Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele

©

Autor:

Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
Cercetătorii din cadrul Universității din Toronto au dezvoltat o nouă tehnică ce folosește date de la electroencefalograme (EEG) pentru a reconstrui imagini cu modul în care percepem fețele persoanelor din jur la nivel neuronal.
Tenica permite reconstrucția digitală de imagini a ceea ce oamenii percep pe baza activității cerebrale redate de EEG.

Când vedem anumite obiecte, creierul creează o perceție mentală a acelui lucru. Există posibilitatea de a capta această perceție cu ajutorul EEG pentru a obține o ilustrare directă a ceea ce se întâmplă în creier în timpul acestui proces.

În cadrul studiului curent, subiecții au fost supuși investigațiilor EEG în timp ce li se arătau imagini cu fețe ale unor oameni. Activitatea cerebrală a fost înregistrată și utilizată pentru a recrea imagini ale minții cu ajutorul tehnicii bazate pe un algoritm de învățare performant.

În trecut a mai fost realizat acest lucru, dar cu ajutorul RMN-ului funcțional. EEG captează activitatea la o scală de milisecunde, astfel că putem vedea detaliat cât durează formarea percepției feței. Se estimează în acest caz aproximativ 170 milisecunde (0,17 s), timpul necesar creierului pentru a forma o reprezentare corectă a feței văzute.

reconstructia digitala a imaginilor pe baza EEG
Exemple de imagini extrase pe baza datelor EEG și reconstrucția facială
Sursa: eNeuro

Dacă momentan tehnica este una care arată cum se formează imaginea în mintea noastră cu ajutorul EEG, ar putea în viitor reprezenta o metodă de comunicare pentru persoanele care sunt incapabile de a comunica verbal, nu doar că ar putea produce reconstrucția neuronală a ceea ce persoana percepe, dar ar putea reda și imaginația sau amintirile cu ceea ce vor să exprime. De asemenea, ar putea fi utilă în investigațiile criminalistice pentru a obține informații ale martorilor privind posibilii suspecți, mai concret decât pe baza descrierilor verbale.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul eNeuro.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 27-05-2019 | creare: 27-02-2018 | Vizite: 1094
Bibliografie
(1) Mind Reading’ Algorithm Uses EEG Data to Reconstruct Images Based on What We Perceive, https://neurosciencenews.com/ai-eeg-images-8546/
(2) The neural dynamics of facial identity processing: insights from EEG-based pattern analysis and image reconstruction, link: https://www.eneuro.org/content/5/1/ENEURO.0358-17.2018
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Ținutul de mână poate reduce senzația de durere din corp
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum