Activitatea fizică reduce activitatea creierului legată de stres, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Activitatea fizică reduce activitatea creierului legată de stres, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare
Un studiu recent efectuat de cercetători de la Massachusetts General Hospital, publicat în Journal of the American College of Cardiology, explorează legătura dintre activitatea fizică și reducerea riscului bolilor cardiovasculare, accentuând impactul pozitiv asupra creierului prin diminuarea activității neuronale asociate stresului.
Analizând datele a 50.359 de participanți din Biobanca Mass General Brigham, studiul a identificat că persoanele care respectă recomandările privind activitatea fizică prezintă un risc cu 23% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

În special, reducerea activității cerebrale legate de stres, măsurată prin imagistica cu PET/CT, s-a observat predominant în cortexul prefrontal, regiunea cerebrală implicată în funcții executive și controlul impulsurilor, care moderează centrele cerebrale ale stresului. Rezultatele indică că activitatea fizică atenuează activitatea neurală stres-indusă, ceea ce, la rândul său, mediatizează parțial beneficiile cardiovasculare ale exercițiului fizic.

Mai mult, beneficiile activității fizice asupra sănătății cardiovasculare sunt semnificativ mai mari în rândul persoanelor cu depresie preexistentă, sugerând că acest grup ar putea avea o activitate neurală legată de stres mai intensă inițial. Astfel, activitatea fizică nu doar că scade riscul de boli cardiovasculare în general, dar are un impact profund asupra persoanelor cu sindroame legate de stres, cum ar fi depresia, subliniind importanța adaptării recomandărilor de sănătate publică pentru a încuraja exercițiul fizic ca o intervenție terapeutică eficientă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-04-2024 | creare: 21-04-2024 | Vizite: 273
Bibliografie
Physical activity reduces stress-related brain activity to lower cardiovascular disease risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240415110556.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suntem programați să fim atrași de un stil de viață activ din timpul vieții intrauterine?
  • 1 minut de antrenament intens ar putea avea beneficii similare cu 45 de minute de efort fizic moderat
  • Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare
  •