12 mai - Ziua internaţională a sănătăţii plantelor
Data publicării: 12-05-0024
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (Food and Agriculture Organization - FAO) a salutat astfel decizia ONU din 2022 de a stabili o Zi internaţională anuală a sănătăţii plantelor pe 12 mai, pentru a creşte gradul de conştientizare, la nivel mondial, cu privire la modul în care protejarea sănătăţii plantelor poate ajuta la eliminarea foametei, la reducerea sărăciei, la protejarea biodiversităţii şi a mediului şi la stimularea dezvoltării economice. Ziua este o moştenire cheie a Anului internaţional al sănătăţii plantelor 2020.
Ziua Internaţională a Sănătăţii Plantelor 2024 îndeamnă pe toată lumea să conştientizeze şi să ia măsuri pentru a menţine plantele noastre sănătoase şi pentru a asigura siguranţa alimentară şi comerţul sigur pentru economii şi mijloace de trai durabile. Tema acestui an este ''Sănătatea plantelor, comerţ sigur şi tehnologie digitală''.
Plantele sunt viaţă - depindem de ele pentru 80% din alimentele pe care le mâncăm şi 98% din oxigenul pe care îl respirăm. Dar călătoriile şi comerţul internaţional au fost asociate cu introducerea şi răspândirea dăunătorilor plantelor. Speciile dăunătoare invazive reprezintă unul dintre principalii factori de pierdere a biodiversităţii şi ameninţă reţeaua delicată de viaţă care susţine planeta noastră. Dăunătorii şi bolile au fost, de asemenea, asociate cu creşterea temperaturilor, care creează noi nişe pentru popularea şi răspândirea dăunătorilor. Ca răspuns, utilizarea pesticidelor ar putea creşte, ceea ce dăunează polenizatorilor, inamicilor naturali ai dăunătorilor şi organismelor esenţiale pentru un mediu sănătos.
În fiecare an, peste 240 de milioane de containere se deplasează între ţări, transportând mărfuri, inclusiv produse vegetale, prezentând riscuri de biosecuritate. În plus, aproximativ 80% din transporturile comerciale internaţionale includ materiale de ambalare din lemn, oferind o cale de transmitere a dăunătorilor. Ca urmare, pagubele cauzate de speciile dăunătoare invazive generează pierderi economice globale de aproximativ 220 de miliarde de dolari anual. Protejarea sănătăţii plantelor dincolo de frontiere este esenţială prin promovarea colaborării globale şi a standardelor internaţionale, cum ar fi Standardele Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare (ISPM). Soluţiile inovatoare precum certificarea electronică fitosanitară (ePhyto) simplifică procesul, făcând comerţul mai rapid şi mai sigur, evidenţiază sursa citată.
Evenimentul programat de FAO în acest an are loc pe 13 mai, la Sheikh Zayed Centre, FAO, Roma.
Sursa foto: fao.org
Sursa: Agerpres,
12-05-0024, Vizualizari 28