Adolescenții cu suprapondere sau obezitate și inimile „frânte”

©

Autor:

Adolescenții cu suprapondere sau obezitate și inimile „frânte”
Potrivit unui studiu publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, adolescenții cu exces de greutate prezintă un risc crescut de deces din cauze cardiovasculare la vârsta mijlocie. 

Conform raportului Endocrine Fact and Figures, 31,8% dintre copiii și adolescenții sub 20 de ani prezintă suprapondere, respectiv obezitate 16,9%. Mai mult decât atât, chiar dacă reușesc să ajungă la o greutate sănătoasă în perioda adultă, daunele la nivelul cordului nu pot fi remediate. „Dacă nu pot cumva da timpul înapoi, ar putea fi prea târziu pentru a vindeca inimile lor <<frânte>>”, spun autorii studiului.

La studiu au fost incluși 2.294.139 de participanți monitorizați în intervalul de timp 1976-2010.

Pornind de la ipoteza demonstrată potrivit căreia supraponderea și obezitatea cresc riscul de boli coronariene și accident vascular cerebral, cercetătorii au căutat să determine dacă dobândirea excesului de greutate în adolescență presupune și alte riscuri cardiovasculare adiționale. De aceea analiza s-a concentrat pe asocierea dintre indicele de masă corporală la adolescenți și mortalitatea din cauze cardiovasculare, altele decât evenimentele coronariene și cerebrovasculare la vârsta adultă.

Investigarea acestei relații este importantă deoarece, în timp ce în țările vestice mortalitatea din cauza bolilor coronariene și cerebrovasculare a scăzut în rândul adulților sub 50 de ani, mortalitatea din alte cauze cardiovasculare – embolism pulmonar, insuficiență cardiacă, boala cardiacă hipertensivă, aritmiile fatale și cardiomiopatia – a crescut.

Deloc surprinzător, valorile crescute ale indicelui de masă corporală la vârsta adolescenței au corespuns unui risc mai mare de mortalitate cardiovasculară din cauze non-coronariene, non-cerebrovasculare, la adulți.

Pe durata studiului au fost înregistrate 32.127 decese, dintre care 10% (3.178) au fost atribuite patologiilor cardiovasculare:
  • 279 de cazuri de stop cardiac și fibrilație ventriculară,
  • 122 decese din cauza hipertensiunii arteriale,
  • 121 decese din cauza cardiomiopatiei,
  • 114 decese din cauza bolii arteriale periferice,
  • 94 decese din cauza insuficienței cardiace și
  • 70 de cazuri de embolism pulmonar.

Autorii amintesc și limitele studiului precum lipsa datelor cu privire la valoarea indicelui de masă corporală în prioada adultă, a adipozității abdominale (risc cardiovascular independent de IMC) și a comportamentelor stilului de viață cu impact asupra mortalutății cardiovasculare – activitatea fizică, fumatul, dieta etc.

Adolescenții cu exces ponderal și inimile „frânte”

După cum a fost relatat și în alte studii, acestă legătură între valorile crescute ale indicelui de masă corporală și patologia cardiovasculară a adultului sugerează remodelarea și instalarea unor alterări funcționale ale cordului care lucrează cu suprasarcină de la vârsta adolescenței, ireversibile.

Au fost identificate asocieri între modificările structurale patologice la nivelul peretelui arterial, creșterea masei ventriculului stâng și dilatarea atriului stâng, prelungirea intervalului QT inclusiv și mortalitatea cardiovasculară la adolescenții cu supraponere sau obezitate, independent de valorile indicelui de masă corporală la vârsta adultă.

Autorii susțin că intervalul de normalitate actual al indicelui de masă corporală la adolescenți este foarte „îngăduitor” și propun ca valori optime ale IMC la vârsta de 17 ani pe cele cuprinse între 18,5–22,0 kg/m2

„Concluziile rezultate din acest studiu subliniază consecințele devastatoare ale supraponderii și obezității la vârste fragede, puternic asociate cu majorarea riscului de mobiditate și mortalitate cardiovasculară în perioada adultă.”


Află din articol cum să comunici eficient și nediscriminatoriu cu adolescenții care prezintă suprapondere sau obezitate.
Sursa: Endocrine Society

Data actualizare: 17-01-2019 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 1573
Bibliografie
Young Hearts Run Free, link: https://endocrinenews.endocrine.org/young-hearts-run-free/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
  • Obezitatea la adolescenți pusă pe seama scăderii dramatice a consumului de energie
  • Predicții sumbre cu privire la obezitatea infantilă în anul 2025
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum