Ce să mănânci dacă alergi de 3-4 ori pe săptămână și transpiri mult

Ce să mănânci dacă alergi de 3-4 ori pe săptămână și transpiri mult

©

Autor:

Ce să mănânci dacă alergi de 3-4 ori pe săptămână și transpiri mult

Dieta unui alergător ar trebui să se axeze, în principal pe consumul de carbohidraÈ›i, la care se adaugă proteinele È™i, desigur grăsimile. Atunci când vorbim de un plan alimentar potrivit pentru un sportiv se acordă atenÈ›ie frecvenÈ›ei meselor È™i momentului în care acestea sunt consumate sau se iau în considerare cele mai bune metode de înlocuire a sodiul pierdut prin transpiraÈ›ie.
Pentru început, trebuie să È™tii că o dietă sănătoasă este una bogată în carbohidraÈ›i, săracă în grăsimi È™i suficientă, dar nu excesivă în proteine. Astfel, este indicat să consumi carbohidraÈ›i în proporÈ›ie de 60% È™i să incluzi un procent de 25% de grăsimi È™i 15% de proteine.

Pot surveni modificări, mai ales dacă suferi de rezistență la insulină. În acest caz, o dietă cu 50% carbohidraÈ›i, 25% grăsimi È™i 25% proteine poate avea mai mult sens.

Carbohidrați

Când alergi distanÈ›e lungi, corpul tău se bazează iniÈ›ial pe glicogen, principala sursă de energie. Acesta este depozitat în muÈ™chi È™i ficat pentru o energie uÈ™or accesibilă È™i eficientă. Sursele principale de glicogen sunt carbohidraÈ›i, motiv pentru care este indicat să fie consumaÈ›i chiar înainte de alergare. (1)

Grăsimi

Corpul tău, mai ales atunci când parcurge distanÈ›e lungi, are nevoie de o sursă de energie de rezervă, după ce epuizează carbohidraÈ›ii. Grăsimile îÈ›i oferă o senzaÈ›ie de saÈ›ietate pentru mai mult timp.

Proteine

Pe măsură ce alergi, descompui masă musculară. Proteina ajută, fie la dezvoltarea de masă musculară, fie la o recuperare rapidă a muÈ™chilor după un antrenament. Alergătorii ar trebui să consume proteine cu 20 de minute înainte să înceapă alergarea.

Cele mai bune alimente pe care fiecare alergător trebuie să le includă în dietă sunt:

Banane

Dacă ai nevoie de un impuls energetic, cu un conÈ›inut ridicat de carbohidraÈ›i poÈ›i consuma o banană. Este o alegere potrivită È™i pentru alergarea pe distanÈ›e lungi sau la temperaturi ridicate, când este probabil să transpiri foarte mult È™i să pierzi minerale. Potasiul (precum È™i alte minerale precum sodiu, magneziu È™i clorură) compensează această pierdere È™i reduce tensiunea arterială.

Ovăz

Este cea mai indicată opÈ›iune pentru micul dejun. Pe lângă faptul că este bogat în carbohidraÈ›i (o porÈ›ie conÈ›ine 25 g), acesta poate fi preparat folosind fructe proaspete sau miere. AÈ™adar, îÈ›i oferă È™i un adaos de antioxidanÈ›i È™i fibre. În plus, ovăzul are un indice glicemic scăzut È™i nu provoacă creÈ™terea nivelului de zahăr din sânge. Consumat la micul dejun, îÈ›i va oferi energie È™i o senzaÈ›ie de plenitudine pentru mai mult timp.

Unt de arahide

Tot la micul dejun poÈ›i consuma puÈ›in unt de arahide. Alege o variantă cât mai sănătoasă, care să nu conÈ›ină aditivi precum zahărul, sarea sau uleiul.

Deși este adevărat că untul de arahide conține multă grăsime, aceasta este de tip mononesaturată și polinesaturată. Untul de arahide conține, de asemenea, o cantitate bună de proteine și ajută la dezvoltarea de masă musculară.

Avocado

Tot din categoria grăsimilor sănătoase face parte È™i avocado. Acesta conÈ›ine mai mult potasiu decât bananele, pentru un impuls de electroliÈ›i È™i pentru prevenirea crampelor. De asemenea, consumul de avocado poate reduce durerea musculară È™i articulară, ajutând la recuperarea corpului după antrenament.

Broccoli

Această legumă verde este bogată în vitamina C. Potrivit studiilor, acest lucru poate ajuta la reducerea riscului sau chiar la prevenirea durerilor musculare apărute după antrenamentele intense. Broccoli este, de asemenea, o sursă bună de calciu, acid folic È™i vitamina K, care ajută la întârirea oaselor.

Iaurt

Iaurtul este combinația perfectă dintre carbohidrați și proteine. Consumat imediat după o alergare, acesta poate grăbi recuperarea și previne pierderea de masă musculară. Un beneficiu suplimentar al iaurtului este conținutul de bacterii vii cu acid lactic (probiotice). Acestea stimulează flora intestinală și sistemul imunitar.

Cafea

Studiile au arătat că o ceaÈ™că de cafea poate oferi un impuls în cazul antrenamentului intens. (2) Cofeina te ajută să alergi mai repede È™i să obÈ›ii un timp de alergare mai bun. Important este că bei cafea neagră - fără lapte È™i zahăr. Cu toate acestea, evită să consumi cafea dacă urmează să participi la un maraton, deoarece cofeina are un efect laxativ.

Cu ce înlocuieÈ™ti sarea pierdută prin transpiraÈ›ie?

Sarea este sursa principală de sodiu, un mineral esenÈ›ial necesar pentru menÈ›inerea echilibrului de lichide în organism. Persoanele care transpiră excesiv, cum ar fi sportivii, necesită mai multă sare dietetică decât persoanele care transpiră mai puÈ›in. (3)

Dacă transpiri mult este indicat să consumi o gustare sărată sau să bei o băutură sportivă în loc de apă, pentru hidratare, înainte de alergare.

De asemenea, o băutură sportivă care include, atât carbohidraÈ›i, cât È™i electroliÈ›i este recomandată pentru sesiunile de exerciÈ›ii fizice care durează mai mult de 60–90 minute.

În plus, consumul de apă după exerciÈ›iile fizice intense sau de lungă durată nu este întotdeauna o metodă eficientă pentru rehidratare. În schimb, este indicat să consumi alimente care conÈ›in sodiu È™i alte minerale precum nucile, covrigii, murăturile È™i biscuiÈ›ii.

Pe termen lung, o rutină nutritivă sănătoasă va duce la performanțe sportive sporite. Stabilește un plan alimentar care este potrivit pentru tine și care se bazează pe alimente sănătoase.


Data actualizare: 10-10-2019 | creare: 10-10-2019 | Vizite: 2397
Bibliografie
1. High-Quality Carbohydrates and Physical Performance. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5794245/
2. Caffeine: Cognitive and Physical Performance Enhancer or Psychoactive Drug? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462044/
3. Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes -- Electrolytes and Water
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta alergătorului
  • Forumul Sport, fitness:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      mai multe discuÈ›ii din Sport, fitness