330 de porci euthanasiati din cauza pestei
Data publicării: 09-12-2007
Actiunea a fost finalizata sambata seara, in punctul de asomare Bandoiu, iar de duminica s-a intrat in dispozitiv in punctul de asomare Marasu, in total in operatiune fiind implicate peste 100 de persoane, 10 autovehicule si 3 nave.
Pana duminica s-a reusit euthanasierea a 332 de porci suspecti de infestare cu pesta, cadavrele lor fiind transportate, cu o autoutilitara speciala, pentru a fi distruse intr-un incinerator din Bucuresti.
Actiunea de sacrificare a porcilor din Insula Mica a Brailei, aproximativ 2.500 de capete, a inceput luni, in urma hotararii luate de Comandamentul Central Antiepizootic Bucuresti, decizia survenind la o luna si jumatate de la depistarea in zona a focarelor de pesta porcina.
Autoritatile au izolat insula pe o raza de trei kilometri, perimetrul in care este interzis transportul animalelor, iar specialistii ocolului silvic s-au mobilizat pentru gonirea porcilor in tarcuri special amenajate in vederea impuscarii, cadavrele lor urmand sa fie arse la un incinerator din Bucuresti.
Comandamentul Central Antiepizootic a decis vineri sacrificarea porcilor din rezervatia naturala Insula Mica a Brailei, zona unde, in urma cu o luna si jumatate, au fost depistate doua focare de pesta porcina.
Decizia a fost luata dupa ce porcii din insula au fost vaccinati antipestos imediat dupa depistarea virusului, specialistii Directiei Sanitar Veterinare Braila fiind nevoiti sa prinda iar cei 2.500 de porci, dar de data aceasta pentru a-i euthanasia.
Parcul Natural Balta Mica a Brailei a intrat in carantina de gradul II pe 9 octombrie, dupa ce trei porci semisalbatici au fost gasiti morti, iar analizele de laborator au confirmat existenta pestei porcine.
Deoarece pesta porcina este o boala care ucide in timp scurt porcii de pe suprafete foarte intinse, s-a luat masura vaccinarii tuturor porcinelor din gospodariile din Insula Mare a Brailei, precum si a celor din Parcul Natural Balta Mica a Brailei.
Balta Mica a Brailei, rezervatie naturala unde se poate ajunge doar cu barca, cuprinde sapte insule si ostroave mari, ce insumeaza 152 kilometri patrati, intinzandu-se de la Braila pana la podul peste Dunare, de la Giurgeni - Vadul Oii.
Caracteristice acestei zone sunt bratele Dunarii care inconjoara Balta Mica a Brailei, canalele marginite de siruri de salcii, lacurile partial acoperite de vegetatie acvatica si inconjurate de stuf, papura si asociatiile vegetale forestiere, pajistile de lunca, padurile de lunca.
Din totalul speciilor de pasari identificate aici, peste 40 se afla pe lista Directivei Pasari si 34 specii se afla pe lista Conventiei de la Berna.
09-12-2007, Vizualizari 449