Psiholog sau psihoterapeut - diferențe și ce să alegem (în diferite situații)

Psiholog sau psihoterapeut - diferențe și ce să alegem (în diferite situații)

©

Autor:

Psiholog sau psihoterapeut - diferențe și ce să alegem (în diferite situații)

Psiholog sau psihoterapeut? Vrei să mergi la terapie sau doar te întrebi dacă poÈ›i pune egal între aceÈ™ti termeni? ÎnÈ›elegerea asemănărilor È™i a diferenÈ›elor dintre aceÈ™ti termeni te poate ajuta să iei decizii mai bune pentru nevoile tale.

Ce face un psiholog?

Psihologii au studiat la Facultatea de Psihologie după care au urmat un master de specializare în psihologie È™colară, psihologie clinică, psihologia muncii, psihologie judiciară etc. Ulterior pot continua cu un doctorat È™i postdoctorat. De regulă, psihologii sunt cei care realizează evaluările psihologice necesare în domeniul muncii È™i nu numai. Iată câteva dintre atribuÈ›iile unui psiholog:

  • Poate diagnostica o afecÈ›iune care È›ine de sănătatea mentală pe bază de observaÈ›ie È™i chestionare
  • Poate oferi opÈ›iuni de tratament
  • Poate colabora cu un psihiatru pentru tratament medicamentos (dacă este nevoie). (1)


Ce face un psihoterapeut?

Un psihoterapeut a absolvit Facultatea de Psihologie, Psihopedagogie, Medicină sau Asistență Socială. Cu excepÈ›ia doctorilor care au de făcut un rezidenÈ›iat în psihiatrie, alte categorii de absolvenÈ›i trebuie să facă un master de psihologie precum È™i o formă complementară de psihoterapie. (2)

Cu alte cuvinte, un psihoterapeut are o licență în psihologie sau într-un domeniu conex, un master în acelaÈ™i domeniu È™i o certificare de psihoterapie. În general, pentru a ajunge psihoterapeut, o persoană are nevoie de aproximativ 10 ani de studii. Activitatea unui psihoterapeut este reglementată de Colegiul Psihologilor din România. Un psihoterapeut primeÈ™te o acreditare într-o anumită formă de terapie (cognitiv-comportamentală, psihanalitică, adleriană, de familie etc).

Psihoterapeutul va pune accent pe:

  • O imagine de ansamblu asupra sănătății mintale È™i a vieÈ›ii în general
  • Discutarea emoÈ›iilor într-un mod constructiv
  • Ghidarea pentru a lua decizii în mod sănătos
  • Folosirea de terapie prin discuÈ›ii pentru a susÈ›ine clientul.


Psiholog vs Psihoterapeut?

DiferenÈ›ele dintre psiholog È™i psihoterapeut depind de nivelul de educaÈ›ie obÈ›inut, de autoritatea de a pune un diagnostic È™i de modul de abordare a tratamentului. PsihoterapeuÈ›ii trebuie să aibă, pe lângă licență, cel puÈ›in un master într-un domeniu asociat terapiei. În funcÈ›ie de domeniul în care lucrează, psihologii pot obÈ›ine È™i doctorat. TotuÈ™i, există È™i excepÈ›ii. (3)

De exemplu, unii psihoterapeuÈ›i pot dori să aprofundeze o anumită arie printr-un doctorat. Un psiholog studiază mai mult în zona academică în timp ce un psihoterapeut se concentrează mai mult pe tratament, pe studii È™i pe experienÈ›a necesară pentru a putea oferi servicii de sănătate mintală. Ambele categorii de profesioniÈ™ti se bazează pe terapie prin vorbire.

Un psiholog este specializat, de regulă, pe afecÈ›iuni (anxietate, depresie etc) în timp ce psihoterapeutul se specializează pe forme de terapie (cognitiv-comportamentală, psihanalitică etc).

Ce să alegi (în diferite situaÈ›ii)

Iată câteva situaÈ›ii în care poate fi indicat să alegi să mergi la psiholog:

  • Dacă ai nevoie de sprijin pentru a face față unei afecÈ›iuni cronice
  • Dacă doreÈ™ti să fii evaluat psihologic sau ai nevoie de un document doveditor la locul de muncă sau în alte situaÈ›ii. (4)


Iată È™i câteva momente când este indicat să mergi la psihoterapeut:

  • Dacă îÈ›i doreÈ™ti să îÈ›i È›ii sub control simptomele asociate unei afecÈ›iuni mintale (anxietate, depresie, sindrom bipolar etc)
  • Dacă eÈ™ti interesant de o formă specială de terapie precum terapia cognitiv-comportamentală, psihanalitică sau psihodinamică etc.


Alegerea dintre psiholog È™i psihoterapeut depinde foarte mult de problema cu care te confrunÈ›i. În general, un psiholog realizează evaluări psihologice È™i merge mai mult pe direcÈ›ia academică în timp ce un psihoterapeut se specializează pe o anumită formă de terapie.


Data actualizare: 04-09-2023 | creare: 04-09-2023 | Vizite: 750
Bibliografie
1. What’s the Difference Between a Psychologist and Therapist? How to Choose, link: https://www.healthline.com/health/psychologist-vs-therapist
2. How to Become a Psychotherapist, link: https://www.verywellmind.com/how-can-i-become-a-therapist-2795762
3. Psychotherapies, link: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/psychotherapies
4. When should I see a psychologist, psychiatrist or therapist? , link: https://www.universityhealth.com/blog/when-should-i-see-a-psychologist
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele introvertite deÈ›in o inteligență socială mai mare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum