Abuzul de steroizi anabolizanți

Abuzul de steroizi anabolizanți

©

Autor:

Abuzul de steroizi anabolizanți
Steroizii anabolizanÈ›i sunt compuÈ™i sintetici ce reproduc structura È™i funcÈ›iile hormonilor androgenici prezenÈ›i în mod obiÈ™nuit în organismul uman, în cantitate semnificativă la bărbaÈ›i. Testosteronul este hormonul responsabil de masculinizarea secundară pe care o suferă băieÈ›ii la pubertate, dar È™i de dezvoltarea masei musculare È™i a unei forÈ›e musculare superioară femeilor. DenumiÈ›i uneori pur È™i simplu steroizi, testosteronii sintetici sunt utilizaÈ›i È™i într-o multitudine de scopuri medicale. Sunt administraÈ›i pentru compensarea deficienÈ›elor de testosteron, inducerea pubertății la băieÈ›i cu o întârziere de masculinizare sau stimularea măduvei osoase. Popular, acest grup de medicamente este auto-administrat de persoanele care doresc să îÈ™i crească rapid masa È™i forÈ›a musculară, în special de către sportivi.

Acțiunea steroizilor asupra mușchilor

Testosteronul, inclusiv cel sintetic, se leagă de receptorii androgenici din interiorul celulelor musculare È™i, ajungând la nivelul nucleului, induce sinteza de proteine. Totodată, se pare că steroizii reduc degradarea proteinelor. Per total, efectul lor este unul anabolic: imprimă consumul de energie pentru procese de creÈ™tere È™i sinteză. Rezultatul la nivel muscular este creÈ™terea în volum È™i în densitate a fibrelor musculare, cu efecte vizibile atunci când medicaÈ›ia este asociată cu antrenamente de forță.

Modalități de administrare

În comerÈ›, steroizi anabolizanÈ›i se pot găsi condiÈ›ionaÈ›i în mai multe forme farmaceutice. Se pot administra sub formă de pilule, plasturi, gel sau injectabil. Fiecare dintre aceste forme este adaptată pentru a fi metabolizată cât mai lent de către organism, pentru obÈ›inerea efectului maxim din fiecare doză. În plus, producătorii de steroizi anabolici sub formă de suplimente pentru masa musculară amplifică efectul anabolic în detrimentul celui androgenic. TotuÈ™i, efectul lor androgenic (hormonal) este oricum prezent într-o măsură semnificativă.

Abuzul de steroizi

Deoarece folosirea steroizilor anabolici este interzisă în competiÈ›iile sportive oficiale, iar aceÈ™tia sunt disponibili doar cu reÈ›etă de la medicul curant, consumul steroizilor în afara unei patologii poate fi considerată un abuz. Efectele secundare ale acestor suplimente sunt dependente de doză È™i de perioada de administrare.

Efecte secundare hormonale

Datorită acÈ›iunii lor androgenice, abuzul de steroizi poate determina efecte de masculinizare la femei. Una dintre afecÈ›iunile asociate cu excesul de testosteron este hirsutismul, care înseamnă creÈ™terea exagerată a firelor de păr de tip terminal (groase È™i pigmentate) în zone unde nu sunt prezente în mod normal. ApariÈ›ia părului facial, a părului excesiv pe piept sau braÈ›e poate fi cauzată de steroizii anabolici. În plus, cu timpul se poate constata reducerea sânilor, îngroÈ™area vocii, dismenoree sau o creÈ™tere în volum a clitorisului.

La bărbaÈ›i, prezenÈ›a testosteronului sintetic în cantitate mare va determina glanda pituitară să nu mai producă hormoni gonadotropi (LH, FSH). Aceasta va conduce la o reducere a spermatogenezei. Totodată, la bărbaÈ›i poate fi prezentă alopecia prematură, atrofia testiculară È™i ginecomastia (dezvoltarea anormală a È›esutului mamar).

Efecte asupra dispoziției

Consumul regulat de steroizi anabolici poate duce la anumite persoane la o creștere a dispoziției și chiar la senzație de euforie, legate și de sentimentul de auto-mulțumire. Totuși, excesul de testosteron a fost corelat și cu o agresivitate și iritabilitate crescută. Există mai multe studii care au cuantificat relația dintre steroizi anabolici și agresivitate, iar concluziille sunt că acest efect secundar depinde de preparatul utilizat. Totuși, un studiu arată că unii bărbați au recurs prima oară la opioide pentru a contracara insomnia și agitația cauzate de steroizii anabolici.

Sistemul cardiovascular

Abuzul de steroizi a fost corelat cu o creÈ™tere a riscului pentru afecÈ›iuni cardiace, inclusiv infarct sau accident vascular cerebral. Cauza acestui efect secundar se datorează, în parte, efectului pe care steroizii anabolici îl au asupra metabolismului lipidic. AceÈ™tia cresc nivelul sangvin de LDL-colesterol („colesterolul rău”), scăzând în acelaÈ™i timp fracÈ›ia HDL-colesterol, responsabilă cu efectul protector cardiovascular. Acest dezechilibru în metabolismul lipidic poate duce la aterioscleroză, cauză semnificativă de infarct cardiac, cerebral sau periferic. În plus, consumul regulat de steroizi poate conduce la o creÈ™tere a vâscozității sangvine, care va avea ca efect formarea de trombi.

Ficatul

Steroizii anabolici pot avea un efect ireversibil asupra ficatului, în special cei cu administrare orală. În studiul pacienÈ›ilor ce au primit doze controlate de steroizi, au fost evidenÈ›iate o scădere a funcÈ›iei de epurare hepatică, colestază intrahepatică, dar È™i tumori benigne sau maligne, în special pelioză hepatică. Aceasta este o afecÈ›iune rară, caracterizată de prezenÈ›a chisturilor cu un conÈ›inut sangvin, diseminate în întregul parenchim hepatic.
Consumul excesiv de steroizi poate conduce È™i la citoliză hepatică, obiectivată printr-o creÈ™tere a enzimelor hepatice TGP, TGO, GGT sau LDH. Acest lucru este semnificativ în special la cei cu o afecÈ›iune hepatică pre-existentă.

Sistemul osteo-articular

Tinerii, la care oasele nu sunt formate complet, sunt mai susceptili la efectele negative ale steroizilor anabolici. Un consum de steroizi anabolici în perioada pubertății, înaintea de „saltul de creÈ™tere” poate duce la oprirea bruscă a creÈ™terii în înălÈ›ime, prin osificarea prematură a cartilagiilor.

Pielea

NumeroÈ™i consumatori de steroizi anabolici au raportat apariÈ›ia acneei severe, atât la nivel facial, cât È™i pe spate È™i umeri. PrezenÈ›a chisturilor sebacee È™i a părului uleios sunt alte efecte secundare posibile.

Dependența de steroizi

Steroizii anabolizanÈ›i nu au efecte psihice tipice pentru un drog ce dă dependență, precum plăcere sau euforie în momentul consumului. TotuÈ™i, cei care folosesc frecvent aceÈ™ti compuÈ™i pot avea un comportament tipic de dependent: deÈ™i remarcă efectele secundare È™i eventualele probleme sociale, nu renunță la folosirea steroizilor. Mai mult, la abandonarea acestor substanÈ›e, sunt prezente semne È™i simptome de sevraj precum oboseala, schimbări bruÈ™te ale dispoziÈ›iei, pierderea apetitului, depresie sau agitaÈ›ie.

Renunțarea la steroizi

Deoarece simptomele dependenÈ›ei pot fi pronunÈ›ate, renunÈ›area la steroizii anabolici poate fi un proces dificil. Se recomandă informarea consumatorului asupra simptomelor de sevraj ce pot urma. Nu există un ghid de management al efectelor renunțării la steroizi, dar medicii pot recomanda medicaÈ›ie pentru reechilibrarea hormonală sau/ È™i tratamente simptomatice. În unele cazuri, poate fi administrarea de medicamente ce contracarează efectele negative, precum antidepresive È™i antalgice, dar doar la recomandarea medicului curant. De asemenea, terapia behavioristă sau/È™i consilierea psihologică pot fi de ajutor.

Data actualizare: 31-08-2019 | creare: 29-05-2013 | Vizite: 6109
Bibliografie
1. Anabolic Steroids - Center for Substance Abuse Research, link: https://www.cesar.umd.edu/cesar/drugs/steroids.asp
2. Anabolic Steroids and Training - Muscle Physiology, link: https://muscle.ucsd.edu/musintro/steroids.shtml
3. Steroids: Bigger Is Not Better - NYU Langone Medical Center, link: https://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=13729
4. DrugFacts: Anabolic Steroids – National Institute on Drug Abuse, link: https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/anabolic-steroids
5. Anabolic Steroids: Side Effects - Encyclopedia of Sports Medicine and Science, link: https://www.sportsci.org/encyc/anabstereff/anabstereff.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Steroizii androgeni anabolizanÈ›i È™i asocierea acestora cu îmbătrânirea prematură
  • Utilizarea steroizilor anabolizanÈ›i ar putea creÈ™te riscul de aritmie la indivizi cu un anumit genotip
  • Riscurile culturismului în rândul bărbaÈ›ilor È™i băieÈ›ilor adolescenÈ›i
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum