journal of Nutrition a examinat tendințele consumului de alimente ultraprocesate de la vârsta de copil mic până la copilăria mijlocie. Cercetarea a inclus 2.402 familii din Anglia și Țara Galilor, monitorizând obiceiurile alimentare ale copiilor la 21 de luni și din nou la 7 ani.
Rezultatele au arătat că alimentele ultraprocesate au reprezentat 47% din aportul caloric total la vârsta de 21 de luni, crescând la 59% la vârsta de 7 ani. Consumul ridicat de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un aport crescut de zaharuri libere și sodiu, depășind recomandările maxime, și cu un aport scăzut de fibre.
Studiul a observat că alimentele ultraprocesate consumate frecvent în copilăria timpurie includ cereale considerate sănătoase, pâine integrală și iaurturi cu arome. În copilăria mijlocie, alimentele ultraprocesate predominante au fost pâinea albă, produsele cerealiere dulci și budincile. De asemenea, s-a constatat că copiii cu un consum ridicat de alimente ultraprocesate în copilăria timpurie au avut o probabilitate de 9,4 ori mai mare să mențină acest nivel ridicat de consum la vârsta de 7 ani.
Concluziile subliniază necesitatea unor strategii integrate pentru a reduce consumul de alimente ultra-procesate la copii, promovând astfel obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung. Autorii sugerează că viitoarele cercetări ar trebui să investigheze efectele obezogene ale alimentelor ultraprocesate și să clarifice mecanismele prin care acestea contribuie la dezvoltarea obezității.
sursa: News Medical
Rezultatele au arătat că alimentele ultraprocesate au reprezentat 47% din aportul caloric total la vârsta de 21 de luni, crescând la 59% la vârsta de 7 ani. Consumul ridicat de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un aport crescut de zaharuri libere și sodiu, depășind recomandările maxime, și cu un aport scăzut de fibre.
Studiul a observat că alimentele ultraprocesate consumate frecvent în copilăria timpurie includ cereale considerate sănătoase, pâine integrală și iaurturi cu arome. În copilăria mijlocie, alimentele ultraprocesate predominante au fost pâinea albă, produsele cerealiere dulci și budincile. De asemenea, s-a constatat că copiii cu un consum ridicat de alimente ultraprocesate în copilăria timpurie au avut o probabilitate de 9,4 ori mai mare să mențină acest nivel ridicat de consum la vârsta de 7 ani.
Concluziile subliniază necesitatea unor strategii integrate pentru a reduce consumul de alimente ultra-procesate la copii, promovând astfel obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung. Autorii sugerează că viitoarele cercetări ar trebui să investigheze efectele obezogene ale alimentelor ultraprocesate și să clarifice mecanismele prin care acestea contribuie la dezvoltarea obezității.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-10-2024 | creare: 10-10-2024 | Vizite: 118
Bibliografie
Ultra-processed foods dominate children's diets from toddlerhood to middle childhood, link: https://www.news-medical.net/news/20241009/Ultra-processed-foods-dominate-childrens-diets-from-toddlerhood-to-middle-childhood.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Compusul din laptele matern combate bacteriile dăunătoare
- Un mic dejun sănătos în fiecare zi este important pentru motivația și performanța elevilor
- Expunerea limitată la limbaj în timpul copilăriei modifică structura creierului adult
- Studiu privind factorii de risc de dezvoltare timpurii pentru ADHD
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.