Acneea la bebeluș

©

Autor:

Acneea la bebeluș

Pe cât de surprinzător poate să pară, bebelușii pot avea și ei acnee, în special în prima lună de viață.

În calitate de părinți, nu trebuie să vă îngrijorați. Leziunile sunt benigne și nu necesită tratament decât în situații particulare. Ele se remit de la sine. De cele mai multe ori se mențin doar în primele săptămâni de viață, doar în cazuri excepționale persistând dincolo de perioada de nou-născut.

Ce este acneea bebelușului?

Acneea bebelușului reprezintă o erupție la nivelul frunții și obrajilor. Aceasta constă în apariția unor coșuri mici pe un fond eritematos (roșu) cu dispunerea preponderentă la nivelul pomeților.


Acneea bebelușului este o afecțiune comună, cu o durată temporară. Este o formă de acnee care nu are nimic în comun cu cea tinerilor și adulților. Nu poate fi prevenită, se vindecă de la sine și nu lasă cicatrici. (1)

 

Forme de acnee la bebeluș

Sugarul (copilul cu vârsta de până la 1 an) poate prezenta două forme de acnee.

Acneea neonatală sau acneea nou-născutului

  • apare la aproximativ 20% dintre nou-născuți (se pare că mai frecvent la copiii născuți la termen față de cei prematuri);
  • nu este ereditară (nu se transmite de la părinți la copii);
  • vârsta medie de apariție este de trei săptămâni de viață (poate să apară chiar și în primele 48 de ore de viață);
  • leziunile cutanate se limitează doar la nivelul feței (în special la nivelul obrajilor);
  • este forma cea mai comună care nu ar trebui să vă îngrijoreze, dispărând de la sine cel târziu spre vârsta de șase luni;
  • foarte important, nou-născuții afectați nu vor avea un risc suplimentar de dezvoltare a acneei în adolescență. (2, 3)

Acneea infantilă sau acneea sugarului (copilul cu vârsta între o lună și 12 luni)

  • spre deosebire de forma neonatală, aceasta apare între lunile 3 și 4 de viață;
  • leziunile cutanate sunt mai severe și mai răspândite față de forma de acnee a nou-născutului;
  • de obicei leziunile se remite spontan până la vârsta de la 1 an, dar uneori pot să persiste chiar până la 3 ani;
  • această formă, necesită, în mod special, consultul medicului pediatru și de preferat al dermatologului;
  • sugarii cu forme severe care persistă mult timp, din nefericire, sunt predispuși să dezvolte forme severe de acnee la pubertate;
  • formele care nu se remit deloc ridică suspiciunea de afecțiuni endocrinologice (pubertate precoce, hiperplazie adrenală congenitală sau tumori secretante de hormoni androgeni) și necesită consult de endocrinologie pediatrică. (2, 3)


Care sunt cauzele acneei la bebeluș?

Cauzele nu sunt încă pe deplin elucidate. Au fost propuse teorii infecțioase, imunologice sau hormonale. Cert este că s-a demonstrat că acneea la bebeluși nu are la bază o cauză alergică. Mai mult decât atât, modul de alimentație (dacă bebelușul este alăptat sau hrănit cu formulă de lapte) nu are nicio legătură cu apariția acneei. Prin urmare, nu aveți cum să preveniți această afecțiune. (3, 4, 5)


Ipoteza cea mai populară este cea hormonală. Conform acesteia, activitatea glandelor sebacee (glandele care secretă sebuumul la nivelul pielii) este exacerbată de către hormonii androgeni (spre exemplu testosteronul) proveniți atât de la mamă, cât și de la producția endogenă (de organismul sugarului). Această ipoteză este susținută și de frecvența mai ridicată a acestei afecțiuni în rândul băieților. (2)

 

Dar tot mai mult teren câștigă cauzele genetice, existând o susceptibilitate genetică a unor nou-născuți de a dezvolta acnee, fără ca aceasta să se asocieze cu alte afecțiuni, bebelușii fiind perfect sănătoși. (2, 5)

Cum poate fi recunoscută acneea la bebeluși?

Erupția din acneea bebelușului se prezintă sub forma unor bubițe roze spre roșii (seamănă cu coșurile) prezente la nivelul feței (obraji mai ales și frunte). Erupția poate afecta și restul corpului, în ordinea frecvenței fiind – trunchiul, brațele și picioarele.


Un tip de leziune este o proeminență mică rotundă rozalie numită papulă. Aceste papule se pot umple uneori de puroi (denumite pustule) sau de lichid (denumite vezicule). Papulele pot fi mai multe sau doar câteva și variază în dimensiune. (5)


Cele două forme de acnee prezentate anterior pot fi diferențiate astfel:

Acneea neonatală

  • specific este faptul că distribuția erupției se limitează la nivelul feței (în special obrajii) și foarte rar se poate extinde la nivelul scalpului;
  • sunt prezente doar papule (pete roșii) și pustule (papule cu conținut de puroi sau coșuri). (2)

Acneea infantilă

  • distribuția erupției nu se limitează doar la nivelul feței, ci se extinde și în restul corpului;
  • pe lângă papulele și pustulele descrise, se întâlnesc și leziuni cutanate inflamatorii de tipul nodulilor, comedoanelor (punctele albe care reprezintă acumulări de sebum sub piele și au un aspect de microchisturi. (2)


De obicei este tranzitorie, putând chiar să dispară în câteva ore. Cel mai important indiciu pentru dumneavoastră este că bebelușul este în plină stare de sănătate, este vioi, mănâncă bine și nu pare să fie deranjat de erupție (5).


Când este necesar consultul medicului pediatru?

Chiar dacă erupția acneică poate fi ușor de recunoscut, aceasta poate să imite alte erupții care pot amenința starea de sănătate a bebelușului. Prin urmare, este recomandabil să consultați medicul pediatru pentru orice tip de erupție la bebeluș.


Semnele de alarmă care trebuie să vă atragă atenția sunt:

  • starea generală modificată a bebelușului – e mai puțin vioi, mai somnolent sau dimpotrivă, este extrem de agitat și plânge tot timpul, este palid sau are cearcăne accentuate, refuză alimentația – acestea sunt semne că erupția respectivă se poate asocia unei alte afecțiuni și se impune consultul medicului pediatru; (4, 6)
  • febra este întotdeauna un semn major de alarmă – poate fi în contextul unei simple răceli care se suprapune acneei sau erupția este asociată unei infecții virale eruptive (cum sunt rujeola, rubeola sau varicela, unde leziunile se pot suprainfecta și pot să apară pustule), motiv pentru care este necesar să luați legătura cu medicul pediatru; (5, 6)
  • dacă erupția este rapid evolutivă și cuprinde întregul corp, pe lângă o potențială infecție virală, bebelușul dumneavoastră ar putea să sufere de o reacție alergică, ceea ce impune de urgență examinarea pediatrică (de intenție într-un serviciu de urgență). (1, 6)


În timpul consultației, pentru a evita ulterioarele nelămuriri, puteți pune medicului pediatru următorul set de întrebări:

  • Cât timp va dura acneea bebelușului? Este de scurtă durată sau există riscuri să persiste o perioadă îndelungată de timp?
  • Ce tratamente pot fi aplicate?
  • Sunt necesare anumite măsuri preventive de igienă sau restricții speciale în ceea ce privește îngrijirea pielii bebelușului?
  • Vor rămâne cicatrici pe fața bebelușului?
  • Care este riscul ca erupția acneică să reapară? La ce interval poate să reapară?

 

Cum se pune diagnosticul?

Pentru diagnostic, este necesară efectuarea examenului clinic de către medicul pediatru. Acesta va recunoaște trăsăturile specifice ale acneei (distribuția la nivelul feței, aspectul papulelor sau al pustulelor). În cazuri incerte, atunci când trăsăturile nu sunt foarte caracteristice, se solicită și consultul medicului dermatolog pentru efectuarea unui diagnostic diferențial amănunțit.


Nu există investigații specifice pentru diagnosticarea acneei. Analize de laborator pot fi recomandate atunci când există suspiciunea de alergii sau cel mai frecvent, de infecții virale. Toate investigațiile necesare vă vor fi explicate de către medicul pediatru în funcție de aspectul erupției și de starea generală a bebelușului. (5)


Un tip particular de investigație este prelevarea de conținut biologic (puroi) de la nivelul pustulei și efectuarea de culturi (analize specifice) pentru a diagnostica o infecție bacteriană, fungică sau virală. Această manevră este recomandată în formele atipice de acnee. (2)


Ce tratamente pot fi aplicate?

În cele mai multe cazuri, acneea bebelușului dispare de la sine fără să fie necesară urmarea unui tratament. Unii sugari pot să aibe forme prelungite de acnee, în loc de câteva săptămâni să dureze chiar și câteva luni. În cazul acestor forme, pediatrul vă va recomanda o cremă preparată de farmacii sau un unguent care să favorizeze dispariția mai rapidă a leziunilor. (2, 3)


Este contrainidicat să folosiți unguente sau creme fără prescripție medicală sau diverse rețete preluate de pe forum-uri. Cereți avizul medical. La această vârstă, cu atât mai mult, în cazul nou-născuților, pielea este extrem de sensibilă și nu numai că riscați să agravați acneea (favorizați suprainfecția papulelor cu diverse bacterii, unele chiar amenințătoare de viață), dar îi puteți cauza alte afecțiuni greu de tratat prin lezarea suplimentară a pielii (loțiunile destinate pielii adulților sunt foarte dăunătoare pielii sensibile a bebelușilor. (1, 6)


În ceea ce privește tratamentul personalizat al celor două forme de acnee descrise, există următoarele seturi de recomandări.

Acneea neonatală

  • pentru această formă ușoară nu există tratamente specifice deoarece în majoritatea cazurilor se remite spontan către vârsta de patru luni, fără să lase cicatrici;
  • spălați fața bebelușului cu săpun și apă;
  • evitați loțiunile de piele și uleiurile de corp;
  • în cazuri excepționale medicul pediatru sau dermatolog poate recomanda creme pe baza de ketoconazol sau de hidrocortizon. (2)

Acneea infantilă

  • această formă necesită mult mai des tratament deoarece are tendința de a persista și vindecarea se poate solda cu cicatrici;
  • ca tratament, medicul pediatru sau dermatolog, poate recomanda în formele moderate creme pe baza de agenți keratolitici sau antibiotice topice (creme, unguente care se aplică pe piele) sau retinoizi topici;
  • în cazurile severe se poate recomanda tratament antibiotic administrat pe cale orală;
  • înainte de aplicarea oricărei terapii topice (terapii cu administrare cutanată), trebuie testată sensibilitatea bebelușului la acea cremă;
  • înainte de prima administrare, aplicați o cantitate redusă de cremă la nivelul plicii cotului bebelușului, așteptați să vedeți dacă apare vreo reacție alergică și abia apoi aplicați crema pe față sau pe corp, în funcție de recomandările primite;
  • de asemenea, la începutul tratamentului, faceți pauze de câte o zi între administrări (spre exemplu o seară da, o seara nu) și apoi puteți aplica tratamentul în fiecare seară, tocmai pentru a putea permite pielii sensibile a bebelușului să se acomodeze cu crema. (2, 3, 6)

 

Ce măsuri pot fi luate la domiciliu?

Până la dispariția erupției acneice, tot ce puteți face este să mențineți cât mai curată pielea bebelușului. Câteva sfaturi de urmat sunt următoarele

  • mențineți fața bebelușului curată: spălați fața în fiecare zi cu apă călduță; baia zilnică este momentul ideal pentru curățarea feței; folosiți un săpun hidratant destinat igienei și îngrijrii pielii bebelușului sau cereți sfatul medicului pediatru pentru a vă recomanda un anumit produs dacă nu sunteți siguri; după spălare, tamponați ușor fața până când se usucă; (3, 5)
  • rezistați tentației de a stoarce coșurile de pe fața bebelușului, pentru a nu favoriza suprainfecțiile bacteriene care pot degenera în forme extrem de severe, luând în considerare imunitatea scăzută a nou-născutului; (1, 4)
  • nu frecați pielea bebelușului; ștergerea insistentă a pielii cu un prosop nu face decât să irite pielea și să agraveze acneea, favorizând suprainfecțiile bacteriene; trebuie să luați în permanență în considerare faptul că erupția acneică a bebelușului nu este cauzată de murdărie, ci cel mai probabil de un discret dezechilibru hormonal; în loc să frecați pielea cu prosopul, folosiți o cârpă moale destinată băii pe care o îmbibați cu săpun și ștergeți fața bebelușului cu mișcări circulare; după ce îndepărtați săpunul, folosiți un prosop pentru a tampona ușor fără să apăsați, până când se usucă pielea. (1, 3, 5)
  • sub nicio formă să nu utilizați creme, loțiuni sau unguente fără prescripție medicală, deoarece oricare dintre aceste produse poate duce la agravarea acneei;
  • nu folosiți uleiuri de corp sau loțiuni uleioase destinate hidratării pielii adultului, deoarece și acestea agravează afecțiunea; cele mai nocive sunt cremele recomandate acneei adolescentului sau tânărului;
  • uul dintre cele mai importante sfaturi este să aveți răbdare; atât timp cât bebelușul nu este deranjat de acnee, încercați să faceți în așa fel încât să nu vă deranjeze nici pe dumneavoastră. (3, 5)

Data actualizare: 27-02-2020 | creare: 20-11-2009 | Vizite: 134815
Bibliografie
1. Rashes and Skin Conditions https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Rashes-and-Skin-Conditions.aspx
2. Pielop J Benign skin and scalp lesions in the newborn and young infant UpToDate Sep 2014
3.Baby acne Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/basics/definition/con-20033932
4. Baby acne https://www.babycenter.com/0_baby-acne_72.bc
5.Erythema Toxicum Neonatorum https://patient.info/health/erythema-toxicum-neonatorum-leaflet
6. Baby Acne: Causes, Treatments, and More https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-acne#Overview1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Coșurile (acneea)
  • Foliculita în urma epilării
  •