Acizii din băuturile fără zahăr pot eroda smalțul
Un nou studiu arată că acizii din băuturile fără zahăr au capacitatea de a eroda smalțul, întrucât rețeta după care acestea sunt create conține oțet balsamic în vederea obținerii unei alternative mai sănătoase la sifon. Conform oamenilor de știință, lucrarea are o importanță deosebită deoarece înțelegerea motivelor pentru care limitarea consumului de băuturi acide poate aduce efecte benefice organismului este esențială.
Edmond Hewlett, purtătorul de cuvânt al Asociației Stomatologice Americane, afirmă că oțetul balsamic este un aliment sănătos, doar în cazul în care este folosit în salate. Autorul explică faptul că efectele dăunătoare pe care acesta le are au la bază capacitatea acizilor de a afecta țesuturile dure dentare, în cazul în care sunt consumate frecvent, procesul purtând numele de eroziune dentară, care poate produce, de asemenea, și colorarea în nuanțe de galben a dinților. Acest efect apare din cauza subțierii statului de smalț și expunerea unei cantități mai mari de dentina ce transpare prin acesta, întrucât aceasta are o culoare diferită de cea a smalțului.
Doctorul este de părere că băuturile carbogazoase sunt consumate prea des vara datorită faptului că oamenii le găsesc răcoritoare, cu toate că acesta sugerează consumul lor cu moderație, mai ales în timpul meselor, subliniind faptul că o alternativă ideală a acestor băuturi carbogazoase este apa, care poate conține și diferite niveluri de fluor, sau laptele.
Referitor la noua tendință de consum a băuturilor fără zahăr, autorul sugerează ca acestea să fie evitate, deoarece îndulcitorii care înlocuiesc zahărul nu influențează în niciun fel gradul de afectare dentară ce rezultă în urma contactului dintre smalț și acestea.
Lucrarea a fost realizată prin expunerea experimentală a unor dinți umani extrași recent în 7 tipuri diferite de băuturi carbogazoase fără zahăr. De asemenea, în vederea evaluării posibilității ca zahărul să influențeze eroziunea dentară, specialiștii au folosit și o băutură carbogazoasă cu zahăr, autorul explicând faptul că expunerea dinților la acest mediu acid timp de 24 de ore este echivalentă cu un consum de băuturi carbogazoase fără zahăr timp de un an. Astfel, specialiștii sugerează folosirea paielor atunci când consumăm băuturi carbogazoase și o perioadă de timp de o oră înainte să ne spălăm dinții, astfel încât saliva să poată îndepărta acizii de pe suprafața smalțului, iar remineralizarea acestuia să aibă loc într-un ritm normal.
sursa: Medical News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Inversarea răspunsului celulelor stem ar putea reprezenta o soluție impotriva paradontozei
- Sigilarea dentară și fluorizările sunt eficiente în reducerea riscului de apariție a cariilor la copii și adolescenți
- Cum ar putea fi utilizate probioticele în tratamentul gingivitei și parodontozei?
- Reducerea prescripțiilor de amoxicilină din stomatologie nu au determinat scăderea incidenței endocarditei infecțioase
- Piatra la fiere si bauturile carbogazoase
- Eroziune de smalt
- Smalt spart la baza dintilor?
- Sfaramarea dintilor
- Fisura smalt
- Dinti care se macina in interior si se sparg!
- Smalt fisurat la dinte din semiportelan
- Smalt demineralizat