29 octombrie - Ziua internaţională pentru îngrijire şi asistenţă (ONU)

Data publicării: 29-10-2024

29 octombrie - Ziua internaţională pentru îngrijire şi asistenţă (ONU) Munca de îngrijire, atât plătită, cât şi neremunerată, este crucială pentru viitorul muncii decente. Populaţia în creştere, societăţile îmbătrânite, familiile în schimbare, statutul secundar al femeilor pe pieţele muncii şi deficienţele politicilor sociale necesită acţiuni urgente privind organizarea muncii de îngrijire din partea guvernelor, angajatorilor, sindicatelor şi cetăţenilor individuali. Dacă nu sunt abordate în mod adecvat, deficitele actuale în furnizarea de servicii de îngrijire şi calitatea acestora vor crea o criză globală de îngrijire severă şi nesustenabilă şi vor creşte inegalităţile de gen la locul de muncă, avertizează ONU.

Munca de îngrijire cuprinde două activităţi care se suprapun: activităţi de îngrijire directă, personală şi relaţională, cum ar fi alăptarea unui copil sau hrănirea unui partener bolnav; şi activităţi indirecte de îngrijire, cum ar fi gătitul şi curăţenia. Îngrijirea neremunerată este considerată muncă şi, prin urmare, reprezintă o parte esenţială în acest domeniu. Munca de îngrijire plătită este efectuată pentru salariu sau profit de către lucrătorii în îngrijire. În această categorie sunt incluşi lucrătorii de servicii personale, cum ar fi asistente medicale, profesori, medici etc. Lucrătorii casnici, care oferă îngrijire directă şi indirectă în gospodării, fac, de asemenea, parte din forţa de muncă de îngrijire.

Economia de îngrijire este în creştere, întrucât cererea de îngrijire a copiilor şi de îngrijire a persoanelor în vârstă creşte în toate regiunile. Cu toate acestea, munca de îngrijire din întreaga lume rămâne caracterizată de lipsa de beneficii şi protecţii, salarii mici sau lipsa de compensaţii, precum şi expunere la vătămări fizice, mentale şi, în unele cazuri, sexuale. Este clar că noi soluţii pentru îngrijire sunt necesare pe două paliere: în ceea ce priveşte natura şi furnizarea politicilor şi serviciilor de îngrijire, precum şi în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile muncii de îngrijire.

Organizaţia Internaţională a Muncii îşi intensifică, astfel, acţiunile pentru a se asigura că aceştia au acces la muncă decentă.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) marchează Ziua internaţională pentru îngrijire şi asistenţă, aducând în prim plan Rezoluţia privind munca decentă şi economia îngrijirii, adoptată de Conferinţa Internaţională a Muncii a OIM în iunie 2024.

Conştientă de necesitatea de a investi în economia îngrijirii şi de a crea sisteme de îngrijire şi asistenţă robuste, rezistente şi sensibile la gen, care să includă dizabilităţile şi ţinând seama de vârstă, cu respectarea deplină a drepturilor omului, în vederea recunoaşterii, reducerii, valorizării şi redistribuirii activităţii de îngrijire neplătite, Adunarea Generală a decis să proclame ziua de 29 octombrie drept Zi internaţională de îngrijire şi sprijin. De asemenea, a subliniat necesitatea de a recunoaşte şi de a aprecia munca de îngrijire plătită şi lucrătorii din domeniu ca fiind esenţiali şi necesitatea de a adopta măsuri care să combată stereotipurile de gen, precum şi cele legate, printre altele, de rasă, etnie, vârstă şi statutul migrator, pentru a reduce segregarea ocupaţională.

Adunarea a invitat părţile interesate să sărbătorească Ziua internaţională pentru îngrijire şi asistenţă în fiecare an pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa îngrijirii şi a asistenţei şi a contribuţiei sale cheie la realizarea egalităţii de gen şi a sustenabilităţii societăţilor şi economiilor noastre, precum şi a necesităţii de a investi într-o economie de îngrijire rezistentă şi incluzivă, arată https://www.un.org/.

Sub tema anului 2024 "Transformarea sistemelor de îngrijire pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă în contextul Beijing+30" ("Transforming care systems to achieve the Sustainable Development Goals in the context of Beijing+30"), evenimentul la nivel înalt sub egida Organizaţiei Internaţionale a Muncii se bazează pe orientările politice lansate recent la nivelul întregului sistem ONU privind Transformarea sistemelor de îngrijire ca pârghie critică pentru egalitatea de gen. Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 30-a aniversare a Declaraţiei şi Platformei de Acţiune de la Beijing, această ocazie este o oportunitate de a ne angaja în acţiune pentru a transforma sistemele de îngrijire, pentru a pune capăt diviziunii subevaluate şi de gen a muncii de îngrijire şi pentru a construi economii şi societăţi înfloritoare, echitabile şi durabile pentru generaţiile de azi şi de mâine, anunţă www.ilo.org.
Sursa: Agerpres, 29-10-2024, Vizualizari 30
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.