Reguli de igienă în sarcină

Reguli de igienă în sarcină

©

Autor:

Reguli de igienă în sarcină
Odată cu apariÅ£ia sarcinii, organismul viitoarei mămici intră într-un proces de transformare ce implică atât metabolismul, cât ÅŸi sistemul imunitar. Scopul principal va fi de a proteja copilul, lăsând-o pe mama ceva mai vulnerabilă. Tocmai de aceea, în timpul sarcinii, se impun câteva reguli de igienă pentru a preîntâmpina anumite probleme.

Aceste recomandări fac referire la un set mai larg de activităţi, de la igiena corporală, a părului, a unghilor, a sânilor, până la precauÅ£ii cu privire la mâncărurile consumate sau starea emoÅ£ională a femeii.

AÅŸadar, iată mai jos ce ar trebui să ÅŸtii despre toate formele de igienă ce se impun într-o perioadă atât de frumoasă, dar ÅŸi delicată din viaÅ£a unei femei.

ÎngrijeÅŸte-Å£i corect pielea

În perioada sarcinii, ai tendinÅ£a de a transpira mai mult, aÅŸadar băile ÅŸi duÅŸurile frecvente sunt recomandate. Evită de fiecare dată apa fierbinte. Băile ÅŸi duÅŸurile te vor relaxa ÅŸi vor atenua simptomele insomniei. În ceea ce priveÅŸte duÅŸurile vaginale, acestea sunt contraindicate, excepÅ£ie făcând acele cazuri în care doctorul ginecolog Å£i le recomandă. În acele situaÅ£ii, însă, cere recomandări specifice.

Pentru zona intimă, nu folosi deodorante, sprayuri sau geluri pentru că acestea pot cauza iritaÅ£ii ÅŸi cresc riscul de cistită sau infecÅ£ii urinare. Spală-te cu apă ÅŸi săpun, evitând însă săpunurile acide care contribuie la răspândirea infecÅ£iilor. (1)

Tunde-te mai des, îngrijeÅŸte-Å£i părul ÅŸi consultă-Å£i doctorul cu privire la vopsirea podoabei capilare

Åži părul va avea tendinÅ£a de a se îngrăşa mai repede, ba chiar să ÅŸi crească mult mai rapid. Tocmai de aceea, ar fi recomandat să îl speli ÅŸi te tunzi mai des în această perioadă.

O altă problematică o constituie vopsirea părului în timpul sarcinii. Studiile efectuate până acum sunt destul de puÅ£ine ÅŸi nu foarte concludente. Cu toate astea, ele indică faptul că substanÅ£ele chimice din vopselele permanente sau semi-permanente nu sunt toxice pentru făt. Dacă îÅ£i este totuÅŸi teamă să apelezi la acest tip de îngrijire capilară în timpul sarcinii, consultă-te cu doctorul tău. Unii medici îÅ£i pot recomanda să aÅŸtepÅ£i până în semestrul 2 sau 3 de sarcină. De asemenea, ÅŸuviÅ£ele sunt o alternativă mai sigură la vopsirea permanentă, asta în cazul în care îÅ£i doreÅŸti totuÅŸi o altă nuanţă a părului. (2)

PregăteÅŸte-Å£i sânii pentru alăptare încă din perioada prenatală

Pregătirea sânilor pentru alăptare se face încă din perioada prenatală. Poartă întotdeauna un sutien corespunzător măsurii tale ÅŸi schimbă-l pe măsură ce sarcina avansează. Nu opta pentru sutiene cu schelet metalic, ci foloseÅŸte-le mai degrabă pe cele folosite în sport. Curgerea sânilor înainte de naÅŸtere este un fenomen destul de frecvent. De aceea, igiena corectă a sânilor este ÅŸi ea importantă: spală-i zilnic cu apă ÅŸi săpun pentru a preveni iritaÅ£ia ÅŸi poartă suporturi speciale. (1)

Evită lucrările dentare majore

În perioada sarcinii, lucrările dentare minore sunt permise, dar anesteziile ÅŸi intervenÅ£iile mai complicate ar trebui evitate. Se pare că anestezia ar putea afecta dezvoltarea fătului. (1)

Evită constipaţia

Dacă ai predispoziÅ£ie către constipaÅ£ie, este foarte posibil ca în sarcină această problemă să se accentueze. Schimbările hormonale, lipsa activităţii fizice, presiunea exercitată de uter asupra colonului, suplimentele cu fier – toate pot înrăutăţi constipaÅ£ia.

Ca remedii, se recomandă o dietă bogată în fibre, consumul unei cantităţi suficiente de lichid, activitate fizică uÅŸoară, iar în cazuri extreme chiar laxative naturale, uÅŸoare, dar administrate sub îndrumarea atentă a medicului tău. (1)

Ajustează-ţi vestimentaţia

Indiferent de stilul vestimentar de dinainte de sarcină, în aceste 9 luni optează pentru haine uÅŸoare, mai largi, care să te nu strângă sau să îÅ£i restricÅ£ioneze miÅŸcările în vreun fel. De asemenea, înÅ£elept ar fi să alegi acele articole vestimentare ce se pot ajusta, întrucât vei avea nevoie de astfel de transformări. Încălţămintea trebuie să fie ÅŸi ea confortabilă, de preferat cu talpă, nu cu Toc. (1)

Fă exerciţii fizice uşoare, dar evită sporturile mai agresive

SpecialiÅŸtii recomandă miÅŸcare fizică uÅŸoară în timpul sarcinii, ceea ce înseamnă că poÅ£i opta pentru mersul pe jos, gimnastică sau înot. La polul opus, însă, se află joggingul, tenisul, echitaÅ£ia, scuba diving sau sporturile de contact. (3)

Ai grijă la intoxicaţia alimentară

În afară de igienă personală, trebuie să ai grijă la toÅ£i acei factori exteriori care ar putea să îÅ£i dăuneze. IntoxicaÅ£ia alimentară, de exemplu, este unul dintre aceste pericole. Cele mai frecvente simptome sunt vărsăturile, diareea, febra, frisoanele etc. În cazul în care te confrunÅ£i cu acestea, contactează-Å£i imediat doctorul ginecolog.

PoÅ£i, însă, să reduci la minimum acest risc informându-te. Cele mai frecvente mâncăruri care pot cauza intoxicaÅ£ie alimentară sunt carnea de pasăre, carnea roÅŸie ÅŸi fructele de mare. Ele pot transmite bacterii ÅŸi virusuri periculoase, cum ar fi Camplyobacter, salmonella, E. coli sau norovirus. Aceste bacterii ÅŸi virusuri se pot transmite ÅŸi în urma unei igiene precare.
  • Spală-Å£i mâinile foarte bine înainte, în timpul ÅŸi după ce ai preparat mâncărurile pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Nu uita să te speli pe mâini după ce ai manevrat carne crudă sau peÅŸte.
  • Carnea de pasăre, în special cea de pui, nu se spală înainte de gătire, susÅ£in reprezentanÅ£ii The Food Standards Agency din Statele Unite ale Americii. Aceasta ar putea să transmită bacterii pe mâini, haine, suprafeÅ£ele de lucru sau instrumentele de gătit.
  • Usucă-Å£i bine mâinile după ce le speli. Toate bacteriile se răspândesc mai uÅŸor într-un mediu umed. Pentru ÅŸtergere, foloseÅŸte un prosop de bucătărie curat.
  • Nu găti o perioadă dacă te confrunÅ£i cu unele probleme de sănătate, cum ar fi indigestie, vărsături, diaree etc. AceeaÅŸi regulă se aplică ÅŸi altor membri ai familiei.
  • Depozitează mâncarea la cel puÅ£in 5 grade Celsius, în frigider, ÅŸi minus 18 grade Celsius, în congelator. Nu lăsa mâncarea să stea prea mult la temperatura camerei, mai ales preparatele care conÅ£in friÅŸcă, smântână, carne, ouă crude etc. De asemenea, după ce le scoÅ£i din frigider, consumă-le cât mai repede.
  • În frigider, acoperă preparatele cu capac sau folie ÅŸi aÅŸază mâncărurile crude la baza frigiderului, iar mâncarea gătită mai sus. BineînÅ£eles, carnea crudă sau peÅŸtele se depozitează departe de restul mâncărurilor.
  • Evită să iei resturile preparatelor de la restaurant ÅŸi ai grijă unde mănânci în oraÅŸ. Fii atentă la toate posibilele semnale de alarmă, de la mese murdare până la personal neglijent. (4)

Alege prudent mijloacele de transport

Se pare că cel mai sigur mijloc de transpor pentru femeile însărcinate, pe distanÅ£e lungi, este trenul. Cu toate astea, nici avionul nu este contraindicat, asta dacă zborul respectiv este mai scurt de 2 ore. În cazul în care femeia însărcinată merge cu maÅŸina, ar fi bine să se opteze pentru opriri la cel puÅ£in 2 ore. (3)

Nu apela la stimulente

Alcoolul ÅŸi tutunul sunt contraindicate în sarcină, în vreme ce alte stimulente, cum ar fi ceaiul, cafeaua sau piperul ar trebui evitate, întrucât accentuează unele probleme de stomac. (3)

Nu uita de igiena mentală

O noÅ£iune nouă, igiena mentală se referă de fapt la toate acele gânduri negative sau pur ÅŸi simplu griji care copleÅŸesc gravida la un moment dat. Izolarea, diferite teorii legate de bebeluÅŸ, transformările hormonale, implicarea exagerată a membrilor familiei, temeri legate atât de ea, cât ÅŸi de copil, toate pot copleÅŸi o viitoare mămică. Tocmai de aceea, susÅ£inerea ÅŸi înÅ£elegerea celor din jur sunt primordiale. În unele cazuri, consilierea psihologică este un ajutor eficient, cu ajutorul căreia gravida poate trece peste aceste momente. (5)

Data actualizare: 10-11-2014 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 20114
Bibliografie
(1) Lecția 7 – Igiena personala si îngrijirea in timpul sarcinii, link: https://www.brooksidepress.org/Products/Obstetric_and_Newborn_Care_1/lesson_7_Section_1.htm
(2) Tratamentele capilare in timpul sarcinii, link: https://americanpregnancy.org/is-it-safe/hair-treatments-during-pregnancy/
(3) Sanatate si igiena in sarcina, link: https://www.popline.org/node/182628
(4) Prevenirea intoxicatiei alimentare in sarcina, link: https://www.babycentre.co.uk/a554832/preventing-food-poisoning-in-pregnancy
(5) Igiena mentala in sarcina, link: https://www.jstor.org/discover/10.2307/3469156?uid=3738920&uid=2129&uid=2&uid=70&uid=4&sid=21104493274021
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum