Activitatea fizică atenuează impactul izolării sociale asupra sănătății mintale
Un studiu inovator publicat în "Nature Mental Health" pe 20 februarie 2023 de către cercetătorii de la Facultatea de Medicină Mannheim a Universității Heidelberg investighează rolul activității fizice în contracararea efectelor negative ale izolării sociale asupra bunăstării mentale. Această cercetare vine într-un moment critic, având în vedere nivelurile crescute de izolare socială la nivel global datorate pandemiei COVID-19.
Studiul
Studiul, conceput în conformitate cu standardele etice ale DeclaraÈ›iei de la Helsinki versiunea 2013, a fost aprobat de comitetul de revizuire instituÈ›ional al Facultății de Medicină Mannheim a Universității Heidelberg.
Această cercetare cuprinzătoare a implicat 317 adulÈ›i tineri sănătoÈ™i cu vârste între 18 È™i 28 ani în studiul principal, recrutaÈ›i între septembrie 2014 È™i noiembrie 2018, È™i un eÈ™antion suplimentar de replicare de 30 de adulÈ›i sănătoÈ™i cu vârste între 18 È™i 63 de ani, recrutaÈ›i în timpul pandemiei COVID-19 între decembrie 2019 È™i iulie 2022.
Studiul a utilizat accelerometre pentru monitorizarea activității fizice È™i jurnale electronice pe smartphone pentru a înregistra interacÈ›iunile sociale È™i stările emoÈ›ionale, oferind date în timp real.
Constatări cheie
Constatările au evidenÈ›iat rolul semnificativ de moderare al activității fizice în relaÈ›ia dintre izolarea socială momentană È™i bunăstarea afectivă. Mai precis, niveluri mai înalte de activitate fizică au fost găsite a atenua impactul negativ al izolării sociale asupra dispoziÈ›iei, cu o medie de 349 milli-g de activitate fizică (echivalentă cu mersul pe jos la aproximativ 5 km pe oră) necesară pentru a contracara aceste efecte adverse.
Mai mult, studiul a dezvăluit că indivizii cu o conectivitate funcÈ›ională mai mare în stare de repaus în cadrul ReÈ›elei Modului Implicit (DMN), un marker neural asociat cu izolarea socială È™i riscul de depresie, erau deosebit de capabili să utilizeze activitatea fizică pentru a compensa deficitelor socio-afective momentane.
Implicații pentru sănătatea mintală
Aceste rezultate subliniază importanÈ›a activității fizice ca un mecanism compensatoriu puternic pentru persoanele cu un risc psihologic È™i neurobiologic mai mare de singurătate È™i depresie. Studiul a constatat, de asemenea, că indivizii cu reÈ›ele sociale mai mici, dar cu niveluri mai înalte de activitate fizică obiÈ™nuită, prezentau niveluri mai scăzute de singurătate trăsătură, evidenÈ›iind rolul protector al angajamentului fizic regulat.
În timpul blocării iniÈ›iale COVID-19, indivizii care au folosit eficient activitatea fizică ca mecanism compensatoriu au experimentat sentimente mai puÈ›in frecvente de singurătate, demonstrând rezilienÈ›a oferită de activitatea fizică chiar È™i în condiÈ›ii restrictive, cum ar fi interdicÈ›iile de circulaÈ›ie sau închiderile sălilor de sport.
Concluzii
În rezumat, acest studiu arată că activitatea fizică atenuează efectele adverse ale izolării sociale asupra dispoziÈ›iei, folosind date din jurnal electronic È™i accelerometru pentru o analiză detaliată dincolo de cercetarea tradiÈ›ională bazată pe chestionare. Mersul moderat s-a dovedit a reduce deficitele socio-afective, È™i mai mult în cazul celor cu un risc mai mare pentru tulburările afective. Constatările sugerează activitatea fizică ca o strategie cheie pentru îmbunătățirea sănătății mintale È™i ghidarea intervenÈ›iilor post-pandemie.
Real-life behavioral and neural circuit markers of physical activity as a compensatory mechanism for social isolation.
Nat. Mental Health (2024),
DOI: 10.1038/s44220-024-00204-6,
https://www.nature.com/articles/s44220-024-00204-6
Image by serhii_bobyk on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Utilizarea substanțelor psihedelice la terapeuți - o practică obișnuită
- De ce unii copii sunt mai motivați decât alții să învețe?
- Diagnosticul de ADHD aduce cu sine riscul unor tulburări psihice grave
- Noi cercetări au identificat semnele care ar putea prevesti instalarea tulburării bipolare
- Ajutoooorrrr sunt antisocial...cine ar sta cu aÅŸa ceva?
- Tulburari de comportament și anxietate
- Probleme de socializare.