Alimentele ultraprocesate cresc riscul apariției bolilor renale cronice
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nutrition evaluează asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de boală renală cronică. Boala afectează între 8-16% din populația globală, cu o prevalență estimată de aproximativ 15% printre adulții din Statele Unite. Deși studiile epidemiologice au raportat asocieri între consumul anumitor alimente, nutrienți și modele dietetice și riscul de boală renală cronică, impactul procesării alimentelor asupra incidenței bolilor renale cronice este mai puțin cunoscut.
Cercetările anterioare indică asocieri semnificative între consumul ridicat de alimente ultraprocesate și riscurile crescute ale mai multor boli necomunicabile. Totuși, puține studii epidemiologice au examinat relația dintre aportul de alimente ultraprocesate și riscurile de boală renală cronică, oferind rezultate consistente.
În acest studiu, cercetătorii au revizuit sistematic asociațiile dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscurile de boli renale cronice, selectând studii observaționale cu adulți de 18 ani sau mai mari care au urmat sistemul de clasificare NOVA, evaluând asociațiile între aportul de alimente ultraprocesate și riscurile de boală renală cronică și raportând riscurile relative, rapoartele de șanse și rapoartele de hazard. Au fost extrase date despre regiunea studiului, design, cazurile de boală renală cronică, anul publicării, mărimea eșantionului, durata urmăririi, metodele de evaluare și estimările riscului.
Analiza meta a rezumat rapoartele de risc pentru categoriile de consum de alimente ultraprocesate cel mai înalt și cel mai scăzut în raport cu riscul de boli renale cronice. A fost observată o asociere liniară între aportul de alimente ultraprocesate și riscul de boală renală cronică, fiecare creștere de 10% a aportului caloric din alimente ultraprocesate fiind asociat cu un risc cu 7% mai mare de boală renală cronică. Evaluarea NutriGrade a indicat o credibilitate moderată a dovezilor.
Concluziile studiului indică un risc semnificativ mai mare de boală renală cronică asociat cu creșterea consumului de alimente ultraprocesate. Majoritatea studiilor au utilizat chestionare de frecvență alimentară, care ar putea duce la un bias de clasificare, ducând la supraestimarea sau subestimarea aportului de alimente ultraprocesate. În plus, generalizabilitatea constatărilor studiului este limitată, deoarece șase din cele opt studii revizuite au fost efectuate în populații occidentale.
sursa: News Medical
Cercetările anterioare indică asocieri semnificative între consumul ridicat de alimente ultraprocesate și riscurile crescute ale mai multor boli necomunicabile. Totuși, puține studii epidemiologice au examinat relația dintre aportul de alimente ultraprocesate și riscurile de boală renală cronică, oferind rezultate consistente.
În acest studiu, cercetătorii au revizuit sistematic asociațiile dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscurile de boli renale cronice, selectând studii observaționale cu adulți de 18 ani sau mai mari care au urmat sistemul de clasificare NOVA, evaluând asociațiile între aportul de alimente ultraprocesate și riscurile de boală renală cronică și raportând riscurile relative, rapoartele de șanse și rapoartele de hazard. Au fost extrase date despre regiunea studiului, design, cazurile de boală renală cronică, anul publicării, mărimea eșantionului, durata urmăririi, metodele de evaluare și estimările riscului.
Analiza meta a rezumat rapoartele de risc pentru categoriile de consum de alimente ultraprocesate cel mai înalt și cel mai scăzut în raport cu riscul de boli renale cronice. A fost observată o asociere liniară între aportul de alimente ultraprocesate și riscul de boală renală cronică, fiecare creștere de 10% a aportului caloric din alimente ultraprocesate fiind asociat cu un risc cu 7% mai mare de boală renală cronică. Evaluarea NutriGrade a indicat o credibilitate moderată a dovezilor.
Concluziile studiului indică un risc semnificativ mai mare de boală renală cronică asociat cu creșterea consumului de alimente ultraprocesate. Majoritatea studiilor au utilizat chestionare de frecvență alimentară, care ar putea duce la un bias de clasificare, ducând la supraestimarea sau subestimarea aportului de alimente ultraprocesate. În plus, generalizabilitatea constatărilor studiului este limitată, deoarece șase din cele opt studii revizuite au fost efectuate în populații occidentale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 247
Bibliografie
Ultra-processed foods raise chronic kidney disease risk, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240401/Ultra-processed-foods-raise-chronic-kidney-disease-risk-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou studiu arată că felzartamabul reduce proteinuria la pacienții cu nefropatie IgA
- Cercetătorii au definit celulele cheie din spatele leziunilor renale severe în lupus
- Obezitatea în adolescență crește riscul de boală renală cronică timpurie
- Modificările dietetice pot ajuta la reducerea frecvenței și severității migrenelor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere in zona rinichilor
- Se poate opera un pacient cu dilatare aortica ascendenta si cu boala renala in stadiul 3A?
- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati