5 lucruri mai puțin cunoscute despre cancerul mamar

©

Autor:

5 lucruri mai puțin cunoscute despre cancerul mamar

Cancerul mamar reprezintă unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer în rândul femeilor. În același timp, cancerul mamar poate fi prevenit la timp și poate fi tratat în mod eficient. Important este să fii informată, să știi care sunt lucrurile la care să te aștepți și care pot fi primele semnele care indică o problemă.

 

Deși majoritatea femeilor asociază cancerul la sân doar cu prezența nodulilor, există multe alte aspecte mai puțin cunoscute pe care ar trebui să le cunoști. Iată câteva dintre acestea.

Nu toți nodulii sunt canceroși

E normal să te îngrijorezi atunci când descoperi un nodul la sân. Totuși, este important să știi că majoritatea nodulilor nu sunt canceroși și nu pun semne de îngrijorare. Din această categorie de noduli benigni fac parte lipoamele și chisturile. De regulă, acești noduli sunt moi, se pot deplasa și sunt localizați în stratul adipos al sânului.

 

Când un nodul este canceros, acesta este foarte tare și nu se deplasează din locul în care s-a format. Este important să mergi la control atunci când observi și alte schimbări la nivelul sânului. Doar așa poate fi depistat la timp un posibil cancer mamar.

Mastectomia nu este singura soluție

De regulă, există tendința de a asocia mastectomia si cancer de san. Este bine de știut că există și alte tipuri de operații pentru cancer de sân, așa cum este lumpectomia. Aceasta presupune îndepărtarea țesutului canceros și păstrarea sânului, spre deosebire de mastectomie, care presupune îndepărtarea completă a sânului.

 

Alegerea unui tip de operație depinde atât de preferința personală a pacientului, cât și de recomandările medicului, în funcție de localizarea și stadiul în care se află cancerul. În stadii incipiente, lumpectomia, urmată de terapia cu radiații, prezintă aceleași șanse de succes precum o mastectomie.

Și bărbații pot să aibă cancer de sân

Deși numărul de cazuri cu bărbați depistați cu cancer de sân este mult mai mic decât în cazul femeilor, riscul există. De regulă, primele semne de cancer la sân la bărbați sunt prezența unui nodul tare sau a scurgerilor mamelonare.

Mai mult decât atât, este bine de știut faptul că riscul de cancer mamar este mai mare în rândul femeilor care au avut în familie cazuri de bărbați cu cancer la sân. Cu atât mai mult dacă este vorba de un frate, tată sau fiu. În aceste situații este important să discuți cu medicul despre posibilitatea efectuării unor teste genetice, pentru a stabili nivelul de risc.

Nu mereu este vorba de istoricul familial

Într-adevăr, factorii de risc sunt mai mari dacă au existat și alte cazuri de cancer de sân în familie. Totuși, acest lucru nu înseamnă că vei face cancer. Numărul de cazuri de cancer de sân asociat cu istoricul familial este destul de redus în comparație cu alte cauze.

În situația în care există factorul de risc ereditar este indicat să faci controale regulate, tocmai pentru a avea siguranța de care ai nevoie. De asemenea, este recomandat să începi să faci mamografii mai devreme de vârsta de 50 de ani.

Excesul de alcool este un factor de risc

Consumul de alcool în exces poate cauza numeroase probleme de sănătate. Iar acest lucru este adevărat și în cazul cancerului mamar. Alcoolul poate să crească nivelul de estrogen și a altor hormoni asociați cu cancer de sân bazat pe statusul receptorilor hormonali. De asemenea, alcoolul în exces poate deteriora celulele ADN.

 

Conform studiilor, femeile care consumă o cantitate moderată de alcool au un risc cu 30-50% mai mare decât femeile care nu consumă deloc. Este important să reduci cât mai mult consumul de alcool sau chiar să renunți complet.

 

În consecință, este important să fii cât mai bine informată cu privire la ceea ce înseamnă cancerul de sân. Toate aspectele prezentate mai sus te pot ajuta să știi ce poți să faci pentru a reduce riscul de cancer mamar, dar și pentru a știi când să îți faci griji și să mergi la doctor.


Data actualizare: 03-07-2024 | creare: 03-07-2024 | Vizite: 243
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: