Alcoolul poate avea efect negativ imediat asupra ritmului cardiac, crescând riscul de fibrilație atrială

©

Autor:

Alcoolul poate avea efect negativ imediat asupra ritmului cardiac, crescând riscul de fibrilație atrială

În cadrul celei de-a 70-a sesiuni științifice anuale a Colegiului American de Cardiologie s-a prezentat studiul conform căruia consumul de băuturi alcoolice are un efect aproape imediat asupra ritmului cardiac, crescând de două ori mai mult posibilitatea apariției unui episod de fibrilație atrială (FiA) în următoarele patru ore. Aceste consecințe apar în urma consumului unui singur pahar de vin, bere sau altă băutură alcoolică, în cazul consumului a două sau trei pahare, riscul crescând de peste trei ori mai mult decât la persoanele care nu băuseră.
Studiul a fost condus de medicul cardiolog Gregory M. Marcus, profesor de medicină la Universitatea din San Francisco din California. Este prima cercetare de acest gen, în care s-au analizat în timp real atât consumul obiectiv de alcool, cât și tulburările de ritm cardiac.

S-au utilizat senzori atașați gleznelor subiecților, care au monitorizat pasiv consumul de alcool. S-a observat faptul că probabilitatea de apariție a FiA a fost prezisă în timp de către concentrația totală de alcool detectată de senzori. Un risc cu aproximativ 40% mai mare al unui episod de fibrilație atrială a fost asociat cu creșterea cu doar 0,1% a concentrației de alcool din sânge din ultimele 12 ore.

„Pacienții ne spun că alcoolul este un factor declanșator pentru FiA de mult timp, dar a fost greu, dacă nu imposibil, de studiat, deoarece există o relație temporală critică, care necesită o evaluare în timp real a consumului de alcool și a ritmului cardiac.”, a spus Dr. Gregory Marcus.

Alcoolul este substanța recreațională cea mai frecvent utilizată, de multe ori în mod excesiv, în cele mai multe părți ale lumii. Cu cât este consumat mai mult alcool, cu atât este mai mare riscul de a avea un episod de fibrilație atrială.

FiA este cea mai frecventă aritmie cardiacă și se manifestă prin bătăi ineficiente ale inimii, rapide și haotice. Acestă patologie este gravă, întrucât poate precipita un accident vascular cerebral sau poate duce, în timp, la tulburări precum insuficiența cardiacă și demența. Simptomele care se pot experimenta de către pacienți în cadrul unui episod de FiA variază de la palpitații, dificultăți severe de respirație, senzație de leșin, oboseală, până la lipsa totală a unor simptome.

La studiu au participat 100 de pacienți cu fibrilație atrială paroxistică sau intermitentă, cu o medie a vârstelor de 64 de ani, 80% fiind bărbați și 85% albi, iar la toți au fost evaluate mai întâi medicația administrată, istoricul medical și stilul de viață. FiA paroxistică, spre deosebire de fibrilația atrială cronică, este o formă de aritmie care dispare într-o perioadă scurtă de timp.

Pe lângă senzorul pentru gleznă, fiecare pacient a primit și un Holter EKG portabil, pentru monitorizarea continuă a activității inimii, aparat care avea un buton pe care subiecții l-au apăsat de fiecare dată când au consumat o băutură alcoolică. Pacienții au fost supuși și unor alcool-teste din sânge din deget, pentru a se analiza consumul de alcool din ultimele săptămâni și a le folosi drept comparație de la o măsurătoare la alta.

La finalul studiului s-a observat că 56% dintre participanți (mai mult de jumătate), au avut un episod de fibrilație atrială după consumul de alcool, pe perioada celor patru săptămâni. Aceste concluzii sunt contrare celor din studiile anterioare despre rolul potențial protector al alcoolului, consumat cu moderație, asupra sănătății inimii. Totuși, recomandarea generală pentru consumul zilnic de alcool este de maximum o băutură alcoolică standard pe zi pentru femei și două pentru bărbați. O doză standard de băutură alcoolică înseamnă 18 ml de alcool pur sau 150 ml de vin (12%) sau 350 ml de bere (5%) sau 40 ml de tărie (40%).

Pe viitor, echipa doctorului Marcus intenționează să identifice factorii care pot influența relația dintre alcool și fibrilația atrială (genetică, sex, etnie, rasă, expunerea la mediul înconjurător) și să repete studiul pe populația generală, nu doar pe subiecți cu FiA paroxistică.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 21-05-2021 | creare: 21-05-2021 | Vizite: 1687
Bibliografie
Alcohol may have immediate effect on atrial fibrillation risk, events, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210517124943.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efecte protective ale anticoagulantelor împotriva demenței, la pacienții cu fibrilație atrială
  • Riscul administrării de digoxin depășește beneficiile la pacienții cu fibrilație atrială?
  • Aplicație pentru monitorizarea sănătății și depistarea fibrilației atriale
  •