Vaccinul antivaricelă

©

Autor:

Vaccinul antivaricelă a fost aprobat în 1995 şi  fost un moment important în reducerea cazurilor de îmbolnăvire. Zece ani mai târziu, în 2005, a fost dezvoltat un tetravaccin, în care antigenul pentru varicelă este adăugat celor prezenți în vaccinul ROR. (52)

Vaccinarea antivaricelă la copii

Vaccinul antivaricelă este de natură atenuată și se administrează, de regulă, în țesutul gras al copilului. (52)

În România, vaccinul nu este inclus pe lista celor obligatorii, însă părinții care optează pentru această imunizare trebuie să știe că se administrează în două doze: prima între un an – un an și jumătate și cea de a doua, între 4 și 6 ani.
Vaccinul împotriva varicelei este deosebit de sigur, reacții secundare precum durere ușoară și înroșire a locului înțepat manifestându-se la doar 20% dintre cei imunizați. Pe lângă aspectul siguranței, e de notat eficacitatea vaccinului, care protejează copiii în proporție de 99%. Cei 1% care ajung totuși să sufere de varicelă, fac forme foarte ușoare, cu erupții mai mici și mai blânde și se vindecă mult mai repede. (52)

Vaccinul este eficient și în cazul în care se administrează post-expunere, însă trebuie efectuat în primele 72 de ore pentru a-și face efectul.

Vaccinarea antivaricelă la adulți

Vaccinul antivaricelă nu este, deși multe persoane consideră astfel, unul destinat în exclusivitate copiilor. Dacă imunizarea nu s-a făcut în copilărie și dacă infecția cu virusul varicelei nu a avut loc anterior, boala poate să apară și la maturitate, în forme mult mai grave decât în mod obișnuit.

Din acest motiv, dacă nu ați avut varicelă, ori dacă nu ați fost vaccinat în copilărie și mai ales dacă sunteți născut după 1980, e bine să vă vaccinați antivaricelă ca adult, în două doze care se administrează la minimum patru săptămâni distanță.

Varicela

Varicela este cauzată de virusul Varicella-zoster și este foarte contagioasă, răspândindu-se atât pe cale cutanată, prin contact direct cu o persoană infectată, cât și pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Contaminarea se face și prin fluidul conținut de bășicile bolnavului de varicelă. (52)

Boala are nevoie, în medie, de 10 zile pentru a-și face simțită prezența, manifestându-se, după această perioadă, prin amețeli, dureri de cap, tuse, lipsa poftei de mâncare și, cel mai vizibil, printr-o erupție care începând pe scalp și pe trunchi, ajunge să cuprindă membrele, dar și fața celui infectat. Bășicile, al căror număr variază de la persoană la persoană (putând să se ridice chiar și la 500), provoacă mâncărimi și persistă timp de 5-10 zile, interval în care bolnavului îi este recomandat să evite a se scărpina, pentru a nu rămâne cu cicatrici permanente. Varicela nu provoacă în mod obișnuit complicații grave, însă există înregistrate și cazuri în care infecția s-a răspândit la creier, piele, sânge, oase sau plămâni, cauzând, izolat, chiar moartea.

Nou-născuții sunt printre cei mai afectați de infecția cu varicelă. (52)

Diagnosticarea se realizează de regulă, prin observații clinice, dar atunci când personalul medical are dubii, pot fi efectuate și teste de laborator. În cazul unui rezultat pozitiv, recomandările, ca și în cazul majorității celorlalte boli infecțioase, la odihnă, hidratare și izolare de colectivitate, deoarece boala este contagioasă chiar și după o zi sau două după ce acestea s-au uscat. (52)
Deși infecția implică o imunizare pe viitor, adică boala nu mai poate fi repetată, există cazuri în care virusul, rămas în organism, să conducă la o altă boală provocată de același antigen, și anume Zona Zoster. Îmbolnăvirea cu Zona Zoster, în eventualitatea în care va exista, se va produce însă la maturitate, de regulă după 50 de ani. (52)

Atenție! Există adulți care răspândesc percepția că e bine să-și expună cu bună-știință copiii la focare de varicelă, organizându-se chiar așa-numitele „petreceri cu varicelă”, din credința că este de dorit contactarea bolii în copilărie decât la maturitate. Evident, nu este o atitudine sigură și recomandată, pentru că neexistând informații despre natura tulpinii la care copilul este expus, acesta poate să cunoască forme severe ale bolii, cu posibile urmări grave.

Cea mai sigură cale de ne ține copiii sănătoși, lipsită în 99% din cazuri de urmări, este vaccinarea!

Citiți mai multe despre varicelă în articolul din Biblioteca medicală.

Data actualizare: 25-09-2022 | creare: 19-09-2013 | Vizite: 40887
Bibliografie
52 - Chickenpox (Varicella): Questions and Answers. Information about the disease and vaccines, sursa: https://www.immunize.org/catg.d/p4202.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum