Activitatea fizică la bătrânețe poate fi motivul pentru care oamenii și-au extins speranța de viață

©

Autor:

Activitatea fizică la bătrânețe poate fi motivul pentru care oamenii și-au extins speranța de viață
O echipă de biologi evoluționisti și cercetători biomedicali de la Universitatea Harvard a prezentat dovezi care arată că oamenii, care au evoluat pentru a trăi multe decenii după ce au încetat să se reproducă, au evoluat, de asemenea, pentru a fi relativ activi în ultimii ani de viață. Cercetătorii spun că activitatea fizică mai târziu în viață transferă energia de la procesele care pot compromite sănătatea și către mecanismele din organism care o extind.
„Este o idee larg răspândită în societățile occidentale că, pe măsură ce îmbătrânim, este normal să devenim mai puțin activi, să participăm la mai puține activități și să ne retragem. Mesajul nostru susține opusul: pe măsură ce îmbătrânim, devine și mai important să rămânem activi fizic”, a spus autorul principal al lucrării, Daniel Lieberman, biolog evoluționist la Universitatea Harvard.

Studiul actual folosește specii de maimuțe ca punct de plecare. Cercetătorii subliniază că maimuțele, care de obicei trăiesc doar aproximativ 35 până la 40 de ani în sălbăticie și rareori supraviețuiesc după menopauză, sunt considerabil mai puțin active decât majoritatea oamenilor, sugerând că a existat o selecție în evoluția umană nu doar pentru a trăi mai mult, ci și pentru a fi mai activ din punct de vedere fizic.

Echipa a subliniat că beneficiul cheie pentru sănătate al activității fizice este extinderea duratei de sănătate a omului, care este definită ca anii de viață petrecuți în stare bună de sănătate. Cercetătorii au examinat două căi prin care activitatea fizică pe tot parcursul vieții realocă energia pentru a îmbunătăți sănătatea. Primul implică eliminarea excesului de energie de la mecanismele potențial dăunătoare, cum ar fi depozitarea excesului de grăsime. Echipa a identificat, de asemenea, modul în care activitatea fizică alocă energie proceselor de reparații și întreținere.

Echipa de cercetare consideră că lucrarea oferă prima explicație evolutivă detaliată a motivului pentru care lipsa activității fizice pe măsură ce oamenii îmbătrânesc crește riscul de îmbolnăvire și reduce longevitatea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-12-2021 | creare: 02-12-2021 | Vizite: 523
Bibliografie
New research outlines how longer lives are tied to physical activity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211122172720.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •