16 iulie – Ziua Națională a Donatorului de Organe
Data publicării: 16-07-2015
Începând din 2014 ziua de 16 iulie a fost declarată Ziua Națională a Donatorului de Organe de către Asociația Transplantaților din România (ATR) și Agenția Națională de Transplant (ANT). Scopul este transmiterea mesajelor de susținere și încurajare a pacienților (transplantați sau aflați încă pe listele de așteptare) dar și a donatorilor de organe și a familiilor care au acceptat donarea.
De asemenea, Ministerul Sănătății dorește creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța donării de organe pentru salvarea unei vieți și reducerea listelor de așteptare.
Faptul că un organ al unei persoane (vii sau decedate) poate reprezenta șansa la viață a unei alte persoane, prin înlocuirea funcției alterate, este considerat un miracol al științei. În ultimii ani rata de accept a donării în țara noastră a crescut considerabil.
Donarea unui organ reprezintă prelevarea chirurgicală a acelui organ sau a unui țesut de la o persoană (donator) în scopul înlocuirii organului/țesutului afectat al unei alte persoane (primitor/receptor). Este un act realizat cu consimțământul scris al donatorului.
Nu orice organ poate fi transplantat, cele pentru care există deja experiență fiind: rinichii, inima, plămânii, pancreasul, ficatul, pielea, intestinul și celulele stem. De asemenea, pot fi transplantate și doar anumite țesuturi, cum ar fi: cornee, țesut osos, tendoane, valve cardiace sau vene.
La nivel european, aproximativ 67.000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru transplant, majoritatea de rinichi, dar și hepatic sau de cord. Conform statisticilor, 12 pacienți mor zilnic în așteptarea unui organ.
În urma unei sinteze s-a arătat că în 2013, în România, mii de persoane se aflau pe lista de așteptare pentru transplant: transplant de rinichi – 3.501 persoane, transplant hepatic – 452 persoane, transplant de cord – 140 persoane, transplant de pancreas – 44 persoane.
În ultimii ani, aproximativ 3.500 de pacienți români au primit o șansă la viață în urma transplantului de organe.
Aflați mai multe despre donarea și transplantul de organe.