Tratamentul candidozei vaginale cu iaurt - funcționează?

©

Autor:

Tratamentul candidozei vaginale cu iaurt - funcționează?

Candidoza vaginală este una dintre cele mai comune infecții genitale. Studiile spun că aproximativ 20% dintre femei au candidoză în fiecare an, iar procentul ajunge la 75% când vine vorba de durata întregii vieți. (1, 2)

Atunci când vine vorba de tratarea candidozei vaginale, unele femei aleg să folosească remedii naturiste din motive care variază de la o preocupare pentru efectele secundare ale medicației antifungice la prețul tratamentului. Aplicarea iaurtului de exemplu este mai convenabilă decât achiziționarea unor medicamente sau creme. (3)

Cum să folosești iaurtul pentru a trata candidoza vaginală?

Iaurtul are efecte benefice în tratamentul candidozei genitale datorită conținutului bogat de Lactobacillus acidophilus, o bacterie sănătoasă care încetinește apariția infecțiilor în organism, în special în cazul vaginului. (4, 5)

Pentru a trata candidoza vaginală este nevoie de un iaurt simplu, fără zahăr (iaurtul cu zahăr poate înrăutăți simptomele) sau fructe care poate fi aplicat direct pe vulvă sau în interiorul vaginului sau cu ajutorul unui aplicator de tampoane. (3)

Aplicatorul este umplut cu iaurt, ținut la congelator pentru 1-3 ore iar apoi inserat. În unele cazuri iaurtul a fost pus în compartimentul de gheață de la congelator, iar după înghețare s-a introdus câte un cub pe zi. În general, tratamentul cu iaurt trebuie urmat pentru aproximativ 7-10 zile. (3)

Studii care confirmă beneficiile iaurtului în tratarea candidozei vaginale

Există mai multe studii care recunosc beneficiile iaurtului în cazul tratării candidozei vaginale. De exemplu, un studiu din 2012 a arătat că prin combinarea iaurtului cu mierea amestecul rezultat a avut o rata de succes în tratarea candidozei mai mare decât în cazul voluntarelor care au aplicat o cremă antifungică. (6)

Un alt studiu a concluzionat că aplicarea de iaurt oferă un efect calmant superior tratamentului clasic pe bază de clotrimazol. (7)

În ceea ce privește efectele iaurtului asupra infecției vaginale, cercetătării au descoperit că probioticele și bacteriile sănătoase din iaurt pot contribui la prevenirea candidozei vaginale. (8)

Mai mult, cea mai mare bază de date guvernamentală de medicină naturistă a clasificat iaurtul ca fiind „posibil util” în tratarea candidozei vaginale. (9)

Ce trebuie să iei în considerare înainte de a folosi iaurt pentru tratarea candidozei vaginale?

Tratarea candidozei cu iaurt este simplă, eficientă și economică. Însă înainte de acceptarea sa ca singură formă de tratamentul trebuie luate în considerare riscurile la care este supusă persoana infectată dar și posibilele conflicte cu anumite medicamente.

De exemplu, antibioticele care sunt recomandate pentru eliminarea bacteriilor dăunătoare organismului, pot, prin substanțele componente, contribui la reducerea bacteriilor bune din organism. Lactobacillus este unul dintre acestea. Astfel, folosirea iaurtului în tratarea candidozei în același timp cu administrarea de antibiotice poate scădea efectul bacteriilor bune din iaurt. Pentru a evita acest neajuns, este recomandata ca iaurtul să fie administrat cu cel puțin două ore înainte sau după antibiotice. (9)

În cazuri rare, Lactobacillus din iaurt poate interacționa cu medicația imunosupresoare. Cum sistemul imunitar controlează bacteriile din organism pentru a preveni infecțiile, un sistem imunitar deficitar poate contribui la creșterea riscului de a dezvolta candidoză vaginală. Cu alte cuvinte, administrarea de medicamente imunosupresoare (administrata mai ales în cazul unui transplant) alături de tratamentul cu iaurt poate suprima efectele benefice ale Lactobacillus din iaurt. În rândul medicamentelor imunosupresoare intră azatioprina, basiliximab, ciclosporini, daclizumab, sau micofenolat. (9)

Care sunt cauzele apariției candidozei vaginale?

Candidoza vaginală poate apărea în rândul femeilor de toate vârstele, de la pubertate până la menopauză. (11)

Există mai mulți factori care pot afecta echilibrul bacterian al vaginului, provocând apariția candidozei. (1, 3, 10, 11, 12)

  • schimbări hormonale (de exemplu pe durata ciclului menstrual)
  • antibiotice – 30% dintre femeile care iau antibiotice pot avea candidoză vaginală
  • cortizon
  • folosirea de săpunuri intime parfumate
  • schimbarea rară a tampoanelor
  • lenjerie intimă prea strâmtă
  • prezența sarcinii
  • diabet
  • un sistem imunitar slăbit
  • urmarea unui tratament de chimioterapie
  • folosirea anticoncepționalelor cu un conținut ridicat de estrogeni
  • sprayurile vaginale sau spălături vaginale (acestea elimină din bacteriile bune de la nivelul membranei vaginului creând o fereastră pentru infecție)


Deși candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală și nu este contagioasă, în cazuri rare infecția apare ca o reacție la corpul partenerului (îm cazuri foarte rare apare și la bărbați). (10)

Infecțiile candidozice repetate (mai mult de patru infecții pe an) pot însemna agravarea simptomelor așa că drumul la doctor devine obligatoriu. Recurența candidozei vaginale apare mai ales în rândul femeilor care au diabet sau un sistem imunitar slăbit. Femeile infectate cu HIV, de exemplu, sunt mult mai predispuse la noi infecții intime. Tratarea candidozei recurente implică un tratament cu medicație antifungică care poate ajunge până la șase luni. (11)

Care sunt simptomele candidozei vaginale?

Primele semne și simptome ale candidozei vaginale sunt: (3, 10, 11, 12, 13)

  • mâncărime și senzație de arsură în vagin
  • umflarea vaginului sau a vulvei
  • fisurile pe pereții vaginului
  • o scurgere albă, groasă, cu textură lăptoasă și fără miros
  • roșeață în jurul vaginului
  • dureri în timpul sexului
  • în cazuri rare, apar răni pe pereții vaginului sau pe vulvă
  • usturimi la urinare
  • în cazuri extreme, febră.


În ce constă tratamentul medical al cadidozei vaginale?

Dacă în cazurile minore de candidoză tratamentul cu iaurt este o alternativă bună, atunci când infecția este recurentă de-a lungul unui an, doctorul va recomanda un tratament pe bază de medicamente antifungice, creme și supozitoare vaginale. (3, 11)

În general, în cazul pacientelor care au candidoză vaginală sunt recomandate unul sau mai multe din medicamentele de mai jos: (12, 14)

  • intravaginal – butoconazol, clotrimazol, miconazol, nistatin, tioconazol, terconazol
  • oral - fluconazal


Este bine de știut că folosirea cremelor și a supozitoarelor vaginale scade eficiența prezervativelor.

De asemenea, este foarte probabil ca vizita la doctor să însemne și o serie de teste pentru a înlătura posibilitate existenței unei boli cu transmitere sexuală. Aceste teste sunt recomandate atât pacientei cu candidoză vaginală, cât și partenerului. (3)

Iaurtul poate ajuta la calmarea simptomelor candidozei vaginale și reprezintă o alternativă ieftină, fără riscuri (dacă nu suferi de o altă boală). În cazul în care infecția revine de mai multe ori de-a lungul unui an, rezistența bacteriilor poate însemna că este nevoie de urmarea unui tratament de lungă durată sub îndrumarea unui specialist.


Data actualizare: 12-05-2019 | creare: 18-07-2018 | Vizite: 33339
Bibliografie
(1) Vulvovaginal candidosis, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(07)60917-9/fulltext
(2)The epidemiology, pathogenesis, and diagnosis of vulvovaginal candidosis: A mycological perspective, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/1040841X.2011.576332?journalCode=imby20
(3)Can yogurt treat a yeast infection?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321254.php
(4) Lactobacillus Acidophilus, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Lactobacillus
(5) Yogurt for yeast infections?, https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/yogurt-yeast-infections
(6) Bee-honey and yogurt: a novel mixture for treating patients with vulvovaginal candidiasis during pregnancy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314434
(7) The Comparison of Vaginal Cream of Mixing Yogurt, Honey and Clotrimazole on Symptoms of Vaginal Candidiasis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803919
(8)Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: a review, https://academic.oup.com/jac/article/58/2/266/721575
(9) Lactobacillus, https://medlineplus.gov/druginfo/natural/790.html
(10) What is a yeast infection?, https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/vaginitis/what-yeast-infection
(11) Vaginal yeast infections, https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/vaginal-yeast-infections
(12) Thrush in men and women, https://www.nhs.uk/conditions/thrush-in-men-and-women/
(13) Guideline vulvovaginal candidosis (2010) of the german society for gynecology and obstetrics, the working group for infections and infectimmunology in gynecology and obstetrics, the german society of dermatology, the board of german dermatologists and the german speaking mycological society, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1439-0507.2012.02185.x
(14) Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines, https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5511a1.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Candidoza vaginală poate fi prevenită și vindecată cu iaurt
  • O nouă abordare în tratamentul candidozei orofaringiene
  • MIT: Zahărul „hrănește” Candida
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum