Suplimente pentru alergători - ce consumăm când alergăm aproape zilnic și cum suplimentăm (conform studiilor)

Suplimente pentru alergători - ce consumăm când alergăm aproape zilnic și cum suplimentăm (conform studiilor)

©

Autor:

Suplimente pentru alergători - ce consumăm când alergăm aproape zilnic și cum suplimentăm (conform studiilor)

Ce este un supliment alimentar? Cui se adresează?

Un supliment alimentar se adaugă prin consum la dieta obiÈ™nuită È™i include vitamine, minerale, ierburi (plante), aminoacizi È™i o varietate de alte produse. În funcÈ›ie de scop, aduce beneficii sănătății, crescând performanÈ›ele cognitive È™i fizice, stimulând pierderea excesului de greutate, atenuarea durerii sau creÈ™terea nivelului de energie. Sportivii care desfășoară activități fizice intense È™i prelungite utilizează suplimente alimentare pentru a-È™i îmbunătăți performanÈ›a sau recuperarea după exerciÈ›ii. (1)

Alergătorii au necesități diferite de macronutrienÈ›i (proteine, carbohidraÈ›i, grăsimi) în funcÈ›ie de distanÈ›a parcursă, de efortul depus în momentul alergării (platou, deal, zonă montană), sezon È™i alte contexte (volumul de oxigen din atmosferă, temperatura exterioară, viteză). Suplimentele se consumă individual, adaptat pentru nevoile fiecăruia. (2)

Suplimentele alimentare doar se alătură unei diete sănătoase. În cazul unui plan alimentar bine realizat, alergătorii pot adăuga în dietă diverse suplimente pentru a-È™i spori performanÈ›ele.

Pentru cei ce aleargă aproape zilnic, sunt recomandate rehidratările cu electroliÈ›i, gelurile de carbohidraÈ›i, cafeina, L-carnitina, creatina, beta-alanina, spirulina, glutamina, seminÈ›ele de chia sau cânepă, ginseng, vitamine, minerale sau sucul de sfeclă roÈ™ie.


Ce suplimente aleg când practic sport aproape zilnic?

Răspunsul la această întrebare se bazează pe funcÈ›ia È™i componenÈ›a diverselor suplimente È™i pe impactul pe care îl au asupra organismului:

  • pentru favorizarea creÈ™terii / repararea fibrelor musculare: pudre proteice concentrate, izolate sau hidrolizate, aminoacizi esenÈ›iali;
  • pentru reducerea grăsimilor: cafeină, carnitină, piruvat;
  • pentru îmbunătățirea metabolică: carbohidraÈ›i, cafeină, bicarbonat, creatină
  • pentru o recuperare rapidă după antrenament: pudre proteice de înaltă calitate, izolate sau hidrolizate proteice, batoane cu proteine È™i carbohidraÈ›i, ginseng
  • pentru echilibrul general: vitamine, minerale, aromaterapie
  • susÈ›inerea sistemului imun: echinacee, antioxidanÈ›i, zinc, licopen
  • stimularea sistemului nervos central: taurină, cafeină, guarana (3)

Cafeina

Ghidurile recomandă consumul de 3-6 mg/kg de cafeină, de obicei cu 60 de minute înainte de începerea exerciÈ›iului fizic. Aceasta îmbunătățeÈ™te performanÈ›ele fizice È™i cognitive, dar are È™i câteva dezavantaje. Poate creÈ™te anxietatea înainte de o competiÈ›ie, iar consumată în context nepotrivit, scade calitatea somnului. Cafestolul È™i acidul cafeic (compuÈ™i ai cafeinei), favorizează refacerea depozitelor de glicogen de la nivel muscular. Trebuie întelese atât avantajele (eliberare crescută de endorfine, îmbunătățirea funcÈ›iei neuromusculare, sporirea vigilenÈ›ei, percepÈ›ie redusă a efortului în timpul exerciÈ›iului) cât È™i dezavantajele consumului de cafeină (insomnii, anxietate, modificări cardiovasculare, osteoporoză) pentru a alege momentul ideal pentru consum (pre-antrenament sau post-antrenament). (4)

Dozele mici până la moderate de cofeină, consumate înainte de antrenament cu 60 de minute, par să aibă cele mai bune rezultate privind performanÈ›a sportivă pentru cei care aleargă zilnic, dar nu numai. (5)

L-carnitina

Aminoacizii joacă roluri importante ca hormoni, enzime, neurotransmițători. Sunt substanÈ›e nutritive vitale în menÈ›inerea homeostaziei È™i pot fi sursă de energie prin procesul numit gluconeogeneză (sunt transformaÈ›i în glucoză atunci când este nevoie). Cum sportivii necesită cantități mai mari de aminoacizi pentru a-È™i creÈ™te masa musculară, a favoriza sinteza fibrelor musculare, rezistenÈ›a dar È™i recuperarea după un efort, este recomandat consumul acestora în anumite limite. (6)

L-carnitina este antioxidant, antiinflamator, atenuează leziunile după efort È™i reglează căile metabolice implicate în echilibrul proteinelor musculare scheletice. (7)

Creatina

Creatina reduce acumularea acidului lactic, întârziind debutul oboselii. (5) Creatina se recomandă a se suplimenta împreună cu carbohidraÈ›i, mai ales în sporturile de anduranță precum alergatul, crescând capacitatea organismului de a reacÈ›iona la efort. Are roluri antiinflamatoare È™i reduce stresul oxidativ indus prin efort, creÈ™te masa musculară È™i favorizează efectuarea exerciÈ›iilor pe termen scurt, de intensitate ridicată. (5) Utilizarea pe termen scurt a creatinei este considerată sigură È™i fără efecte adverse semnificative, deÈ™i trebuie recomandată prudență. SiguranÈ›a suplimentelor nu a fost studiată la copii È™i adolescenÈ›i. (8)

Beta-alanina

Beta-alanina este produs endogen în ficat È™i este preluat preponderent din alimente proteice. Proprietățile ergogene ale beta-alaninei sunt limitate, dar cert creÈ™te nivelurile de carnozină din muÈ™chii scheletici. Carnozina este un produs natural antioxidant, susÈ›ine sistemul imunitar È™i îmbunătățeÈ™te performanÈ›a în timpul exerciÈ›iilor de intensitate mare. Dovezi recente sugerează, de asemenea, că nivelurile crexcute de carnozină sporesc funcÈ›ia cognitivă È™i rezistenÈ›a la stres. Suplimentarea cu beta-alanină este sigură în populaÈ›iile sănătoase, la dozele recomandate. (9)

BCAA

BCAA (aminoacizi ramificaÈ›i: leucină, valină, izoleucină) îmbunătățesc performanÈ›a sportivilor prin stimularea sintezei proteice È™i mediază efectele oboselii din timpul exerciÈ›iului fizic prin interacÈ›iunile pe care le au cu neurotransmițătorii de la nivelul creierului. (10)

Spirulina

Spirulina (Spirulina platensis) este cultivată pe scară largă pentru a produce suplimente. Este bogată în aminoacizi esenÈ›iali È™i acizi graÈ™i (acid palmitic, acid linoleic È™i acid F-linolenic), vitamina C, vitamina E È™i seleniu. Multe dintre componentele chimice ale spirulinei, cum ar fi compuÈ™i fenolici, tocoferoli, A-carotenul È™i ficocianinele prezintă proprietăți antioxidante. (11) Este benefică prin faptul că asigură È™i protecÈ›ie cardiovasculară pe termen lung, fiind un supliment uÈ™or de consumat de toÈ›i cei care aleargă zilnic.

Electrolitii

În primul rând, cei care aleargă pierd prin transpiraÈ›ie electroliÈ›i (magneziu, natriu, potasiu, clor, calciu, fosfor) necesari îndeplinirii funcÈ›iilor fiziologice ale organismului. AceÈ™tia asigură o hidratare adecvată a organismului, sănătatea si funcÈ›ionarea adecvată a inimii, muÈ™hilor, rinichilor, sistemului nervos, a pielii, dar nu numai. Preparatele izotonice nu trebuie să lipsească înainte sau după alergare. (12)

După efortul fizic, este importantă înlocuirea volumul hidric pierdut cu 150%. (13)

Consumul de carbohidrati

Colegiul American de Medicină Sportivă consideră că exerciÈ›iile fizice moderate (1 oră/zi) necesită 5–7 g pe kilogram de greutate corporală (g/kg/zi) de carbohidraÈ›i pe zi, în timp ce exerciÈ›iile de intensitate moderată spre mare (1-3 ore/zi) impun 6-10 g/ kg/zi. (13)

Semințele de chia

SeminÈ›ele de chia sunt o sursă importantă de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i, (acizi linoleici), proteine, glucide, fibre insolubile, vitamine din complexul B, minerale (cum ar fi calciu, fosfor sau potasiu) È™i antioxidanÈ›i. SeminÈ›ele de chia sunt benefice pentru cei care aleargă zilnic È™i vor să îÈ™i îmbunătățească sănătatea sau să îÈ™i menÈ›ină starea de bine. (14)

SeminÈ›ele de cânepă

Profilul de aminoacizi al proteinelor din cânepă este comparabil cu cel al albuÈ™ului de ou È™i soia, cu concentraÈ›ii mari de arginină, glicină È™i histidină. Studiile confirmă efectele antioxidante ale seminÈ›elor de cânepă. Îmbunătățesc digestia, scad riscul afecÈ›iunilor cardiovasculare, menÈ›in sănătatea pielii È™i sunt uÈ™or de preparat. (15)

Ginseng

Ginseng-ul, cafeina È™i efedrina sunt bogate în componente antioxidante È™i, prin urmare, îmbunătățesc performanÈ›ele musculare. Multe studii recomandă consumul de ginseng celor care practică sporturi de anduranță (alergat, ciclism). Stabilizează tensiunea arterială, conÈ›in vitamine (A, B, C È™i E), minerale (fier, magneziu, potasiu È™i fosfor), fibre, proteine, saponine È™i ginsenoside, principalele componente active din ierburile Panax. (16)

Sucul de sfecla rosie

Sucul de sfeclă roÈ™ie creÈ™te nivelul de oxid nitric din sânge, iar acesta îndeplineÈ™te mai multe roluri legate de fluxul sanguin, schimbul de gaze, biogeneza mitocondrială È™i eficienÈ›a contracÈ›iei musculare. Asigură utilizarea oxigenului în timpul contracÈ›iei musculare. Suplimentarea cu suc de sfeclă roÈ™ie pe termen lung creÈ™te rezistenÈ›a cardiorespiratorie. Aportul de suc trebuie iniÈ›iat cu 90 de minute înaintea antrenamentului sportiv. Zilnic sau administrat la câteva zile, sucul de sfeclă este sănătos È™i eficient pentru cei care aleargă aproape zilnic. (17)

Un aport corect de vitamine

Vitaminele C, E, β-carotenul È™i polifenolii reduc formarea radicalilor liberi È™i peroxidarea lipidelor. Doze mari de amestecuri antioxidante sau vitamine nu sunt recomandate. Sportivii ar trebui să obÈ›ină antioxidanÈ›ii prin consum crescut de fructe È™i legume. (4)

În timpul activității fizice, metabolismul, activitatea musculară È™i utilizarea oxigenului generează specii reactive de oxigen È™i azot ce pot modifica structura È™i funcÈ›ia celulelor, pot contribui la deteriorarea muÈ™chilor, disfuncÈ›ia sistemului imunitar, oboseală. Suplimentele antioxidante reduc È™i protejează organismul de factorii de stres fiziologici, îmbunătățind capacitatea organismului de a se recupera. (3) Vitaminele trebuie consumate doar dacă există depleÈ›ie la nivelul rezervelor din organism.


Suplimentele alese de alergători, dar și de ceilalți sportivi, nu trebuie folosite pentru a justifica obiceiurile alimentare slabe!
Cei care aleargă aproape zilnic nu trebuie să uite că practică un sport de anduranță, care indiferent de distanța parcursă și viteză, consumă resurse. Informarea este esențială! (3)


Data actualizare: 29-09-2021 | creare: 29-09-2021 | Vizite: 3891
Bibliografie
1. Knapik JJ, Steelman RA, Hoedebecke SS, Austin KG, Farina EK, Lieberman HR. Prevalence of Dietary Supplement Use by Athletes: Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med Auckl NZ. 2016;46(1):103-123. doi:10.1007/s40279-015-0387-7
2. Bytomski JR. Fueling for Performance. Sports Health. 2018;10(1):47-53. doi:10.1177/1941738117743913
3. Porrini M, Del Boʼ C. Ergogenic Aids and Supplements. Front Horm Res. 2016;47:128-152. doi:10.1159/000445176
4. Pickering C, Grgic J. Caffeine and Exercise: What Next? Sports Med Auckl NZ. 2019;49(7):1007-1030. doi:10.1007/s40279-019-01101-0
5. Peeling P, Binnie MJ, Goods PSR, Sim M, Burke LM. Evidence-Based Supplements for the Enhancement of Athletic Performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018;28(2):178-187. doi:10.1123/ijsnem.2017-0343
6. Fielding R, Riede L, Lugo JP, Bellamine A. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients. 2018;10(3):E349. doi:10.3390/nu10030349
7. Sawicka AK, Renzi G, Olek RA. The bright and the dark sides of L-carnitine supplementation: a systematic review. J Int Soc Sports Nutr. 2020;17(1):49. doi:10.1186/s12970-020-00377-2
8. Butts J, Jacobs B, Silvis M. Creatine Use in Sports. Sports Health. 2018;10(1):31-34. doi:10.1177/1941738117737248
9. Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, et al. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. J Int Soc Sports Nutr. 2015;12:30. doi:10.1186/s12970-015-0090-y
10. Clark A, Mach N. Exercise-induced stress behavior, gut-microbiota-brain axis and diet: a systematic review for athletes. J Int Soc Sports Nutr. 2016;13:43. doi:10.1186/s12970-016-0155-6
11. Kalafati M, Jamurtas AZ, Nikolaidis MG, et al. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(1):142-151. doi:10.1249/MSS.0b013e3181ac7a45
12. P A, C D, A M. Acid-base disorders: learning the basics. Nutr Clin Pract Off Publ Am Soc Parenter Enter Nutr. 2015;30(1). doi:10.1177/0884533614562842
13. Vitale K, Getzin A. Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients. 2019;11(6):1289. doi:10.3390/nu11061289
14. Melo D, Machado TB, Oliveira MBPP. Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Funct. 2019;10(6):3068-3089. doi:10.1039/c9fo00239a
15. The seed of industrial hemp ( Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition - PubMed. Accessed September 22, 2021. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32610691/
16. Sellami M, Slimeni O, Pokrywka A, et al. Herbal medicine for sports: a review. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15:14. doi:10.1186/s12970-018-0218-y
17. Domínguez R, Cuenca E, Maté-Muñoz JL, et al. Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(1):E43. doi:10.3390/nu9010043
18. Jäger R, Mohr AE, Carpenter KC, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: Probiotics. J Int Soc Sports Nutr. 2019;16(1):62. doi:10.1186/s12970-019-0329-0
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele cu cetone folosite de atleÈ›i ar putea să le afecteze performanÈ›ele
  • Asocierea dintre suplimentele anabolice musculare È™i alterările ADN-ului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum