Zborul în sarcină: Comfort, riscuri și prevenție

Zborul în sarcină: Comfort, riscuri și prevenție

©

Autor: Redacția ROmedic

 Femeie însărcinată care se pregătește să călătorească cu avionul

 

Din fericire, sarcina nu este o condiÈ›ie debilitantă pentru majoritatea femeilor. Cel puÈ›in nu este cazul până în ultimele săptămâni ale sarcinii. Însă, este adevărat că există anumite precauÈ›ii care trebuie să fie luate pentru a putea naviga orice situaÈ›ie cu uÈ™urință.

Când plănuiÈ›i să zburaÈ›i în timpul sarcinii, trebuie să vă asiguraÈ›i că aveÈ›i toate resursele de care aveÈ›i nevoie pentru o călătorie cât mai comodă È™i relaxantă. De la îmbrăcăminte È™i încălțăminte confortabile, până la medicamente, vitamine, gustări È™i lichide.

Riscurile călătoritului cu avionul în timpul sarcinii

Conform Colegiul American al Obstreticienilor È™i Ginecologilor, perioada cea mai sigură pentru a călători cu avionul este în mijlocul sarcinii, între 14 È™i 28 de săptămâni. Motivul este datorat faptului că începând cu săptămâna a 14-a greÈ›urile de dimineață diminuează È™i nivelul de energie creÈ™te. După săptămâna 28, ar putea fi mai incomod să staÈ›i aÈ™ezată mai multe ore la rând sau să vă miÈ™caÈ›i mai mult. Nu ezitaÈ›i să vă sfătuiÈ›i cu medicul ginecolog pentru orice

Riscurile legate de sarcină pe care le puteÈ›i întâlni în timpul unei călătorii cu avionul se încadrează în două categorii:
  • Riscurile medicale
  • Riscurile nivelului de comfort

Riscurile medicale privesc condiÈ›iile medicale care ar putea apărea în timpul zborului. În funcÈ›ie de etapa sarcinii, puteÈ›i risca cheaguri de sânge, tensiune crescută, declanÈ™area prematură a travaliului sau ruptura membranelor. Desigur, acestea sunt cazurile mai serioase, însă cel mai bine ar fi să discutaÈ›i cu medicul ginecolog pentru a vă asigura că nu sunteÈ›i la risc sau cum să gestionaÈ›i situaÈ›ia.

Multe mame sunt îngrijorate È™i de riscul expunerii la radiaÈ›ii. Dacă nu sunteÈ›i un călător frecvent, radiaÈ›iile posibile din cauza altitudinii nu ar trebui să creeze nicio problemă atât pentru mamă, cât È™i pentru bebeluÈ™.

Riscurile legate de nivelul de comfort sunt printre principalele neplăceri pe care le puteÈ›i experimenta atunci când călătoriÈ›i cu avionul. În funcÈ›ie de trimestrul în care sunteÈ›i, puteÈ›i experimenta discomfort dacă staÈ›i aÈ™ezate mai multe ore la rând fără posibilitatea de a vă miÈ™ca. De asemenea, există întotdeauna posibilitatea picioarelor umflate È™i neputinÈ›a de a vă putea întinde. Discomfort accentuat de scaunele incomode din majoritatea avioanelor low-cost cu zboruri europene.

RestricÈ›ii pentru femeile însărcinate într-o călătorie cu avionul

În general, companiile aeriene impun limita de 36 de săptămâni pentru femeile însărcinate cu un singur copil È™i 32 de săptămâni pentru gemeni. Motivul este că femeile în al treilea trimestru sunt mai predispuse la complicaÈ›ii È™i data limită a naÈ™terii este mult prea aproape. Conform Dr. Radu Botezatu, un alt risc al călătoriilor cu avionul ar fi edemele la picioare (adică umflarea picioarelor de la retenÈ›ia de apă) È™i congestia nazală.
Unele companii aeriene ar putea solicita un certificat de la medicul ginecolog conform căruia sunteți aptă pentru a călători cu avionul. De aceea vă recomandăm să verificați regulile companiei aeriene cu care veți zbura.

Bune practici pentru o călătorie cu avionul

Femeie însărcinată care mănâncă înainte de un zbor

Cel mai bun pas pe care îl puteÈ›i face când plănuiÈ›i o călătorie cu avionul este cel de a merge È™i discuta cu medicul ginecolog sau obstretician. Această vizită vă poate răspunde la orice întrebare È™i vă poate ajuta să porniÈ›i în voiaj mai liniÈ™tită.

Pentru un zbor mai comod, cele mai recomandate locuri din avion pentru femeile gravide sunt fie pe partea culoarului, fie locurile cu spaÈ›iu pentru picioare suplimentar. Astfel, vă va fi mai uÈ™or să mergeÈ›i la toaletă, să vă plimbaÈ›i pe culoar sau să vă întindeÈ›i picioarele pentru o poziÈ›ie mai confortabilă.

Cu cât sunteÈ›i mai avansată în sarcină, cu atât zborul va fi mai incomod. În funcÈ›ie de stadiul sarcinii, vă recomandăm să optaÈ›i pentru zboruri mai scurte È™i la ore la care sunteÈ›i mai odihnită. Acest lucru va asigura că drumul nu va avea un impact la fel de puternic, în comparaÈ›ie cu un zbor în miezul nopÈ›ii în care nu aÈ›i dormit decât două ore.

De ce aveți nevoie pentru o călătorie cu avionul?

În primul rând, pregătiÈ›i-vă haine confortabile È™i uÈ™or de îmbrăcat/dezbrăcat. Nu ezitaÈ›i să luaÈ›i un cardiga sau un hanorac în plus întrucât poate fi frig în avion. ÎncălÈ›aÈ›i-vă comod, cu încălțăminte mai largă care nu vă va incomoda dacă vi se umflă picioarele. Nu uitaÈ›i că aeroporturile nu funcÈ›ionează întotdeauna ca un ceas. De aceea, există mereu riscul unui zbor anulat sau întârziat. Din fericire, puteÈ›i obÈ›ine atât rambursarea biletului de avion, cât È™i o compensaÈ›ie financiară pentru neplăcerile cauzate.

AdăugaÈ›i în bagaj câteva alimente în plus, precum È™i haine de schimb.  ÎmpachetaÈ›i de acasă gustări, sandwich-uri È™i fructe care vă vor menÈ›ine hrănită. Pe lângă economia pe care o faceÈ›i, vă asiguraÈ›i că aveÈ›i alimentele pe care le puteÈ›i mânca. Iată câteva sugestii:

Batoane proteice cu un conținut scăzut de zahăr

Alune, nuci, miez de nucă, fistic, migdale fără sare.

Iaurt sau băuturi pe bază de lapte*

Legume (morcov, ardei)

Fructe (banane, portocale, mere, struguri)

Covrigei, stixuri

Fructe uscate (smochine, caise)

Prăjituri sau biscuiÈ›i făcuÈ›i în casă

* Aceste produse trebuie să se încadreze în limita de 100 ml de lichide È™i să încapă într-o pungă de tip ziplock.




În ceea ce priveÈ™te băuturile, evitaÈ›i sucurile carbogazoase È™i apa minerală întrucât gazul se extine în avion È™i poate crea discomfort. LimitaÈ›i-vă la apă plată, ceaiuri È™i sucuri naturale. Acestea vă vor menÈ›ine hidratată È™i nu riscă să vă provoace stări neplăcute.

Medicamente și vitamine

Medicamentele trebuie să fie întotdeauna în bagajul de mână. În cazul în care vi se pierde bagajul de cală sau zborul este perturbat, trebuie să aveÈ›i întotdeauna acces la medicamentaÈ›ia de care aveÈ›i nevoie.

Există circumstanÈ›e în care veÈ›i avea nevoie de un certificat medical pentru a dovedi că vă trebuie medicamentele respective.

Concluzie

În această etapă a vieÈ›ii, când corpul suferă schimbări majore, este natural să vă doriÈ›i să aveÈ›i toate condiÈ›iile pentru a naviga orice situaÈ›ie cât mai uÈ™or posibil. Cu puÈ›ină pregătire în prealabil, vă puteÈ›i garanta o călătorie liniÈ™tită È™i fără probleme. ÎmbrăcaÈ›i-vă comod, hidrataÈ›i-vă luaÈ›i alimentele care vă fac plăcere È™i bucuraÈ›i-vă de zbor.

Data actualizare: 11-01-2024 | creare: 11-01-2024 | Vizite: 443
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: