Alimentația mamei în sarcină poate proteja sănătatea creierului copiilor și a nepoților
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu realizat de Universitatea Monash folosind modele genetice, în special viermi rotunzi (Caenorhabditis elegans), a arătat că mamele care consumă mere È™i anumite plante la începutul sarcinii pot contribui la protejarea sănătății creierului puilor lor È™i chiar a generaÈ›iilor ulterioare.
Publicat în Nature Cell Biology, cercetările de la Monash Biomedicine Discovery Institute indică faptul că anumite alimente care conÈ›in o moleculă cunoscută sub numele de acid ursolic ar putea ajuta la prevenirea deteriorării funcÈ›iei creierului.
InvestigaÈ›ia s-a concentrat pe celulele nervoase din creier, conectate prin cabluri de comunicare numite axoni, care sunt vitale pentru funcÈ›ionarea corectă a creierului. Autorul principal al studiului, profesorul Roger Pocock, È™i echipa sa au descoperit că axonii care devin fragili din cauza funcÈ›ionării defectuoase pot duce la disfuncÈ›ii ale creierului È™i neurodegenerare. Acidul ursolic, prezent în mere È™i ierburi precum busuioc, rozmarin, cimbru, oregano È™i salvie, a fost identificat ca un potenÈ›ial stabilizator pentru aceÈ™ti axoni fragili. Studiul a arătat că acidul ursolic declanÈ™ează activarea unei gene responsabile de producerea unui anumit tip de grăsime cunoscut sub numele de sfingolipide. Această grăsime ajută la prevenirea fragilității axonilor È™i îmbunătățeÈ™te transportul È™i sănătatea generală a axonilor, influenÈ›ând potenÈ›ial sănătatea creierului în generaÈ›iile ulterioare.
Studiul mai sugerează că această sfingolipidă trebuie să călătorească de la intestinul mamei la ouăle ei din uter, pentru a proteja axonii în generaÈ›iile viitoare. În timp ce descoperirile sunt promițătoare, cercetătorii subliniază necesitatea unei confirmări suplimentare în studiile pe oameni. Această descoperire revoluÈ›ionară evidenÈ›iază impactul potenÈ›ial al dietei unei mame în timpul sarcinii asupra sănătății creierului copiilor ei È™i subliniază importanÈ›a unei diete sănătoase pentru dezvoltarea optimă a creierului.
sursa: News Medical
Publicat în Nature Cell Biology, cercetările de la Monash Biomedicine Discovery Institute indică faptul că anumite alimente care conÈ›in o moleculă cunoscută sub numele de acid ursolic ar putea ajuta la prevenirea deteriorării funcÈ›iei creierului.
InvestigaÈ›ia s-a concentrat pe celulele nervoase din creier, conectate prin cabluri de comunicare numite axoni, care sunt vitale pentru funcÈ›ionarea corectă a creierului. Autorul principal al studiului, profesorul Roger Pocock, È™i echipa sa au descoperit că axonii care devin fragili din cauza funcÈ›ionării defectuoase pot duce la disfuncÈ›ii ale creierului È™i neurodegenerare. Acidul ursolic, prezent în mere È™i ierburi precum busuioc, rozmarin, cimbru, oregano È™i salvie, a fost identificat ca un potenÈ›ial stabilizator pentru aceÈ™ti axoni fragili. Studiul a arătat că acidul ursolic declanÈ™ează activarea unei gene responsabile de producerea unui anumit tip de grăsime cunoscut sub numele de sfingolipide. Această grăsime ajută la prevenirea fragilității axonilor È™i îmbunătățeÈ™te transportul È™i sănătatea generală a axonilor, influenÈ›ând potenÈ›ial sănătatea creierului în generaÈ›iile ulterioare.
Studiul mai sugerează că această sfingolipidă trebuie să călătorească de la intestinul mamei la ouăle ei din uter, pentru a proteja axonii în generaÈ›iile viitoare. În timp ce descoperirile sunt promițătoare, cercetătorii subliniază necesitatea unei confirmări suplimentare în studiile pe oameni. Această descoperire revoluÈ›ionară evidenÈ›iază impactul potenÈ›ial al dietei unei mame în timpul sarcinii asupra sănătății creierului copiilor ei È™i subliniază importanÈ›a unei diete sănătoase pentru dezvoltarea optimă a creierului.
sursa: News Medical
Data actualizare: 08-08-2023 | creare: 08-08-2023 | Vizite: 339
Bibliografie
Mothers' diet during pregnancy can protect brain health of children and grandchildren, link: https://www.news-medical.net/news/20230803/Mothers-diet-during-pregnancy-can-protect-brain-health-of-children-and-grandchildren.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Asocieri între concentrațiile de bisfenoli și ftalați în timpul sarcinii și adipozitatea copilului
- Expunerea la diverse amestecuri de substanțe chimice în perioada sarcinii modifică dezvoltarea creierului copilului
- Studiu privind relația dintre tulburările hipertensive ale sarcinii și demență
- Consumul de pește în timpul sarcinii și riscul de autism
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Iritatii sau intoxicatii in timpul sarcinii
- Am luat foarte multe kg in timpul sarcinii
- Condimentele in sarcina
- Cum ar trebui sa am alimentatia?
- Greutatea pe parcursul sarcinii